Levél a Szentatyának

2015. szeptember 7. 19:26
Erdő Péter | Veres András
Magyar Kurír
A menekültek befogadásáról és segítéséről szóló felhívását készséggel és örömmel követjük. Köszönjük, hogy előttünk jár az Evangélium útján, és megjelöli a cselekvés helyes irányát!

„Őszentsége
FERENC PÁPA
Apostoli Palota
VATIKÁN

Szentséges Atya!

A vasárnapi Angelus előtt mondott szavait hálásan köszönjük!

A menekültek befogadásáról és segítéséről szóló felhívását készséggel és örömmel követjük. Szavai nagy erősítést és bátorítást jelentenek a megkezdett munkában.

Köszönjük, hogy előttünk jár az Evangélium útján, és megjelöli a cselekvés helyes irányát!

Kérjük imáit az igazságosságért, a békéért, a rászorulókért és mindazokért, akik segítik őket!”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 83 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Kérjük imáit az igazságosságért, a békéért, a rászorulókért és mindazokért, akik segítik őket!”"

Akkor ezt most értsük úgyis, hogy a csángók ha magyar nyelven kérnek katolikus misét, akkor az nem az ördög nyelve?

Én mindkettőjüket kedvelem, de el kell dönteni, hogy európában melyik vallást támogatják?

Ez cikibb annál (is) mintha most már csöndben maradt volna.
Ez nagyon gáz.

Válaszok:
Csomorkany | 2015. szeptember 7. 20:51

Lehet, hogy nem te voltál a célközönség.

Lehet, hogy Erdő Péter a mai helyzetben többet tenne európáért. A főnök szava mindenhol Szent.-)

Ha Erdő Péter ismerné és gyakorolná az Újszövetség erkölcsi elveit, akkor nem kellene ilyen képmutató levelekkel aláznia magát.

Ebben van valami, de jeleznem kell, hogy semmivel nem késtünk el. A migránsok jönnek és egyfolytában jönnek. És tél lesz. Ami után most lehúzták a függönyt, és a főszereplők leléptek a színről, az az első fölvonás nyitánya.

Ahogy így elmélkedem azon, amit a pápa mond, kezdek benne némi rendszert látni.

A pápa abból indul ki, hogy ezek az emberek itt vannak, kezitcsókolom. Ha nem "fogadjuk be" őket, akkor be fogja őket fogadni egy külvárosi gettó, amit miniállammá alakítanak, "No go" táblákkal körülvéve. Afrikai barátaik megkapják az üzenetet, hogy "jöhettek ti is, ha gond lesz, megvédünk."

Az alternatíva családonként szétszórni őket egész Európában, és intenzív kapcsolatba hozni őket egy-egy katolikus plébánia híveivel. "Ők a mi családunk". Ha a felüket sikerül ilyen módon Európa oldalára állítani, akkor az már sokkal jobb eredmény, mint a másik alternatíva.

Ami ettől függetlenül nem teljesen tiszta, hogy mi legyen a sikertelenül integrált családokkal. Hogyan fog megszabadulni egy plébánia egy olyan társaságtól, amely nem akarja a fölkínált segítséget.

Válaszok:
ancilla | 2015. szeptember 11. 19:40

Szerintem pedig pusztán a "befogadás" ténye pozitív visszajelzés a (még) otthon maradottaknak: "gyertek nyugodtan, tárt karokkal várnak"

Amit írsz, mint alternatívát, az működhetne, ha nem növekedne, hanem megállna, vagy legalábbis csökkenne a migránsok száma.

Nem lehet ebben az ütemben semmit sem csinálni, ezt be kell látni.

Az integrációt nem lehet tömegesen végezni. Valamint még azt is gondolom, hogy a segítséget valószínűleg elfogadnák a plébániáktól, de eszük ágában sem volna integrálódni. Ez az általános tapasztalat Nyugat-Európában, sajnos.

Válaszok:
Csomorkany | 2015. szeptember 11. 19:59

Két fontos dolog, amit nem mondott a pápa:
1. Nem mondta, hogy a plébániába, mint épületbe kell befogadni a menekülteket.
2. Nem mondta, hogy akit a plébánia befogad, annak nem kell dolgoznia.

A hazai diskurzusban - főleg médiamanipuláció miatt - ez a két szempont folyton elsikkad, pl. az én korábbi hozzászólásaimban is. Azóta a való világban is csevegve a kérdésről, kicsit okosabb lettem.

Szóval, nagyjából három út látszik:
- ha senki nem csinál semmit (ami sajna a legvalószínűbb), akkor a menekültek európai külvárosi gettókban fognak fölhalmozódni, ellentársadalmakat alkotva, és behívva otthoni jóbarátaikat. Ez sajna a civilizáció összeomlásának a receptje.
- ha az állam összeszedi magát, és a csapat nagyját hajóra rakva visszaviszi Arfikába meg Ázsiába, az semmit nem fog változtatni sem a népesedési trendeken, sem a globális fölmelegedésen, ezért húsz év múlva ezek visszagyünnek.
- ha az egyház szedi össze magát, és szétosztja a menekülteket plébániánként, akkor egy plébániának, tehát kb. 300 embernek, 50-60 családnak 1 családért kell tudatos felelősséget vállalni. Munkát keresni nekik, gyerekeket segíteni a nyelvtanulásban, iskolában, óvodában, stb, azzal, hogy mindezt Isten dicsőségére teszik. Ha jól csinálják, és a család is nyitott, ennél jobb esély nincs arra, hogy az európai civilizáció oldalára állítsuk őket. Azt is éreztetni lehet velük, hogy ezt a törődést ők kapják, mint a plébánia saját családja. Ha másik családot rángatnak ide Afrikából, az nem a plébánia saját családja lesz.

Szóval? Nem lehet, hogy minden buktatót elfogadva még mindig ez a legértelmesebb ötlet, ami eddig fölmerült?

"egy plébániának, tehát kb. 300 embernek, 50-60 családnak 1 családért kell tudatos felelősséget vállalni. "

És ha ennél nagyságrendekkel többen lesznek? Mert többen lesznek!

Akkor?

Szép az elmélet, de - ismétlem - ebben a napról-napra növekvő tömegben egyszerűen nem életszerű.

Nem tudom, érted-e, hol beszélünk el egymás mellett.

Válaszok:
Csomorkany | 2015. szeptember 11. 22:47

Így-is, úgy is többen lesznek. Akkor is, ha befogadunk plébániánként egy családot, akkor is, ha nem.

A pápa azt nevezte meg a szolidaritás alapszintjének, hogy plébániánként egy családot be kellene fogadni. Akkor te meg én megtettük, amit tőlünk - no nem Krisztus - de földi helytartója elvár. Ha ezt sem tesszük meg, akkor csak az észt osztjuk, meg hisztizünk, de egy szép napon így-is, úgy-is oda kell állnunk a Bíránk elé.

Teréz anya meg azt mondta, hogy egymillióig és egymilliárdig úgy lehet eljutni, ha azt mondjuk, hogy "egy". Utána meg hogy "kettő". És nem hagyjuk abba.

Válaszok:
ottapont | 2015. szeptember 14. 15:32
ancilla | 2015. szeptember 15. 15:52

'Így-is, úgy is többen lesznek. Akkor is, ha befogadunk plébániánként egy családot, akkor is, ha nem.'

Minél többen lesznek annál kevesebb az esélye annak, hogy integrálódnak, hogy átveszik az 'európai értékeket', jelentsen ez bármit.

Ezen kívül minél inkább azt az üzenetet kapják, hogy Európa tárt karokkal várja őket, annál nagyobb tömegek indulnak el.

Válaszok:
Csomorkany | 2015. szeptember 14. 17:55

Minél jobban szétszórjuk őket egy ötmilliós kontinensen (mondjuk családonként), és minél többen támogatják az integrációs folyamatot (mondjuk a katolikus egyház összes gyakorló híve), annál több az esélye, hogy átveszik az ejrópai értékeket.

Ez a pápa logikája, és ne mondd, hogy baromság, mert ha viszont csak népi szinten sápítozunk, akkor ekközben tényleg nyomornegyedekben halmozódnak föl, és akkor jajj nekünk.

A végig nem gondolt gondolattal a végiggondolt gondolat állítható szembe.

Végig nem gondolt gondolat, hogy élőpajzsként használt nőkre és gyermekekre nem lövünk. De ha nem tesszük, akkor jönnek ők is, mögöttük az egész sáskahad.

Végiggondolt gondolat, hogy hanem ehelyett diktáljuk a feltételeket, amik mellett beléphetnek a házainkba, életünkbe.

Azért ne feledd, hogy Magyarország befogadott és nyomtalanul eltüntetett 1990 óta legalább 2-300 000 határon túli magyar bevándorlót.

Nyilvánvalóan teljesen más a kulturális távolság, de ezt a pápa szerint hívő elszántsággal ellensúlyozni lehet. Végülis miért ne? Annyira bővelkedünk az értelmes javaslatokban?

Válaszok:
ottapont | 2015. szeptember 14. 18:44

Nemcsak nyomornegyedekben élnek tömegesen muszlimok a világvárosokban, hanem konszolidáltabb negyedekben is. Az ok az mint az összes többi bevándorló esetében, mert egymás között érzik leginkább jól magukat, ehhez egyébként joguk is van.
Ezenkívül azért nagyvárosokban mert ott van a legtöbb munkalehetőség, a legbejáratottabb a szociális ellátás számukra stb.
Már ha csak ezeket a tényeket nézzük is elképzelhetetlen, hogy szétszórja őket bárki, mert akkor könnyebben integrálhatóak.
Ez a történet még véletlenül sem úgy indult, hogy nekik diktálnák a feltételeket hogyan és miképpen léphessenek be az európaiak házaiba, életébe. Sokkal inkább fordítottja igaz, úgy viselkednek mint akiknek csak és kizárólag jogaik vannak. Halva született nagymama az egész ötlet.

Az erdélyi magyarság problémamentes beolvadását felhozni ebben a kontextusban annyira nevetséges, hogy inkább nem is reagálok rá.

Nemcsak kulturális távolságról van itt szó, hanem vallási ellentétről. Többek között olyan muszlim tanításról a nem muszlimokkal kapcsolatban amit bbjnick is ídézett. Ezt keresztény hívő elszántsággal, ami az el és befogadásukat jelenti, nehéz lesz ellensúlyozni., mondhatni lehetetlen.
Értelmes javaslat lenne, például a beözönlés megállítása, és nem, ehhez még csak lőni sem kellene, vannak sokkal kevésbé drasztikus módszerek is. Valamint Európán kívüli menekült táborok létrehozása, a menedék kérelmek ottani elbírálása. Nem utolsó sorban a Szíriában folyó harcok hatékony lezárása, valódi nemzetközi összefogással. Ezzel stabilizálva az ottani helyzetet. Majd az újjáépítés segítése. Ezek reális célok. A pápa javaslata sehova sem vezet, mert semmi sem indokolja azt, hogy ha minden körülmény változatlan marad nem fognak egyre többen beáramlani, annál is inkább mert a fogadtatás példás. Mindenki jöhet, azt sem baj ha határsértő az illető, az sem baj ha nem tudja igazolni kicsoda, mik a szándékai, majd mi keblünkre öleljük.

Válaszok:
Csomorkany | 2015. szeptember 14. 22:25

Amit te reális célnak nevezel, az a saját szinteden álmodozás. Semmit nem tehetsz azért, hogy Szíriában béke legyen. Ja, bocs. Elmehetsz béketüntetésre.

Azt viszont megteheted, hogy ha bemutatnak a plébániádon egy idemenekült családot, azzal megpróbálj kezdeni valamit. Nem egyedül természetesen, hanem élő plébániaközösséged 3-400 hívével egyetemben. Segíthetsz neki munkát keresni, megmutathatod, hogy "ez kés, ez villa, ez tányér", ilyesmik. Ha egy idő után távozik az életedből, már nem, mint megoldhatatlan szociális problémahalmaz távozik, hanem olyan személy, aki képes a maga szintjén megfelelni az itteni életfeltételeknek.

Válaszok:
ottapont | 2015. szeptember 14. 22:53

Egy pillanatig sem gondoltam, hogy ez az egész migránskérdés az egyének szintején megoldható volna. Úgyhogy nem álmodozás.

Ami pedig a befogadást illeti. A pápa nyilatkozata lapján be kell fogadni bármilyen menekültet a plébániákra aki kopogtat és kéri. Pannonhalmán meg is történt. Nem számít, hogy határsértők, nem számít, hogy nem tudni kik is valójában (lásd az operatőrnő által elgáncsolt faszi, akiről az eset kapcsán, teljesen véletlenül kiderült, hogy nagyon is szimpatizálja a terroristákat!!) be kell őket fogadni, ha kérik. Ez felelőtlen eljárás, olyan személyeket besegíteni Európába akiknek semmi keresnivalójuk nincs. Erre biztatni óriási hiba, amelynek a következményei, amikor majd jelentkeznek, nagyon súlyosak lesznek.
Nagyon érdekes, hogy te, aki a Karácsony táján a templomból rendőrséggel elvitetett hajléktalanról látatlanban annyi rosszat feltételeztél, hogy csuda! (neki ugyebár egy éjszakára sem volt helye a plébánián!), a migránsokkal kapcsolatban elővetted a rózsaszín szemüveged.

Válaszok:
Csomorkany | 2015. szeptember 15. 6:36

Ez az, hogy fantáziálsz arról, amit szerinted a pápa mond, ahelyett, hogy végiggondolnád, amit tényleg mondott.

1 azaz 1 család befogadásáról beszélt plébániánként. Nyilván nem olyan családról, aki "jön és kopogtat", hanem olyan családról, akit előtte valamilyen befogadási központban kikérdeztek, fölkészítettek arra, hogy mi vár rá. Kapni fog egy plébániaközösséget, akik feladatukként fogadják el őt, tanítják magyarul, munkát keresnek neki, ilyesmi. Ha nem működik együtt, pl. nem dolgozik, akkor repül, mint hajléktalan Karácsonykor. Muszlim hitét családilag gyakorolhatja, de mecsetet nem építünk neki, müezzin nuku (mármint az én plébániám környékén). Viszont elgondolkodhat azon, hogy ő mit tenne fordított esetben.

Azt, hogy semmit nem tehetsz, ne nekem magyarázd, hanem majd az Örök Bírónak azon a szép napon, amikor mindketten ott fogunk állni előtte.

- Hogyan segítettél Fiamon, amikor a menekültválság idején szír volt, vagy néger és kopogtatott?
a) Internetes fórumokon fölhívtam a figyelmet arra, hogy Európának és Amerikának (különösen az egykori gyarmatosító hatalmaknak) erkölcsi kötelességük rendet tenni Szíriában és Afrikában.
b) Meghallgattam a pápát arról, hogy a plébániaközösségemmel együttműködve egy családot be kellene fogadnom.

Válaszok:
ottapont | 2015. szeptember 15. 7:06

"Nyilván nem olyan családról, aki "jön és kopogtat", hanem olyan családról, akit előtte valamilyen befogadási központban kikérdeztek, fölkészítettek arra, hogy mi vár rá."

Ha már a fantáziálgatásnál tarunk, ilyen "nyilvánvalót" elfelejtett hozzáfűzni a pápa! Pedig nagyon hasznos lenne ezekben az időkben, amikor a politikusok önmaguknak is naponta ellentmondanak, világosan fogalmazni.
Ezen a fórumon olvastam valahol, hogy Pannonhalmán már eleget is tettek a pápa kérésének és befogadtak migránsokat. Ezek az emberek már átestek az általad leírt procedúrán (menekült központban kikérdezés, fölkészítés, egyebek) vagy olyan emberekről van szó akik beszöktek az országba és megkerülték a törvényes utat? Nem tudom, kérdem, mivel egyáltalán nem mindegy.

"Ha nem működik együtt, pl. nem dolgozik, akkor repül, mint hajléktalan Karácsonykor."

Arról az esetről nem volt valami sok konkrét információ, viszont a képzeleted akkor nagyon beindult, a végén már szarva és patája is nőtt az emberünknek. Persze hasznos dolgok ezek, mindjárt könnyebb repíteni, még ha csak képzeletben is, kifelé a templomból, plébániáról.

Viszont annak a hírnek a kapcsán volt egy érdekes megjegyzésed, idéztél valakit, hogyaszongya

"Cselekedj úgy, hogy kötelességeim támadjanak az irányodban."

Kicsit elgondolkodtam ezen a migránsokkal kapcsolatban és arra jutottam, hogy nem úgy cselekednek. Miért? Mert nem az ajtón át érkeznek, hanem az ablakon, mert túlságosan követelőzőek és aggereszívek, főleg ahhoz képest, hogy senki sem hívta őket Magyarországra és senki sem engedte őket be.

A valódi menekültek, akik törvényesen lépnek be az országba , (akik a menekültválság idején KOPOGTATNAK,hogy téged idézzelek) vagy Európába más eset, rajtuk nyilván segíteni kell. Csakhogy éppen ők azok akiknek nagy valószínűség szerint semmi szükségük a plébániákra hiszen bekerülnek az államok által működtetett rendszerbe. Meg aztán, mint az olvastuk @bbjnicktől, a vallásuk miatt sem lenne számukra szimpatikus megoldás.
Maradnak a keresztény menekültek, az ő helyük eleve a plébánián van, valamilyen formában. De nem is velük kapcsolatban írtam, hogy halva született nagymamát ajánlgat a pápa.

Válaszok:
Csomorkany | 2015. szeptember 15. 7:48

Nézd, a pápa tartott egy beszédet egy Angelusz végén. Mégis, mit vársz ettől? Egy világos buzdítást elmondott. Ráadásul Kiss-Rigónak is van némi igaza abban, hogy az olasz helyzetből indult ki, tehát tengerből frissen kihalászott négerekéből.

A pápai buzdítást egy plébánia hétköznapjaival össze kell kötni, és az egy folyamat. Ebben a folyamatban a püspöki kar és a Karitász és a Máltaiak, stb. tehát országos szintű egyházi intézmények feladata pl. az említett befogadóközpont fölállítása. Ebben lehet tisztázni, hogy akarja-e a befogadást az, akit erre kinéztek, seggbe rúgja-e az állam, vagy valamiképpen törvényes a helyzete, mik a feltételek, stb.

Ami Pannonhalmát illeti, már megint kevered a médiainterpretációt és azt, ami tényleg történt.

A bencés regula előírja, hogy egy vendéget három napra be kell fogadni, és úgy kell tekinteni, mint Krisztust. A negyedik naptól vagy dolgoznia kell, vagy tovább kell állnia. Számomra úgy tűnik, a Pannonhalmára befogadottak ez utóbbit tették. Tehát teljesült a Regula, nincs itt semmi látnivaló. A pápa egészen másról beszélt.

Szerintem (és ősi, bibliai keresztény hagyomány szerint) a kapcsolat fenntarthatósági kritériuma az, hogy a keresztény közösség által támogatott kliens hajlandó-e munkával fönntartani magát. Ha igen, kötelesek vagyunk segíteni. Ha nem, akkor meghaladja az erőinket, tényleg max. imádkozni tudunk érte (kivéve nyilván a különféle fogyatékossággal élőket).

Válaszok:
ottapont | 2015. szeptember 15. 8:06

'Egy világos buzdítást elmondott.'

Nem volt világos. Semmit sem mondott a befogadottak státuszáról. Így természetesen a találgatás marad, azok is csak találgatnak és ötletelnek akik úgy tesznek, hogy értik.

'Ráadásul Kiss-Rigónak is van némi igaza abban, hogy az olasz helyzetből indult ki, tehát tengerből frissen kihalászott négerekéből.'

Hogy miből indult ki azt találgatni lehet, de az üzenete _minden európai plébániának_ szólt.
Nem Karitász, és Máltaik által levezényelve, hanem plébániák szintjén, azonnali segítségként. Hiszen éppen ez az üzenet egyik lényeges eleme, hogy aki ma az ajtón kopogtat, annak ott és azonnal segíteni kell.

Pannonhalmával kapcsolatban nem kevertem, hanem kérdeztem. Konkrétan azt milyen státuszú migránsokat fogadtak be. Erre a kérdésre nem válaszoltál. Arról írsz, hogy egészen más eset, mert a vendéget be kell fogadni a bencés regula szerint. Akkor is ha ez a 'vendég' az ország ajtaján elmulasztott kopogtatni?

Mindegy, nem érdekes, túl van tárgyalva.

Válaszok:
Csomorkany | 2015. szeptember 15. 13:03
Csomorkany | 2015. szeptember 15. 13:03

1. Azt mondta, "minden plébániának egy családot". Tehát nem bárkit, nem tízet, egyet. Azt az egyet valahogy, valakiknek ki kell választani, és az nem plébániai szint. A fönt emlegetett országos szinten működtetett befogadóközpont logikai szükségszerűség. Egyébként ha az újabb híreket nézed, megvan a példamutatás. Kiválasztottak két családot a két vatikáni plébánia örömére. Tehát valakik valahogy kiválasztották őket. Nem az első két család ment oda, akik az ajtón kopogtak.

Itt az újabb hír:
http://www.hirado.hu/2015/09/1..

2. Tudom én, hogy milyen státuszú migránsokat fogadtak be a bencések? A lényeg, hogy nem a pápai programot teljesítették, hanem a saját 1500 éves regulájukat követték, mivel a pápa tartós befogadásról beszélt, ők pedig átutazókat fogadtak.

Nézd, valahol azt írtad, katolikus vagy. Kérhetnék több figyelmet Szent Péter utóda, Jézus Krisztus földi helytartója tényleges mondandója iránt? Vagy legalább annyit, hogy ne a fantáziáddal helyettesítsd? Vagy ha már azt tetted (mint amúgy föntebb én is), akkor tudd elismerni, ha hibáztál?

Válaszok:
ottapont | 2015. szeptember 15. 13:29

1. Azt mondta, "minden plébániának egy családot". Tehát nem bárkit, nem tízet, egyet. Azt az egyet valahogy, valakiknek ki kell választani, és az nem plébániai szint. A fönt emlegetett országos szinten működtetett befogadóközpont logikai szükségszerűség. Egyébként ha az újabb híreket nézed, megvan a példamutatás. Kiválasztottak két családot a két vatikáni plébánia örömére. Tehát valakik valahogy kiválasztották őket. Nem az első két család ment oda, akik az ajtón kopogtak.

Itt az újabb hír:
http://www.hirado.hu/2015/09/1..

2. Tudom én, hogy milyen státuszú migránsokat fogadtak be a bencések? A lényeg, hogy nem a pápai programot teljesítették, hanem a saját 1500 éves regulájukat követték, mivel a pápa tartós befogadásról beszélt, ők pedig átutazókat fogadtak.

Nézd, valahol azt írtad, katolikus vagy. Kérhetnék több figyelmet Szent Péter utóda, Jézus Krisztus földi helytartója tényleges mondandója iránt? Vagy legalább annyit, hogy ne a fantáziáddal helyettesítsd? Vagy ha már azt tetted (mint amúgy föntebb én is), akkor tudd elismerni, ha hibáztál?

Válaszok:
ottapont | 2015. szeptember 15. 13:16

Miben hibáztam ?

Hogy azt állítottam nem nyilatkozott világosan a pápa?

De hiszen amikor beszemlézte a mandi te ezt írtad a hírrel kapcsolatban:

'Szerintem a kiválasztással nem lesz gond. Szír barátaiknak van okostelefonjuk, akiknek nincs, azokat már rég ellátta az orosz titkosszolgálat. Még 3 nap, és mindegyikük tudni fogja, hogy a plébániák kötelesek befogadni őket.

A probléma akkor keletkezik majd, amikor lejár az irgalmasság éve, és a derék emberek egzisztenciájában az egyetlen biztos pont még mindig a plébániai szálláshely lesz. Jó, az agysebészek addigra munkát kapnak, csak akkor a helyükre jön majd valaki.

Szóval akárhogy is nézem, a pápa tulajdonátadásra szólította föl egyházunkat.'

http://kereszteny.mandiner.hu/..

Ha ez egy világos nyilatkozat volt, akkor mégis miért értetted ennyire félre?

Válaszok:
Csomorkany | 2015. szeptember 15. 14:43

A belinkelt hírrel kapcsolatban

Kiemelte, hogy megérti azokat, akik a terrorizmus fenyegetésétől tartanak, de Európának be kell fogadnia a bevándorlókat.


Nincs olyan, hogy KELL Európának, az európai országoknak joguk van megválogatni kiket akarnak befogadni, kiket nem.

Kijelentette, a bevándorlók tarthatják életben a népesség elöregedése folytán "nagymama korúvá" váló Európát.

Az elöregedett országoknak is meg kell gondolni kiket fogadnak be. Ugyanúgy, ahogyan az USA vagy Kanada is nagyon meggondolja. Ezért van sokkal több ázsiai, főleg kínai, filippínó bevándorló náluk. Mert tapasztalatuk szerint nincs velük probléma. Szorgalmasak, nem balhéznak, nem tartják az őket befogadókat becsületet vesztett akármiknek stb

Amikor azt mondom, hogy a plébániáknak be kell fogadni a bevándorlókat, ez nem azt jelenti, hogy feltétlenül a plébánián kell élniük, hanem a plébániához tartozó közösségnek kell helyet keresni nekik" - mondta Ferenc pápa.

Úgy látom mégis szükség van utólagos tisztázásra. Érthetővé tenni az első perctől világos útmutatást. :)

Már egy ideje szokom, hogy Ferenc pápa nyilatkozatait eredetiben kell megnézni, de most elmulasztottam. A sajtóból valóban az tűnt ki, hogy a plébániaépületeket akarja szétosztani, ami abszurd volna.

Másrészt bennem is működik az a szoci reflex, hogy befogadás = eltartás.

Nézd, ha ezt a kettőt levonjuk, akkor mi is a gond a pápa fölvetésével? Ja, hogy előbb-utóbb tettek is következnek belőle. Értem. Viszont az egyik legtöbbször ismételt jézusi figyelmeztetés, hogy "aki meg akarja tartani életét, elveszíti azt, aki el akarja veszíteni az életét az evangéliumért, megtalálja azt."

Válaszok:
ottapont | 2015. szeptember 15. 17:58
ottapont | 2015. szeptember 15. 19:33

Nem emlékszem, hogy észt osztottam vagy hisztiztem volna.
Viszont úgy tűnik nekem, hogy nem akarod megérteni amit írok - tehát tényleg az a legjobb, ha nem "osztom az észt" tovább.

Válaszok:
Csomorkany | 2015. szeptember 15. 22:42

Megkérdezhetem hol találtad meg az eredetit?
Belinkelnéd?

Amit az általad belinkelt hirado.hu-n olvastam azzal sem értek egyáltalán egyet. Mármint, hogy

"Kiemelte, hogy megérti azokat, akik a terrorizmus fenyegetésétől tartanak, de Európának be kell fogadnia a bevándorlókat."


A bevándorlókat, nem menekültekről van szó! az adott országok saját szempontjaik szerint válogatják ki, tudás, kor, családi állapot stb szerint. Az számít szüksége van-e adott bevándorlóra az adott társadalomnak és nem az, hogy kényszerítve van rá, mert KELL. Micsoda kijelentés ez már megint?!


'Nézd, ha ezt a kettőt levonjuk, akkor mi is a gond a pápa fölvetésével?'

Ugyanaz amit már részletesen kifejtettem:

Kicsit elgondolkodtam ezen a migránsokkal kapcsolatban és arra jutottam, hogy nem úgy cselekednek. Miért? Mert nem az ajtón át érkeznek, hanem az ablakon, mert túlságosan követelőzőek és aggereszívek, főleg ahhoz képest, hogy senki sem hívta őket Magyarországra és senki sem engedte őket be.

A valódi menekültek, akik törvényesen lépnek be az országba , (akik a menekültválság idején KOPOGTATNAK,hogy téged idézzelek) vagy Európába más eset, rajtuk nyilván segíteni kell. Csakhogy éppen ők azok akiknek nagy valószínűség szerint semmi szükségük a plébániákra hiszen bekerülnek az államok által működtetett rendszerbe. Meg aztán, mint az olvastuk @bbjnicktől, a vallásuk miatt sem lenne számukra szimpatikus megoldás.
Maradnak a keresztény menekültek, az ő helyük eleve a plébánián van, valamilyen formában. De nem is velük kapcsolatban írtam, hogy halva született nagymamát ajánlgat a pápa.

Ezt most is tartom.

Válaszok:
Csomorkany | 2015. szeptember 15. 18:15

Az eredeti itt van:

http://w2.vatican.va/content/f..

Ami a továbbiakat illeti, mégis, szerinted kik lesznek többségben azok között, akik egy plébánia klienseként akarnak lakni valahol, nyelvet tanulni, társadalmi kapcsolatokra találni? Mert szerintem a keresztények. Viszont ha egy muszlim család elismeri és elfogadja a feltételeket, amiket mondjuk a mi plébániánk kínálni tud (mecset nuku, müezzin nuku), miért ne fordulnánk feléjük elfogadással?

Az állami rendszerekkel az a baj, hogy a legegyszerűbb utat mutatják meg egy-egy nyomornegyedbe még Svédországban is. Minél többen vágunk bele ebbe a "befogadás"-nevű projektbe, annál több embert el lehet érni, és annál kevesebb teher jut egy-egy "befogadóra".

Válaszok:
ottapont | 2015. szeptember 15. 18:37

'Viszont ha egy muszlim család elismeri és elfogadja a feltételeket, amiket mondjuk a mi plébániánk kínálni tud (mecset nuku, müezzin nuku), miért ne fordulnánk feléjük elfogadással?'


Utópia, de gyúrjad csak, ha ráérsz. Én meguntam.

Svédországban egyébként nem nyomorognak, sokkal jobban, kényelmesebben élnek mint egy átlagos magyar ember. Csak egyrészt nem tudják megbecsülni a jó dolgukat, amit tálcán kaptak, másrészt nem tudnak beilleszkedni, mert alapjában véve megvetik a svédeket, ez a hozzáállás főleg a vallásukból eredeztethető.

Van angol nyelvű link, amit hitelesnek ismersz el?
Sajnos nem tudok olaszul.

Közben megtaláltam az angol eredetit, ennek alapján azt kell mondjam, hogy a keresztény mandi hitelesn fordította a szavait!

"Pope Francis has called on European parishes and religious communities to offer shelter to a migrant family."

"May Every parish, every religious community, every monastery, every sanctuary of Europe, take in one family" Pope Francis appealed.

"And turning specifically to his European brother bishops, the Pope asked them to support his appeal and said that in the coming days two Vatican parishes will each be taking in a family of refugees."

http://en.radiovaticana.va/new..

"Felhívással fordulok minden európai plébániához, szerzetesközösséghez, monostorhoz és kegyhelyhez, hogy mutassa meg az evangélium konkrétságát és fogadjon be egy menekült családot.
Európa minden plébániája [egyházközsége], szerzetesközössége, monostora és kegyhelye lásson vendégül egy családot, kezdve az én római egyházmegyémmel!

Európai püspöktestvéreimhez fordulok, akik valódi pásztorok, hogy egyházmegyéjükben támogassák felhívásomat, emlékezve arra, hogy az irgalom a szeretet második neve: »Mindaz, amit akár egynek is tettetek e legkisebb testvéreim közül, nekem tettétek« (Mt 25,40).”

http://kereszteny.mandiner.hu/..

Össze lehet vetni a szöveg minden részletét, pontosan fordítottak, nem ferdítettek, nem is céloztak a plébániépületek szétosztására.

Az eredeti szövegben tehát semmi olyan plusz tartalom nincs, amely a mandineren megjelent szöveghez képest (amire úgy reagáltál, ahogy...)jobban, világosabban, érthetőbben kifejezné mire is gondolt a pápa.

Ezzel részemről lezárva.

Válaszok:
Csomorkany | 2015. szeptember 15. 22:32

Azért ha szeretnél üdvözülni, legyenek szegények és szenvedők, akikhez irgalmas vagy. Másképp valszeg nem megy.

Alapvetően tisztességtelen vagy a pápával, ha egy szövegén rágódsz, és nem foglalkozol mindazzal, amivel azóta értelmezte az elhangzottakat. Az eredeti szövegben a "plébánia" jelenthet "épületet" és jelenthet egyházi szervezeti egységet. Mivel mindenki a "plébániaépület"-értelmezést választotta, sajna én is beugrottam ennek. Viszont teljesen egyértelműen "egy család" befogadásáról beszélt, beszél, és fog beszélni, nem pedig bárkiről, aki az utcán kopogtat, és végképp nem mindenkiről.

Hát te tudod. Az is egy nagy magyar bölcsesség, hogy "nem akarásnak nyögés a vége."

Válaszok:
ottapont | 2015. szeptember 16. 0:28

Észosztást és hisztit illetően többes szám első személyben fogalmaztam.

Van egy barátom, aki két hete fogta magát, és lement a Keletibe. Semmi különösebb polgári jogi mozgalmár-szempont nem vezette, egyszerűen csak látni akarta, kikről dumál a média. Két napig osztotta ott a kaját, azután nagyjából véget ért az ottani felvonás. Nem oldott meg semmit, nem is állította, én állítom, hogy többet tett, mint bármelyikünk. Van ennek a válságnak egy ilyen, egyes szám első személyes szintje. A pápa fölvetése ezt érinti meg.

Ha a plébániád többi hívével együtt befogadtok egy hozzátok közvetített menekült családot, azzal semmilyen globális válságot nem küzdötök le, de megteszitek a magatokét.

A tisztességtelen ebben az esetben az,hogy engem vádolsz tisztességtelenséggel. Azt állítottad, hogy

1.teljesen világos buzdítást mondott

2.amikor az állítólagos teljesen világos buzdításra adott első reakciódat idéztem, azzal jöttél hogy
"a sajtóból valóban az tűnt ki, hogy a plébániaépületeket akarja szétosztani"

3. amikor ominózus sajtót, esetünkben a mandinert, összevetettem az eredeti nyilatkozattal kiderült, hogy teljesen hűen fordítottak,

Ráadásul egy olyan fajsúlyos kérdésben, mint a muszlimok tömeges Európába özönlése, amely kérdésben csak egyszer lehet hibázni, de nagyot!, szinte minden hozzám intézett kommentedben személyeskedsz, és éppen úgy próbálsz személyeskedve támadni mint az összes libbant kommentelő teszi a többi témánál, napi szinten.

Lásd

"Azért ha szeretnél üdvözülni, legyenek szegények és szenvedők, akikhez irgalmas vagy. Másképp valszeg nem megy."

Honnan veszed a bátorságot, hogy ilyenekkel támadj?
Honnan tudod, hogy az életben hol, mikor, kiknek, mivel segítettem és segítek a mai napig?

Csak azért mert nem értek egyet a pápa migránsokkal és bevándorlókkal kapcsolatos kijelentéseivel még nem jelenti azt, hogy az üdvösségem forogna kockán. Ezt a klasszikus papbácsis elkárhozásos belengetést igazán megspórolhattad volna! De mivel végig következetesen alkalmaztad, (nincs semmi kedvem az összes célozgatásodat ide másolni, de visszaolvasható), nem tekintelek tisztességes beszélgető/vitapartnernek, és egyenlőre ignore státuszba kerültél nálam.

Ennyire soha nem értettem félre a pápát:
"A pápa nyilatkozata lapján be kell fogadni bármilyen menekültet a plébániákra aki kopogtat és kéri. Pannonhalmán meg is történt."

A "teljesen világos"-t ezzel kontextusban használtam. Ezzel ellentétben teljesen világosan egy család befogadásáról beszélt.

Ami a személyeskedést illeti, kaptunk tőle egy személyekre lebontott feladatot a válság közepén. Nem túl hosszú idő, és bemutatnak a plébániádon egy családot, hogy törődj vele, fogadd be, állítsd Európa oldalára.

Ha NEKED kell, lényegében megoldhatatlan. Ha egy átlag plébánia 4-500 hívője kap egy együttműködésre - ennek első pontján munkavégzésre - kapható családot, messze nem reménytelen (bár buktatókkal teli).

Ha a 4-500 hívőből 3-400 ugyanazt mondja, mint ottapont olvtárs, hogy neki ezzel semmi dolga, és tegyenek rendet az amerikaiak Szíriában, akkor megint megoldhatatlan.

Függetlenül attól, hogy az amerikaiak tényleg rendet tehetnének Szíriában. Pár lehet, hogy erre csak annyi az esély, mint Palmüra újjáépítésére... Vannak a világban visszafordíthatatlan folyamatok is...

Válaszok:
ottapont | 2015. szeptember 16. 17:50

Látom nem hagysz fel azzal, hogy beszólogass nekem, mégha közvetetten is, aljasabb vagy mint valaha gondoltam!

Válaszok:
Csomorkany | 2015. szeptember 16. 20:46

Semmi keresnivalójuk nincs a muszlimoknak Európában, intoleráns, összeférhetetlen vallás és ez előbb vagy utóbb, de mindig a felszínre tör és ptoblémát okoz. Szíria közelében egy rakat muzulmán többségű ország van, segítsenek az övéiken, ők minden kockázat nélkül megtehetik.

Európa pedig fogadja be a keresztény menkülteket, így kiveheti a részét a segítségnyújtásból.

Persze egyáltalán nem csak Szíriából özönlenek a jobb élet reményében azok a bevándorlók akiket a pápa szerint be kell fogadni. Róvid időn belül össze is roppana bele Európa, de sebaj, előtte még hosszasan lehetne hülyeségeket írogatni fórumokon arról, hogy ez tulajdonképpen nem is olyan nagy baromság, meg a többi blabla.

Van nekem ahhoz közöm, hogy te kiket ixelsz ki és kiket nem? Írom, amit írok. Úgy látom, gyártod az ideológiát ahhoz, hogy miért ne kelljen semmit tenned bajban lévő emberekért, akiket pedig a pápa rád bízni készül.

Válaszok:
ottapont | 2015. szeptember 16. 21:10

Nem azt írtam, hogy kiikszeltelek, hanem, hogy ignorállak, mivel képes vagy a kettő között különbséget tenni, pontosan tudod, hogy látom amit írsz, ezért provokálsz tovább, úgy, hogy közvetve beszólogatsz.

De miért éppen nekem, hiszem a pápa migráns politikáját szinte minden itteni hozzászóló kritizálja, kivétel nélkül.
Gondolom azért, mert érzékenyen érintett, hogy megcáfoltam az állításaid egy részét, éspedig a saját korábbi hozzászólásaiddal. Az sem volt egy tisztességes dolog, hogy a mandinerre, meg a rossz fordításra akartad kenni. Ahogyan az sem, hogy végső érvként azzal jöttél, hogy de bezzeg te nem tévedtél akkorát mint én. Csakhogy én éppen azt állítottam, hogy a nyilatkozat félreérthető volt, ego semmi meglepő abban, hogy akár félre is értettem. Te viszont világos útmutatásnak nevezted, na ehhez képest értékeld azt amit írtál.

A pápa rám ne bízza a beözönlő muszlimokat, egyet se közülük, se azokat akik éppen most törték át erőszakkal a kaput röszkénél, se mást.

Rám és a férjemre a saját gyerekeiken kívül három felnőtt ember van bízvaű, ha úgy tetszik, nem csak úgy felületesen hébe hóba, hanem egzisztenciálisan, úgy is mondhatnám, hogy akár éhen is halhatnának ha mi nem lennénk. Ezenkívül, főleg munkával, önkénteskedve segítek a plébániámon. A lelkiismeretem ilyen szempontból teljesen ls tökéletesen nyugodt, emiatt feleslegesen rémísztgetsz sunyin a kárhozattal.

Válaszok:
ancilla | 2015. szeptember 16. 21:55
Csomorkany | 2015. szeptember 17. 7:54

Akár többszázezer keresztény sem jelentene gondot Európában.Nem ők a probléma. De nem is menekültek el onnan mind a keresztények, van egy oldaluk, néha olvasom és látom milyen elszántan kitartanak, a borzalmak, nehézségek ellenére.

Nem éri meg... ne vedd magadra :) Igazad van, te is tudod, én is tudom, és valójában ő is tudja:)

Üdv

Válaszok:
ottapont | 2015. szeptember 16. 22:21

Gondolod? Szerintem megvan győződve, hogy igaza van.

Üdv

Fantasztikus, milyen elemi szinten föltételezed egy képernyő másik oldalán levő ismeretlenről, hogy ugyanazt érti a szavakon, mint te. Számomra az "ignorálás" és a "kiixelés" ugyanazt jelentette, most találkoztam azzal, hogy számodra nem. Értettem.

Sajna a lényeg számomra ebben a mondatodban van:
"A pápa rám ne bízza a beözönlő muszlimokat, egyet se közülük, se azokat akik éppen most törték át erőszakkal a kaput röszkénél, se mást."

A pápa bajban lévő embereket bízott ránk, néhány tízezret, nem feltétlenül, és gyakorlatilag valószínűleg nem elsősorban muszlimokat, és olyan feladatot adott, ami plébániai közösségi szinten vállalható.

Te, amikor deklarálod, hogy ezzel a feladattal nem foglalkozol, és a pápa ne mondjon ilyeneket, őszintén megbotránkoztatsz. Szilárd hívő meggyőződésem, hogy ez részedről játék az üdvösséggel. De tagadhatatlanul szabad ember vagy egy szabad hazában, amely most még működik úgy-ahogy.

Válaszok:
ottapont | 2015. szeptember 17. 13:41
ottapont | 2015. szeptember 17. 13:45

Sajna én legalább annyira meg vagyok botránkozva mint te, éspedig a pápa illegális migránsokat és gazdasági bevándorlókat támogató nézetei miatt. Teljesen figyelmen kívül hagyja a veszélyt, amely a muszlimok tömeges betelepülése következtében fennáll. Arról már nem is beszélve, hogy ha az általa emlegetett éhezőket, vagyis a gazdasági bevándorlókat, is be kell engedni abba Európa beleroppan, káoszba, anarchiába fulladna a kontinens. Ehhez bőven elég ha Afrika és Ázsia éhezőinek kis töredéke megindul. Figyelmen kívül hagyja mit mondanak azok akiknek van tapasztalatuk az iszlámról, például Boulad atya.

Szerintem az embernek akkor is joga van az önvédelemre ha történetesen keresztény. Szilárd meggyőződésem, hogy a nagy többségében muszlim vallású tömegek Európába özönlése tragikus következményekkel fog járni. A megállításuk nem rajtam múlik, amit tehetek az, hogy semmilyen módon nem járulok hozzá, nem segítem elő, nem támogatom.

A pápa migránsügyben nem tévedhetetlen, a lépéseket amit ez ügyben Európának,benne a keresztényeknek ajánl, hibásnak ítélem meg és meggyőződésem, hogy ha esetleg el fogok kárhozni az nem emiatt történik.

Több hozzáfűznivalóm nincs.

'nem feltétlenül, és gyakorlatilag valószínűleg nem elsősorban muszlimokat, és olyan feladatot adott, ami plébániai közösségi szinten vállalható'

Hopp! Az itt megbújó ferdítés felett elsiklottam. Már többször is leírtam, hogy a nem muszlimok, vagyis keresztények,egyéb vallásúak, vagy nem vallásosak, segítését támogatom. Ne tégy úgy mintha nem értetted volna meg.

Válaszok:
Csomorkany | 2015. szeptember 17. 15:04

Ma olvastam a Mandineren, ide passzol

"Az iszlám terjesztése a migránsok célja

Integrálhatók még ezek az emberek?

Egy ateista társadalomba? Az érkezők azzal a szándékkal jönnek, hogy terjesszék az iszlámot, idő kérdése, de Európa mohamedán kontinens lesz. Mert akik érkeznek, abban hisznek, hogy ha nekik köszönhetően az európaiak felveszik az iszlámot, ők a mennyországba kerülnek.

Szavai szerint a jóléti társadalmak biztosította segély csak az első lépcső?

Igen, ugyanaz a kéz, amely most segélyért folyamodik, megfogja a kést, és szép lassan ellenünk fordul. Ami most történik, azt már azóta mondom, hogy idejöttem. Mindig azzal vádoltak, hogy gyűlölködő vagyok. És tessék, most minden valóra vált. Ugyanakkor azt is szem előtt kell tartani: a mozlimok nem ellenségeink, de nem szeretem azokat a tanításokat, amelyek erőszakra szólítanak. Krisztus a békére, a szeretetre hív, mi ezért követjük őt. Jézus azt tanítja: szeresd felebarátod! Ezért sajnálom a mohamedánokat, és imádkozom értük."

http://mandiner.hu/cikk/201509..

Megértettem, és imádkozom azért, hogy valóban keresztény család kerüljön a plébániádra. Mert akkor eszerint nem tagadod meg a szolidaritást.

A pápaellenes hisztidet nem értem, ha egyszer gyakorlatilag úgyis keresztényeket fogunk befogadni. Viszont olyan muszlim családok is beleférnek, akik előre elfogadják egy katolikus plébánia előre ismertetett feltételeit.

Vicces, hogy a másik posztban meg azon botránkozol, hogy a pápa a kezével eltakarja a nyakában lévő keresztet...

A pápánk legalább mondott valamit, ami nekünk szól és értelme van.

Az imáért köszönet.

A muszlim vallásról ugyanazt gondolom mint amikor elkezdtük a vitát: nincs helye Európában. Nem olvastam tőled egyetlen olyan érvet sem ami ebben a meggyőződésemben megingatott volna.

Azt sem gondolom, hogy aki ebben a kérdésben nem ért egyet a pápával az hisztizik, de gondolj amit akarsz.

Számomra a kereszt eltakarása nem vicces, hanem szomorú, de erőlj is gondolj amit akarsz.

Mivel ez egy teljesen meddő vitává vált itt és most valóban lezárnám, majd a legközelebbi félreérthető pápai megnyilatkozásnál esetleg folytatjuk, :) vagy az is lehet, hogy nem, eddig sem reagáltam mindenre amivel nem értettem egyet.

Válaszok:
Csomorkany | 2015. szeptember 18. 6:25

A vicc az, hogy te is eltakarod a keresztedet. Üdv.

Ez az egyhaz es allam szetvalasztasanak tipikus esete.
Az allam dolga hogy ne engedje be okat. Az egyhaze hogy akik itt vannak, azokat mint embereket amiben tudja segitse.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés