Obama: Ferenc pápa felráz minket az önelégültségünkből

2015. szeptember 23. 17:00
A szegényekről és a Földről való gondoskodásról szóló üzeneteivel Ferenc pápa felráz bennünket az önelégültségből – fogalmazott az amerikai elnök, amikor fogadta a katolikus egyházfőt. Ferenc pápa beszédében egyebek mellett arra szólította fel az USA-t, hogy sürgősen lépjen fel a környezeti katasztrófák és a szegénység ellen.

Barack Obama amerikai elnök kedden a Fehér Háznál üdvözölte Ferenc pápát. A katonai tiszteletadással kísért szertartáson 11 ezer meghívott vendég vesz részt. A szám nem tartalmazza az eseményen hivatalból jelen lévő, mintegy 4 ezer tisztségviselőt és újságírót. Az első latin-amerikai – argentínai születésű – pápa első ízben tesz látogatást az Egyesült Államokban, 70 millió katolikus hazájában.

Az amerikai elnök a pápa fogadásakor elmondott beszédében úgy fogalmazott: a szegényekről és a Földről való gondoskodásról szóló üzeneteivel Ferenc pápa „felráz bennünket az önelégültségből”. Obama szerint a pápa által közvetített könyörületesség üzenete az, hogy üdvözölni kell a háborús menekülteket és bevándorlókat. Az elnök köszönetet mondott a pápának az amerikai-kubai újrakezdésben játszott szerepéért is. Hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok kiáll a pápa mellett a vallásszabadság és a vallásközi párbeszéd fenntartásában. Támogatásáról biztosította a katolikus egyházfőt a klímaváltozás elleni erőfeszítéseiben.

Tenni kell a klímaváltozás ellen

Ferenc pápa a fogadásakor a környezeti katasztrófa és a szegénység elleni sürgős fellépésre szólította fel az Egyesült Államokat. A katolikus egyházfő rámutatott, hogy a klímaváltozás problémáját már nem lehet a következő nemzedékre hagyni. A pápa egyúttal egy „igazán toleráns és befogadó” társadalom létrehozására és a sebezhetők védelmére szólította fel az amerikaiakat, és a szót emelt a fejlődés „egységes és befogadó modelljei” mellett.

Összesen 35 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hamar leülepedik, néhány pillanat és elmúlik, mint a választási igéret a választások után.

Ratzingert miért mondatták le?

Amerikában mondta amerikaiaknak, hogy ne legyenek önelégültek. Fogadják meg a tanácsot.

Szerintem hálás a pápának, hogy meg sem említette a planned parenthood ügyét.

Manus manum lavat.

Minden tiszteleted? Akkor, hogy beszélsz arról, azokról akiket nem tisztelsz?!

Nézd meg, hogy Szent Pál mit csinált! Először mindig dicsért.
Azt gondolod, hogy minden beszélgetés a nyilvánosság előtt zajlik?
Két államfőről van szó.
Ha a felelősségről beszél akkor az annyit jelent, hogy Amerikának súlyos felelőssége van, az érintett témákban.
Mégis mit gondoltál? A térdére fekteti Obamát és jól elfenekeli? Mindenki előtt megalázzák egymást, vagy mit?
Mert te a helyében ezt tetted volna mi?

A pápának 1 azaz egy főnöke van és az Jézus Krisztus!

Mindenkiből csak egy van!

Miért nem hiszel a mennyországban?

Ha engem kérdezel, az abortuszklinika még mindig jobb, mint ami nálunk van, ahol a szülészetek intézik ugyanezt. Ott nem kényszerítenek egy köztiszteletre elvileg méltó orvosi szakmát, a szülész-nőgyógyászokat magzatgyilkolásra.

Az abortuszklinikájuk, valóban egy botrány.
Gondolom, hogy egyre gondolunk ezzel kapcsolatban.

Amerika külpolitikájával kapcsolatban, ami számtalan konfliktust okozott már Európának, és a világnak, nem tudom, hogy mondott-e véleményt, (négyszemközti megbeszélésen).

Amerikában mást jelent a liberalizmus, mint nálunk.
És egyáltalán nem istentelen állam. Sőt sokkal vallásosabbak, mint mi.

"Persze Ferenc pápa szemében csak a gonosz, gonosz nyugat Európa és a még gonoszabb kelet Európa létezik!"

Ezt miből gondolod? Mely megnyilatkozásaiból?

Nyilván tud a mexikói kerítésről is és jóval többet, mint mi innen.

Nekünk európai keresztényeknek beszél nyíltan.
Az államokban nem mondhatja ugyanazt, mert mások a törvények pláne, szeptember 11. óta.

De bocs, miért nagyobb probléma az abortuszklinika, mint mondjuk a magyar abortusz-gyakorlat? Ezt tényleg nem értem. Én annyit látok, hogy Amerikában legalább szét vannak választva a dolgok. Akit nem érdekel az abortusz erkölcsi oldala, azt várja a remek műintézmény, akár orvosról, akár nővérről, akár ügyfélről, akár magzatról beszélünk. Aki ebben nem akar részt venni, azt várják a normál kórházak szülészetei. Nálunk a szülő nők együtt fekszenek azokkal, akik abortuszt követtek el.

Válaszok:
ancilla | 2015. szeptember 30. 22:05
Sulammit | 2015. október 1. 10:58

Egészen elképesztő, amit írsz.

Válaszok:
Csomorkany | 2015. október 1. 12:32

Dehogy fekszenek együtt. Gondolod, hogy kitennék egy ilyen traumának az abortuszon átesett nőket, hogy lássák még azt is, amikor szoptatni hozzák az anyukákhoz a kisbabájukat.
Külön vannak valamilyen szobában.

Válaszok:
Csomorkany | 2015. október 1. 12:31

A szept. 11-nél arra céloztam, hogy a megnövekedett terrorveszély miatt szigorodtak a bevándorlási törvények az Államokban.

Ami amerikai az abortusz klinikát illeti itt már idéztem egy lengyel keresztény lapot, ahol leírja a cikk írója, hogy 9 hónapos korú kisbabát minden gond nélkül hagynak meghalni születése után ezen a klinikán, ha az anyának nem kell.

Egyébként mi a problémád azzal, ha vitatkozni akarunk veled? Önmaga a vita, vagy, hogy esetleg más a véleményünk, mint neked?

Mikor, hol. Abban persze igazad van, hogy a már megszült asszonyokat külön teszik, de ha valaki gyermekét várva valami komplikációval kerül nőgyógyászatra, számíthat a kórteremben abortuszra várakozókra.

Válaszok:
Sulammit | 2015. október 1. 18:11

Egészen elképesztő, mennyire lemondasz a szövegértésről, ha valakire megsértődtél.

Azon ment a morgolódás, hogy a pápa miért nem tette szóvá az amerikai abortuszklinikákat. Talán pl. azért, mert ha hazatér Itáliába, ugyanúgy abortuszt végző intézményeket talál mindenfelé. És ha netán eljön Magyarországra, ugyanezt találja. A részletek nyilván nem mellékesek, de az amerikai részletek bizonyos szempontból még emberségesebbek is, mint a mieink. A hóhérmunka legalább el van különítve.

Nézd meg ezt a linket:
http://www.valsagterhesseg.hu/..

Az USA mutatói sokkal jobbak, mint a miénk, és kicsit rosszabbak, mint az olaszokéi. Nálunk 2004-ben a terhességek 42%-a végződött terhességmegszakítással, az USA-ban 23%

Mindkettő szörnyű, de ipari méretekről kis hazánkban beszélhetünk.

Így már minden rendben.

Nagyon jó volt pedig az első mondatod. :)

Mi szeretjük vitára vinni a véleményünket.

Ne mond, hogy nem tudsz vitatkozni, mert ezt nem hiszem. Azt, hogy nem szeretsz azt igen.

OK! Részemről is.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés