Minden európai plébánia fogadjon be egy menekültcsaládot

2015. szeptember 6. 16:08

Ferenc pápa
Magyar Kurír
Felhívással fordulok minden európai plébániához, szerzetesközösséghez, monostorhoz és kegyhelyhez, hogy mutassa meg az evangélium konkrétságát és fogadjon be egy menekült családot.

„Látva azt a tragédiát, hogy menekültek tízezrei próbálnak a háború és az éhség okozta haláltól megmenekülni, és útra keltek az élet reményében, az evangélium arra hív, arra kér minket, hogy legyünk »felebarátai« a »legkisebbeknek és a legelhagyottabbaknak, hogy konkrét reményt nyújtsunk nekik. Ne csak azt mondjuk, hogy „Fel a fejjel! Türelem!...« A keresztény remény küzdő remény, mégpedig a biztos cél felé haladó ember szívósságával küzd.

Ezért – az irgalmasság jubileumi évéhez közeledvén – felhívással fordulok minden európai plébániához [egyházközséghez], szerzetesközösséghez, monostorhoz és kegyhelyhez, hogy mutassa meg az evangélium konkrétságát és fogadjon be egy menekült családot. Ez egy konkrét gesztus, felkészülésként az irgalmasság szent évére.

Európa minden plébániája [egyházközsége], szerzetesközössége, monostora és kegyhelye lásson vendégül egy családot, kezdve az én római egyházmegyémmel!

Európai püspöktestvéreimhez fordulok, akik valódi pásztorok, hogy egyházmegyéjükben támogassák felhívásomat, emlékezve arra, hogy az irgalom a szeretet második neve: »Mindaz, amit akár egynek is tettetek e legkisebb testvéreim közül, nekem tettétek« (Mt 25,40).”
 
(2015. szeptember 6., az Úrangyala-imádság elmélkedése után)
Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 118 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Már csak a celeb-pápa hiányzott.

Ez a kívánalom csak a felebarátokra vonatkoztatható,
vagy azokra is, akik nem felebarátaink?
No, majd Erdő Péter, a csángóknak megtiltott magyarmise megtagadásának magyarázata között, erre is megadja a választ...

Remélem Ferenc pápa Erdő Péter hazug és antiekeresztény nyilatkozatát is mielőbb helyreteszi.

Ezzel a megfelelő értelmezéssel nekem, bevallom, gondjaim vannak.

Két megfejtésre tippelek

1. A pápa eleve tudta, hogy nem fogadják el. Akkor viszont felmerül a kérdés, hogy egyáltalán miért nyilatkozta ezt?

2. A pápa nincs képben a muszlimok ilyetén hozzáállásával. Efféle tudatlanság viszont egy pápa részéről számomra elképzelhetetlen.

Lehet, hogy van harmadik lehetőség is, kíváncsian várom.

Persze-persze, tudjuk, mi többes számban, szeekely.

Akkor LOL-ozhatnál, ha volna egy 'tok magyar' billentyűzeted legalább! Így kicsit vicces magyarságot számonkérni. :))

Még egy pápai nyilatkozat amit gondosan meg kell magyarázni ahhoz, hogy lenyomható legyen a hívek torkán.

Tisztelet azt illeti meg, aki azt tettével kivívja.

Ajjaj, te most a zsidókra fogod a migránsok irányába mutatott elutasító magatartást? Ezt beszéld meg ballib értelmiségijeinkkel, mert zavar van az erőtérben. Legyen már konszenzus e téren!

Naponta dumcsiztok telcsin?

Konkrét esetre visszatérve elsősorban azt kellene tisztázni mire gondol a befogadás alatt. Mert ez is eléggé homályos, legalábbis a magamfajta nem eléggé felkészült hívő számára. :)

Ha ugyanis arra biztatja a plébániákat, szerte Európában, hogy törvényes keretek között menedéket kérőket és menedékjogot nyerteket szállásoljanak el, akkor minden rendben.

Ha azonban arra gondol, hogy az ú. n. 'védett házakhoz' hasonlóan a törvénytelenül érkezőket és továbbszökni kívánókat szállásolják el az már bizony problémás, remélem nem kell részletezni miért.

Ezenkívül még csak egy észrevétel: egyáltalán nem hangzik el magasabb egyházi személyek részéről az, hogy olyan tömegek befogadása, amely tömegek hite szerint mindenki aki nem osztozik hitében az 'becsületet vesztett', tehát megvetendő, másodrendű, nagy kockázattal jár a társadalmi béke, harmonikus együttélés szempontjából.

Szerintem a kiválasztással nem lesz gond. Szír barátaiknak van okostelefonjuk, akiknek nincs, azokat már rég ellátta az orosz titkosszolgálat. Még 3 nap, és mindegyikük tudni fogja, hogy a plébániák kötelesek befogadni őket.

A probléma akkor keletkezik majd, amikor lejár az irgalmasság éve, és a derék emberek egzisztenciájában az egyetlen biztos pont még mindig a plébániai szálláshely lesz. Jó, az agysebészek addigra munkát kapnak, csak akkor a helyükre jön majd valaki.

Szóval akárhogy is nézem, a pápa tulajdonátadásra szólította föl egyházunkat.

Azért az engem érdekelne, hogy meddig lesz katolikus-keresztény az a plébánia, ahol legföljebb egy hetvenéves plébános éldegél jelenleg, vagy az sem.

A család lesz a befogadott és a plébános a befogadó, vagy netán fordul a szereposztás, és a család lesz a házigazda, aki mondjuk még három családot meghív és a plébános a(z egy darabig) megtűrt személy.

Szóval most úgy hirtelenjében nehezére esik csápolnom a szentatyának, mert én számos hetvenéves plébánost kedvelek, és nem sürgős, hogy mennyei közbenjáróimként szóljak hozzájuk, mint az egyház vértanúihoz...

Válaszok:
Zalailáma | 2015. szeptember 8. 11:09

A kérdés nem az, hogy te mit hiszel, hanem hogy a pápa mit gondol. "Minden plébániát és minden szerzetesházat" fölszólított. Tehát azokat is, amelyek kihaló falvakban vannak, azokat is, ahol egyedül él egy idős plébános, és úgy ismertem meg a világsajtót, mint ami ezt az ígéretet mindenkin számon is fogja kérni.

Hát, egyházmegyém püspöke (Erdő) maga volt a lelkesedés a bölcs iránymutatás miatt. Fognak még ebből kötelező érvényű utasítások születni.

Elég lett volna egy hajléktalant befogadni.
Képmutatók.

Olyan helyen szerintem nem imádkoznak. Először letörik a bálványszobor, tehát a feszületen lévő corpus fejét, csak azután.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés