A baloldal és a Biblia

2015. szeptember 21. 10:44

Szilvay Gergely
Magyar Nemzet
Idézhető-e egyáltalán a Biblia a baloldal szerint közéleti kérdésekben vagy sem? Ha nem idézhető, akkor miért idézzük menekültügyben?

„A Demokratikus Koalíció például várja a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia állásfoglalását – érdekes, az abortusz, az eutanázia, a vasárnapi nyitva tartás és a melegházasság kérdésében a progresszió magyar élcsapata nem tart igényt hasonló iránymutatásra. A DK azt szeretné, ha Erdő Péter bíboros »Jézus mércéjével« mérné a kormány cselekedeteit. Nos, a szép eszmény nem biztos, hogy mindig a DK szája íze szerint való volna: például a fent felsorolt ügyekben ez a mérce lehet, hogy kifejezetten nem tetszene egy hazai progreszszívnak. Babarczy Eszter is az isteni és a természetjog elveit kéri számon a keresztényeken és a konzervatívokon menekültügyben – korábban ő sem tett ilyet, lett légyen szó az említett, kényelmetlen témák bármelyikéről. A baloldalon mostanában előszeretettel idézik a Szentírást, például Jézus Máté evangélistánál olvasható szavait: »Mindaz, amit akár egynek is tettetek e legkisebb testvéreim közül, nekem tettétek.« Valamiért azonban sosem kérik számon az egyházakon annak a jézusi felszólításnak a megvalósítását, miszerint „tegyetek tanítványommá minden népet”. Téríteni ugyanis szemükben a másik autonómiáját és igazságigényét sértő tevékenység – nem mintha a baloldal ne próbálna meg folyamatosan téríteni, nevezetesen meggyőzni másokat a saját igazáról.

Bezzeg, ha a melegházasság kerül szóba, akkor a Biblia rögtön inkonzisztens, következetlen szöveggyűjtemény, amelyből tetszés szerint bármi kiolvasható. Ilyenkor előszeretettel idéz a baloldal az Ószövetségből obskúrus, vérengző felszólításokat, az Újszövetség által hatálytalanított törvényeket és hasonlókat. Ha viszont így van, menekültügyben sem ildomos ráolvasni az egyházakra a Szentírást. Tekintve azonban a baloldal szokásos vallásellenességét: idézhető-e egyáltalán a Biblia a baloldal szerint közéleti kérdésekben vagy sem? Ha nem idézhető, akkor miért idézzük menekültügyben?

S miért nem idézzük a melegházasság ügyében? Ha vallási alapon nem lehet a közéletben ellenezni a melegházasságot, mivel a vallás úgymond irracionális és dogmatikus, akkor miért lehet téma az, hogy a vallási meggyőződés mire kötelezi a keresztényeket a bevándorlókkal szemben?”
Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 60 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Átlátszó csúsztatásra épül a poszt. Attól, mert a baloldal en bloc nem keresztény, még igenis számon kérheti a kormánytól a saját, deklarált elveit menekültügyben, különösen, ha azok ellentmondásba kerülnek a tetteivel. A bíráló identitása vagy világnézete totálisan érdektelen abból a szempontból, hogy a bírálat tárgya morálisan koherens-e (érvelésben a személyre való hivatkozás logikai hibának minősül). Aki keresztény, nem beszélhet vagy viselkedhet antikeresztényként - ez a lényeg. A Fidesz-KDNP-nek tartania kell magát a bibliai szeretet, könyörület, emberség stb. parancsához, mert ha nem teszi, azzal megtagadja a hegyi beszédben lefektetett jézusi elveket.

Én eddig még minden szentmisét azzal kezdtem, hogy "sokszor és sokat vétkeztem gondolattal, szóval, cselekedettel és mulasztással".

Ha valaki ezt rámolvassa, annak csak azt tudom mondani, hogy igaza van. És hozzá tudok tenni egy horngyulai "naés"-t.

Hogy valójában melyek azok a pontok, ahol hatalmam van változni, ezért szabadságom van változni, és felelősségem változni, az Istenre és rám tartozik.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés