Obama: Ferenc pápa felráz minket az önelégültségünkből

2015. szeptember 23. 17:00

A szegényekről és a Földről való gondoskodásról szóló üzeneteivel Ferenc pápa felráz bennünket az önelégültségből – fogalmazott az amerikai elnök, amikor fogadta a katolikus egyházfőt. Ferenc pápa beszédében egyebek mellett arra szólította fel az USA-t, hogy sürgősen lépjen fel a környezeti katasztrófák és a szegénység ellen.

Barack Obama amerikai elnök kedden a Fehér Háznál üdvözölte Ferenc pápát. A katonai tiszteletadással kísért szertartáson 11 ezer meghívott vendég vesz részt. A szám nem tartalmazza az eseményen hivatalból jelen lévő, mintegy 4 ezer tisztségviselőt és újságírót. Az első latin-amerikai – argentínai születésű – pápa első ízben tesz látogatást az Egyesült Államokban, 70 millió katolikus hazájában.

Az amerikai elnök a pápa fogadásakor elmondott beszédében úgy fogalmazott: a szegényekről és a Földről való gondoskodásról szóló üzeneteivel Ferenc pápa „felráz bennünket az önelégültségből”. Obama szerint a pápa által közvetített könyörületesség üzenete az, hogy üdvözölni kell a háborús menekülteket és bevándorlókat. Az elnök köszönetet mondott a pápának az amerikai-kubai újrakezdésben játszott szerepéért is. Hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok kiáll a pápa mellett a vallásszabadság és a vallásközi párbeszéd fenntartásában. Támogatásáról biztosította a katolikus egyházfőt a klímaváltozás elleni erőfeszítéseiben.

Tenni kell a klímaváltozás ellen

Ferenc pápa a fogadásakor a környezeti katasztrófa és a szegénység elleni sürgős fellépésre szólította fel az Egyesült Államokat. A katolikus egyházfő rámutatott, hogy a klímaváltozás problémáját már nem lehet a következő nemzedékre hagyni. A pápa egyúttal egy „igazán toleráns és befogadó” társadalom létrehozására és a sebezhetők védelmére szólította fel az amerikaiakat, és a szót emelt a fejlődés „egységes és befogadó modelljei” mellett.

A bejegyzés trackback címe: https://kereszteny.mandiner.hu/trackback/17099