Az egyház emberei inkognitóban voltak a Keletinél

2015. szeptember 6. 15:00

Erdő Péter
Index
Az biztos, hogy a Karitász korábban írásban is megkereste a kormányzatot, és érdeklődött, hogy hol tud segíteni. Erre nem érkezett válasz. Interjú.

Nagyon komoly egyházellenes hullámokat keltett a püspöki kari konferencia után elmondott mondata, amelyben azzal magyarázta az egyház menekültügyben tanúsított magatartását, hogy kimerítették volna az embercsempészet tényállását, ha befogadták volna a Keletinél táborozó embereket. A mondat még az angolszász sajtót is megjárta, ahol a legfelháborítóbb egyházi megnyilvánulásnak minősítették. Továbbra is tartja-e ezt az álláspontját?

Félreértés ne essék, nem az én álláspontom volt. Azon a sajtótájékoztatón, amelyről az RTL Klub tudósított, nagyobb összefüggéseiben arról volt szó, hogy sok jogi akadálya van a menekültekkel való munkának. De arról is volt szó, hogy a jogi helyzet bizonytalansága ellenére a püspöki kar két ingatlant már kijelölt, és amennyiben lehetőség nyílik a fogadásukra, akkor mi is igyekszünk kivenni a részünket. Voltak olyan barátok, ismerősök, akik személyesen felajánlották a házukat. Én magam jártam közben egy húsz lakásos háznak az ügyében. A Budapest környéki tulajdonos kifejezetten a menekültek rendelkezésére kívánta bocsátani.

Ha ennyi szálláshely volt, akkor miért nem fogadták be végül a pályaudvaron zsúfolódó emberek egy részét?

Mert a helyzet nem ilyen egyszerű. Számos adminisztratív problémával kellett szembenéznünk, amelyek nem tették lehetővé, hogy az épületeket azonnal használni lehessen. Ezek idővel persze megoldódnak, de a sajtótájékoztatón erre, a tevékenységünk jog környezetére tettem egy utalást. Az az egy mondat, így ki lett ragadva az összefüggéseiből. (...)

Ezzel azt mondja, hogy az egyház emberei lényegében inkognitóban voltak a Keletinél?

Igen, és nem csupán a Karitász, hanem más szervezetek emberi is kint voltak. Tudomásom szerint a Szent Egyed Közösség sem tűzött ki semmilyen zászlót, de a tagjai mentek és segítettek.

A Máltai Szeretetszolgálat pedig hetek óta folyamatosan orvosi segítséget visz a pályaudvarhoz, ők egyáltalán nem inkognitóban voltak. A krisztusi szeretetparancs az, ami minket motivál, és ez az, amit mindig az első helyre teszünk. Számos társadalmi probléma, számos globális probléma van, amelyeket egymagunkban nem tudunk megoldani, de a szeretet parancsa a bajba jutottak iránt akkor is kötelez. A regisztráltakkal és nem regisztrált menekültekkel kapcsolatban egyaránt.(...)

Korábban elterjedt az a magyarázat is a Keletivel kapcsolatban, hogy az egyházak azért maradtak távol, vagy azért nem indítottak nagyobb szabású akciókat, mert a kormány nem bátorította őket a részvételre.

Nem tudom, erről én nem hallottam. Lehet, hogy az állam is bizonytalan volt. Az biztos, hogy a Karitász korábban írásban is megkereste a kormányzatot, és érdeklődött, hogy hol tud segíteni. Erre nem érkezett válasz. A Karitász egyébként nagyon keveset költ önreklámra, pedig közben nagy volumenű akciókat hajtott végre Kárpátalja és Ukrajna segélyezésében, valamint az iskolakezdési támogatások megszervezésében. De párhuzamosan viszi végig a teljes éves segélyezési programját is.”
Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 38 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szánalmas maszatolás. Erdő Péter megbukott kereszténységből, le kell mondania.

Mondjuk muszáj, mert tényleg hülyeséget nyilatkozott első körben, lássuk be, mármint ezzel az "embercsempészet"-dumával, de ettől függetlenül az is gusztustalan, hogy itt a bevándorlók kapcsán már az égvilágon minden szóba kerül, csak az az abszolút jól látható igényük nem, hogy tovább akarnak innen menni.

Hogy te milyen unalmas vagy. Aki ennyire kiszámítható, azt a mai világban már robotokkal helyettesítik.

A kormány nyilvánvalóan taktikázott, aminek voltak nagyon elcseszett, mondhatnók aljas elemei (pl. a Bicskén megállított vonatszerelvény), de összességében azt mondanám, hogy még nincs lefújva a meccs.

Egy juniós ország, ugyanakkor tranzitország lévén mindenképpen feketeseggűként jövünk ki a menekültügyből. Ha simán átengedjük őket, akkor megsértjük Schengent, ha meg itt tartjuk őket, akkor szemetek vagyunk velük egy csomó itt lebzselő tévéstáb legnagyobb örömére.

A lökésszerű átengedés nem rossz kompromisszum: ellenállnánk mi, dehát jönnek, jönnek, és le mégsem lőhetjük őket. Még két-három ilyen löket, és valamit csak kitalál Ejrópa.

Egy nyelvi érdekesség: eredetileg átsiklott a szemem a "nem" szavad fölött, és anélkül olvastam el. Újraolvasva ott van a "nem". És semmi különbség, próbáld ki. Ha maga a tagadószó, aminek elvileg 180 fokkal kellene átfordítani a mondanivalót, semmi jelentéssel nem bír, akkor lehet, hogy a mondandóddal van a probléma.

Igen, ez a trükk. Ha a Turing-robot nem tud mit kezdeni a másik mondandójával, akkor be kell dobnia egy tök semleges panelt. Ezekből elég egy 20-30 rövid szóból álló készlet. Sima ügy.

Cccc... A "kis hazudós főpap", amivel itt nyitottál, az maga volt az objektív tárgyilagosság, erre én személyedben támadtalak. Szegény ember... Kemény világ ez.

A témához amúgy hozzászóltam (nézz szét föntebb), de valóban nem neked. Ahhoz eggyel magasabbra kellene kapcsolnod a Turing-robot fokozatról. Amíg ott tartasz, csak tanulmányozni tudlak, hogy hogyan kellene nekem egy ilyet programoznom.

Látod, látod. Bár én ravaszabb vagyok. Föltételezem popzenéről, hogy tudna ő "ember"-fokozatban üzemelni, ezért zavar, hogy egyenlőre még csak a "Turing robot" szintjéig jutott. Tőlem olyat nem fogsz olvasni, hogy popzene "parazita" vagy "nem ember". Én ezt csak gondolom. Na jó, tényleg nem.

Volna két apró szemantikai észrevételem:

1. te nem "hazugságnak" nevezted Erdő mondandóját, hanem "kis hazudós főpapnak" őt magát.
2. én nem tituláltalak robotnak, hanem jeleztem, hogy az itt leírt mondandód robottal is generálható.

Ennek alapján nem te vagy a Világosság Főpapja, és nem én a Sötétség Embere, hanem én vagyok a Világosság Főpapja és te vagy a Sötétség Embere (hatalmas ásítás).

Na, szóval ha esetleg hajlandó volnál túllépni az egybites, robottal is generálható, gnosztikus kinyilatkoztatásokon, amik úgy alapjában dögunalmasak, akkor jelezném, hogy Erdő mondandóját vagy szimpla tájékozatlanságnak látom, vagy túlcsavart kormánykritikának. Ez utóbbi sem idegen tőle. Eszerint ő az újságírónak aszonta, hogy "te itt engem kérdezel arról, hogy miért nem fogadjuk be a menekülteket, közben meg a kormány embercsempészetnek minősítette ezt a gesztust". Ha így fogjuk föl, akkor kétségtelenül nem érthető, hogy miért jogszabályokra hivatkozik, dehát mutass nekem felelős helyzetben lévő személyt, aki menekültügyben még semmi baromságot nem mondott ill. tett.

1. Hogyismondjamcsak, izé, popzene nick nem azonos azzal a személlyel, aki a szövegeit írja. Légy erős: én sem vagyok azonos azzal a nickkel, akinek a szövegeit olvasod. Ezt valahol mintha már megbeszéltük volna, fontos különbségtétel. Kénytelen vagyok azt mondani, hogy popzene nick eddig még semmi olyat nem produkált itt, amit világosan meg lehetne különböztetni egy jól programozott Turing-robot termékeitől. De ezzel semmit nem mondtam a személyről magáról. Az itteni nyomulása némiképp unalmas.

2. Semmit nem muszáj.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés