Erdő Péter: Embercsempésszé válnánk, ha befogadnánk a menekülteket

2015. szeptember 3. 16:07
Pillanatnyilag az egyházak nem jogosultak arra, hogy befogadjanak menekülteket – mondta el Erdő Péter bíboros a püspöki konferencia sajtótájékoztatóján. Erdő hozzátette: a katolikus segélyszervezetek diszkréten jelen vannak mindenhol, ám diszkriminatívan bánik velük a sajtó, a püspöki kar pedig tárgyal a kormánnyal a menekültek elhelyezéséről.

Pillanatnyilag az egyházak nem jogosultak arra, hogy befogadjanak menekülteket. Ez tilos: ha így tennének, akkor embercsempészek lennének – mondta el Erdő Péter bíboros a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia sajtótájékoztatóján a Népszabadság szerint.

Erdő Péter elmondása szerint az egyház tárgyalásokat folytat a kormánnyal, több ingatlan is szóba jöhet a menekültek elhelyezésére. A bíboros reméli, hogy a tárgyalások eredményeként még a hideg beállta előtt sikerül megoldást találni. A katolikus szervezetek ugyanakkor – hangsúlyozta Erdő Péter – „diszkréten” jelen vannak minden olyan helyen, ahol segíteni kell.

A bíboros elöljáróban elmondta, hogy a táborokban, befogadó állomásokon az állami szervek biztosítják az elfogadható ellátást a menekültek számára. Viszont addig, amíg oda eljutnak, szükséghelyzet alakulhat ki.A felvetésre, hogy Ausztriában a katolikus egyház befogadja a menekülteket, Erdő Péter közölte: jelentős különbség, hogy a Magyarországra érkezők többsége nem kíván nálunk maradni. A menekültügyi eljárás is különbözik, nálunk a „migránsok” jogi helyzete szinte napról napra változik. Stabilabb, világosabb szabályokra lenne szükség – jelentette ki a bíboros.

A Keleti pályaudvarnál a minap látni lehetett a Magyar Máltai Szeretetszolgálat orvosi kocsiját és munkatársait, a püspökkari tájékoztatón kiosztott sajtóanyag pedig két oldalon át sorolta, mennyi mindent csinál a Katolikus Karitász. A bíboros visszautasította az „észrevétlenség vádját”, s úgy vélte, a katolikus szervezetekkel diszkriminatív módon bánik a sajtó.

A kérdésre, hogy megítélése szerint a kormány jól kezeli-e a menekültkrízist, a bíboros azzal válaszolt: borzalmasan nagy problémáról van szó, amit Európában szinte senki nem tud jól kezelni.

A püspöki kar közleménye a menekültválsággal kapcsolatban így szól: „A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a rászorulók megsegítésére – Ferenc pápával egységben – felkérte a Katolikus Karitászt, hogy az állami hatóságokkal együttműködve – miként eddig is – az adott jogi és humanitárius helyzetben keresse a segítségnyújtás leghatékonyabb módjait.>A jelen történelmi helyzet súlyának tudatában aggodalmunkat fejezzük ki közel-keleti keresztény testvéreink sorsa iránt. Ezzel egyidejűleg hangsúlyozzuk, hogy az államok joga és kötelessége megvédeni polgáraikat.”

Összesen 36 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Erdő püspök téved (eufemizmus), a menekültek ellátásának semmi köze a csempészethez. A segítségnyújtást semmilyen jogszabály sem akadályozza - csak Erdő alkalmatlansága.

Másrészt szavai jókora ellentmondásban vannak a Bibliával és vatikáni főnökével is:

"Jó kereszténynek nem az számít, aki a külvilág előtt azt mutatja, hogy "betű szerint" betartja az egyházi tanításokat, hanem az, aki a szegényeket, gyengéket és elnyomottakat segíti." (Ferenc pápa)

"A jövevényt ne nyomorgasd; hiszen ti ismeritek a jövevény életét, mivelhogy jövevények voltatok Egyiptom földjén." (2Móz 23,9)

"Mert nincsen Isten előtt személyválogatás." (Rm 2,11)

"Fogadjátok be egymást, miképpen Krisztus is befogadott minket Isten dicsőségére." (Rm 15,7)

"Mert éheztem, és ennem adtatok; szomjúhoztam, és innom adtatok; jövevény voltam, és befogadtatok engem..." (Mt 25,35)

Válaszok:
ancilla | 2015. szeptember 4. 14:03

Öröm látni, hogy legalább ezt a néhány verset megtanultátok a Szentírásból.

Köszi, hogy Te megmondod, mi az ábra! :)
Mindjárt könnyebb nekünk, szerencsétlen katolikusoknak... hogy egy ennyire okos ember felvilágosít minket.

Mi az, hogy "Jézus, ha hallaná"?
Hallja, látja. Jelen időben.
És nem száll le, mert már levették! Te ezt nem tudtad? A többi is képtelenség amit itt összehordtál.
A kereszt nem egy fejesvonalzó, majd megtudod, ha neked kell hordoznod.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés