Ferenc pápa: Nem zárja ki az egyház az elvált és újraházasodott hívőket

2015. augusztus 5. 13:48
Az elvált és polgárilag újraházasodott hívők nem részesülhetnek ugyan a szentségekben, de nem szabad úgy bánni velük, mintha ki lennének zárva az egyházból, ők továbbra is az egyházhoz tartoznak – hangsúlyozta szerdai, vatikáni audienciáján Ferenc pápa, aki ugyanakkor szorgalmazta a házasság védelmét a modern kultúra támadásaival szemben.

Az egyházi esküvő után elvált és polgárilag újraházasodott hívők befogadásáról beszélt Ferenc pápa szerdán az egy hónapos szünet utáni első vatikáni audiencián. A Vatikánban októberben kezdődik a családról szóló püspöki szinódus.

A hőség miatt Ferenc pápa a VI. Pálról elnevezett vatikáni audienciateremben tartotta meg az első augusztusi általános meghallgatást. Az audienciák július hónapban szüneteltek.
 
Az egyházfő a két hónap múlva kezdődő püspöki szinódus egyik központi témájáról beszélt a szavait hallgató hétezer hívőnek. Kijelentette, hogy az elvált és polgárilag újraházasodott hívők nem részesülhetnek ugyan a szentségekben, de nem szabad úgy bánni velük, mintha ki lennének zárva az egyházból. „Továbbra is az egyházhoz tartoznak” – hangsúlyozta. 
 
Úgy vélte, hogy az elvált és újraházasodott hívők helyzetét a szülők válása miatt már egyébként is nehéz helyzetben levő gyermekeik szemén keresztül kell nézni. Hozzátette, hogy különbséget kell tenni a válást előidéző és az ezt elszenvedő egykori házastársak között is. 
 
Az elvált és újraházasodottak lelkipásztori kísérése az egyik fő témája a családról szóló rendes püspöki szinódusnak, amelyet október 4-25. között tartanak a Vatikánban. 
  
Az egyházfő ugyanakkor a férfi és nő közötti házasság védelmét is szorgalmazta a modern kultúra „támadásaival” szemben. 
 
Ferenc pápának ez volt a századik beszéde, amelyet a vatikáni audienciákon vagy a vasárnapi imádságok során mondott. Az első audienciát megválasztása után, 2013. március 27-én tartotta. 
 
A Vatikán bejelentette, hogy január elsejétől, a pápa által meghirdetett szent évben, a szokásos szerdai általános audiencia mellett az egyházfő havonta egyszer szombatonként is általános meghallgatáson fogadja a hívőket.

Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Erre all az, hogy kulonbseget kell tenni a hazassag felbontasat eloidezo [eskuszego aljas budosqrva - ez az en kiegeszitesem] es az azt elszenvedo kozott.

A bibliai időkben szinte lehetetlen volt egy elhagyott feleségnek életét fenntartani. A gyerekekről nem is beszélve. A világ változását a Teremtő is tudomásul veszi.

Jé, én meg eddig elfelejtettelek kiixelni. No, akkor most.

avítt...

jaj. Éljen a haladás! Annyira jó minden, ami modern! Ellentétben a "rettenetesen avítt" dolgokkal.

Mint például iskola, munka, házasság... Meg kéne ezeket mind szüntetni, bizony.

Mi a modern? Ami újkeletű. Ami újabban szokásos.

Semmi más. Nincs pozitív vagy negatív felhangja, vagyis nem feltétlenül kell lennie.

A baj az, hogy a "felvilágosodás" óta ami modern az jó, ami "avítt" (by Zokni) az rossz.

"A katolikus anyaszentegyháznak az az egyik legnagyobb baja szociális, családi, és és ebből fakadólag társadalmi kérdésekben, hogy ők maguk nem házasodhatnak, mi több! Még csak nem is élhetnek nemi életet..."

... ez mekkora ökörség... bocs!

A katolikus Egyházat nem a cölibátusban élő papság és szerzetesek alkotják, okoska.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés