Püspöki kar: Veres András váltja Erdő Pétert az elnöki székben

2015. szeptember 2. 22:30
Veres András szombathelyi püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia korábbi titkára váltja a testület élén Erdő Péter bíborost, akinek lejárt a megbízatása. A testületben több tisztségen vannak változások.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) tisztségviselőinek megbízatása Mohos Gábor titkár kivételével lejárt. A konferencia őszi rendes ülésén megválasztották az új tisztségviselőket – tájékoztat az MKPK sajtószolgálata.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke Veres András szombathelyi megyéspüspök, alelnöke Udvardy György pécsi megyéspüspök, az Állandó Tanács választott tagjai pedig Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, valamint Ternyák Csaba egri érsek lett. A tisztségviselők megbízatása öt évre szól.
 
A Mandiner értesülései szerint Erdő Péter azért nem lehetett újra az MKPK elnöke, mert a szabályok szerint két ciklus után senki nem választható újra, a szabályzat módosítását pedig nem szavazta meg a püspökök testülete.
 
Veres a Magyar Kurír katolikus hírportálnak adott interjújában ugyanakkor rámutatott: „a püspöki konferencia elnöke nem főnöke egyik püspöknek sem. Mindenki egyéni felelősséget hordoz, minden egyházmegye önálló. A püspöki konferencia azért lett kigondolva a II. vatikáni zsinaton – illetve a mi esetünkben már korábban is működött –, hogy egy adott területen működő püspökök munkáját segítse.” 

 

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés