Milyen volt belülről az ötszáz éve lebontott, régi Szent Péter bazilika?

2015. augusztus 7. 20:12
Vajon hogyan nézett ki kívülről-belülről az 1200 évig álló, régi Szent Péter bazilika, amit a 16. században bontottak le, hogy felépítsék helyére a mai épületet?

A régi római Szent Péter bazilikát I. (Nagy) Constantinus császár emeltette Rómában Szent Péter sírja fölé 330 körül. Az épületet az 5. század közepén fejezték be, és a 16. század elejéig állt, a mai Szent Péter-bazilika helyén. Az épület egy nagyobb, részben pogány temető fölött állt, a Néró-féle aréna közelében, melyben a hagyomány szerint i. sz. 67-68 táján Péter apostol mártírhalált halt.

A bazilikális szerkezetű épület egyik fontos jellegzetessége volt, hogy a mellékhajók magasságához képest a főhajó erősen megemelt. A főhajó és a mellékhajók oszlopos árkádívekkel vannak elválasztva egymástól, ezek támasztják alá a főhajón található, vágott ablaknyílásokkal áttört falakat. A bazilika nyitott fagerendázatú így láthatóvá téve a fa fedélszéket.

A szentmiseáldozat lebonyolítására az oltár szolgált, de fontos események zajlottak a bejárat előtt is. Az előudvar, más néven átrium közepén keresztelőkút állt. A megkeresztelkedőknek és a bűneikért vezeklőknek a templom előcsarnokában (narthex vagy pronaosz) kellett várakozniuk. Az átriumhoz építették a harangtornyot is így az teljesen külön került a templomtól.

II. Gyula pápa a 16. század elején úgy határozott, hogy a kora keresztény építményt – amely mindaddig a kereszténység központja volt – egy radikálisan új épület kedvéért lebontatja. Az új alapkőletételre 1506. április 18-án került sor. A régi bazilikáról tervrajzok maradtak fenn.

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

De, és ez egy nagy érdekessége a régi bazilikának: nem tudták keletelni, mivel egy nyugatra néző domboldalon épült. Ha egyszer ott volt az a pogány temető, ahová Szent Péter hamvait is vitték...

Így azután - mit van mit tenni - az oltárt keletelték.

Van, aki azt mondja, hogy az ősi szentmisék fontos részeinél - ha már a pápa nem tudott megfordulni - a hívek fordultak meg, és mindenki a bejárat irányába - vagyis kelet felé - nézett.

Maga a tény, hogy ezeket a kényszermegoldásokat vállalták, fontos bizonyítéka a hely hitelességének, egészen pontosan annak a Nagy Konstantin korabeli meggyőződésnek, hogy tényleg ott található Szent Péter sírja.

Ehhez nagyon hasonló templom egyébként a Falakon kívüli Szent Pál Bazilika.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés