Ez a rendszer Jézus terve ellenében működik

2015. július 29. 9:38

Ferenc pápa
Greenpeace blog
Felelőtlenül növeli a termelés ütemét, és a Föld Anyát veszélyeztető ipari és mezőgazdasági módszereket alkalmaz a „termelékenység” nevében, miközben továbbra is megtagadja több millió testvérünktől a legelemibb gazdasági, társadalmi és kulturális jogokat.

3.1. Az első feladat, hogy a gazdaságot állítsuk az emberek szolgálatába.

Az emberek és a természet nem állhatnak a pénz szolgálatában. Mondjunk nemet egy kirekesztő és egyenlőtlen gazdaságra, ahol a pénz inkább uralkodik, mint szolgál. Ez a gazdaság gyilkol. Ez a gazdaság kirekeszt. Az ilyen gazdaság elpusztítja Föld Anyánkat.

A gazdaságnak nem a javak felhalmozási mechanizmusának, hanem a közös otthonunkkal való gazdálkodásnak kell lennie. Ez azzal az elkötelezettséggel jár, hogy vigyázunk erre az otthonra, és a szükségekhez mérten osztjuk el javait minden ember között. Ez nem csupán az étellel való ellátást, vagy a megfelelő létfenntartás biztosítását jelenti. És – bár ez már egy nagy lépés előre – nem is pusztán a föld, a lakhatás, és a munka biztosítását jelenti, amiért ti is küzdötök. Egy igazán közösségi gazdaságnak – vagy mondhatnánk azt is, hogy egy keresztény inspirációjú gazdaságnak – biztosítania kell az emberek számára a méltóságot és az »általános jólétet és prosperitást« [1].

Ez ugyan magába foglalja a földet, a lakhatást és a munkát, de beletartozik az oktatáshoz, egészségügyhöz, új technológiákhoz, a művészet és a kultúra javaihoz, a kommunikációhoz, a sporthoz és a pihenéshez való hozzáférés is. Egy igazságos gazdaságnak meg kell teremtenie minden ember számára annak feltételeit, hogy nélkülözés nélkül élvezhesse gyermekkorát, hogy fiatalon kibontakoztathassa tehetségét, hogy aktív éveiben teljes joggal dolgozhasson, és méltó nyugdíjat élvezhessen, amikor megöregszik. Ez egy olyan gazdaság, ahol az emberek a természettel összhangban úgy alakítják a termelés és az elosztás egész rendszerét, hogy az egyén képességei és szükségletei megfelelő módon fejeződhetnek ki a társadalmi életben. Ti és mások egy egyszerű és gyönyörű kifejezéssel ezt a vágyat úgy foglaljátok össze, hogy »jól élni«.

Egy ilyen gazdaság létrehozása nem csupán kívánatos és szükséges, de lehetséges is. Ez nem utópia, vagy illúzió. Ez nagyon is valóságos kilátás. Meg tudjuk teremteni! A világunkban elérhető források, a generációk munkájának gyümölcse, és a teremtés ajándékai több mint elegendőek »az egyes ember és az emberek összességének« integráns fejlődéséhez [2]. A probléma más természetű. Van egy más célú rendszer is. Egy olyan rendszer, amely felelőtlenül növeli a termelés ütemét, és a Föld Anyát veszélyeztető ipari és mezőgazdasági módszereket alkalmaz a »termelékenység« nevében, miközben továbbra is megtagadja több millió testvérünktől a legelemibb gazdasági, társadalmi és kulturális jogokat. Ez a rendszer Jézus terve ellenében működik.

A föld gyümölcseinek és az emberi munkának igazságos elosztásáért folytatott küzdelem nem puszta emberszeretetből fakad. Ez erkölcsi kötelesség. A keresztények felelőssége még ennél is nagyobb: ez számukra parancsolat. Ez arról szól, hogy megadjuk a szegényeknek és az embereknek azt, ami az övék. A javak univerzális célja nem az egyház szociális tanításában rejlő metafora. Ez a magántulajdon kialakulása előtti valóság. A tulajdonnak, különösen amikor az természeti erőforrásokat érint, mindig az embereket kell szolgálnia, és ez nem pusztán a fogyasztásra korlátozódik. Nem elég pár cseppet hullajtani, amikor a szegények megrázzák üres poharukat. Az egyes szükséghelyzetek kezelésére indított jóléti programok csupán átmeneti válaszok. Ezek sosem lesznek képesek helyébe lépni a valódi befogadásnak, az olyan társadalmi összetartozásnak, amely méltó, szabad, kreatív, részvételen és szolidaritáson alapuló munkát biztosít.

A népi mozgalmak fontos szerepet játszanak ezen az úton, nem csupán azzal, hogy hangot adnak a követeléseiknek és tiltakozásokat szerveznek, hanem pusztán a kreativitásuk által. Ti a társadalom költői vagytok: munkahelyteremtők, lakások építői, élelmiszerek termelői; ráadásul mindezeket olyan emberekért teszitek, akikről a globális piac megfeledkezik.

Saját magam láttam, hogy a munkások szövetkezetekbe és más közösségi szervezetekbe társulva munkát tudtak teremteni ott, ahol a bálványimádó gazdaságnak csupán nyomai léteztek. Talpra állított vállalkozásokat, helyi vásárokat és papírgyűjtő szövetkezeteket tudok példaként említeni erre a népi gazdaságra, amely a kirekesztettségben született, és amely lassan, türelmesen és eltökélten teszi magáévá a szolidaritás különféle, méltósággal felruházó formáit. Mennyire más ez, mint a hivatalos piac által elfeledett emberek kizsákmányolása nyomán kialakult helyzetek!

A kormányoknak, amelyek feladatuknak tartják, hogy a gazdaságot az emberek szolgálatába állítsák, tenniük kell a népi gazdaság és a közösségi termelés e formáinak erősítéséért, fejlesztéséért, koordinációjáért és kiterjesztéséért. Ehhez a munkafolyamatok fejlesztése, megfelelő infrastruktúra szolgáltatása, és e alternatív ágazatban dolgozók jogainak biztosítása kell. Amikor az állam és a társadalmi szervezetek összefognak a földért, a lakhatásért és a munkáért, a szolidaritás és szubszidiaritás elvei kezdenek szerepet játszani, és ezek teszik lehetővé, hogy a közjó teljes, részvételi alapú demokráciában valósulhasson meg.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 32 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az Unió a "négy szabadság" elvén alapszik.
(1. a tőke 2. a zemberek 3. a fene tudja mi, 4. a nyavalya tudja mi)
Na, ezért van az eltérés!

Az új világrend a történelem legsunyibb, legaljasabb - demokratikusnak hazudott rendszere!

"Egy olyan rendszer, amely felelőtlenül növeli a termelés ütemét, és a Föld Anyát veszélyeztető ipari és mezőgazdasági módszereket alkalmaz a »termelékenység« nevében, miközben továbbra is megtagadja több millió testvérünktől a legelemibb gazdasági, társadalmi és kulturális jogokat. Ez a rendszer Jézus terve ellenében működik."

Eddig olvastam, majd arra gondoltam, ez a Ferenc nem normális. Hogyan lehet ostorozni a kapitalista termelés fokozódó és fenntarthatatlan növekedését úgy, hogy annak legmélyebb okáról, a túlnépesedésről egy qrva szót sem szólok? A "szaporodjatok, sokasodjatok" alaptétel felrúgása nélkül, a fogamzásgátlás feltétlen támogatása és propagálása hiányában ezek üres szavak- a bullshit kategóriája.
Ferenc, most készül Afrika a dimenzió ugrásra, 2100-ra 4 milliárdos árnyék vetül az élhető Föld szimpatikus elvére. Nem kellenek még csak termelő üzemek sem ott majd ahhoz, hogy Afrikában a természet halálos sebet kapjon.

No most mar nem csodalkozom Morales ajandekan :)

De egyebkent igaza van.

"ha hallottak is ilyesmiről, nem annak feltétlen követése miatt szaporodnának túl."

Hát persze, ide meg a szegények pápájának az a keresztényi-humanista felhívása illik, hogy ne engedjük el felebarátaink kezét- azaz menjen továbbra is az élelmiszer, meg egészségügyi segély, lufivá fújva egy kontinens populációját. Aztán onnan meg majd fogadjuk be otthonainkba a nélkülözőket- akik miattunk lettek oly sokan. Lassan globálisan is be kellene fejezni a galambok etetését, és Ferenc kezéből is ki kellene ütni a madáreleséges zacskót...

bispora, Chief Pilot, rezvez, a lényeg ez, erre kell figyelni:

"Az emberek és a természet nem állhatnak a pénz szolgálatában.Ez a gazdaság gyilkol, elpusztítja Föld Anyánkat."
Ami a Szentírásban is benne van: a folyók, tavak kiszáradnak, a Föld lakhatatlanná válik,
Nem ezek a folyamatok kezdődtek-e meg, az utóbbi években?
Mindez miért is?
A pápa szerint ez a gazdaság "felelőtlenül növeli a termelés ütemét, és a Föld Anyát veszélyeztető ipari és mezőgazdasági módszereket alkalmaz a »termelékenység« nevében" - mondja a pápa.
Csak nem fog neveket említeni, hogy a Sorosok, spekulációs, profitmaximalizáló gondolkodása és uralma miatt történik mindez...
Akinek van füle: hallja!

Ha ez vigasztal, csak neked.

A Naphimnuszban szerepel:

"Áldjon, Uram, téged Földanya nénénk,
Ki minket hord és enni ad.
És mindennemű gyümölcsöt terem, füveket és színes virágokat.

De azért az egy vers. Verses ima. Szóval költői képnek tekinthető - ott.

Itt... nekem fura kicsit, és nem Szent Ferenc jut róla eszembe sajnos, hanem ez:

http://www.metropol.hu/bulvar/..

azaz:
"Bolíviában a kormányon belül felállítják az "Földanya minisztériumát", amely a Föld jogainak védelmét fogja ellátni - jelentette be pénteken Evo Morales elnök."

Ennek pedig nagyon ezoterikus mellékzöngéje van, véleményem szerint.

Ne lovagoljunk fogalmakon, mint a pápa által említett Föld anya.
Mellesleg: szerintem a Föld: élőlény - valamilyen szinten kétségtelenül.
Bizonyos feltételek elmaradása, hiánya esetén ugyanis: meghal a működése.
Ezért élőlény.

Hamut szórok a fejemre, elvtárs.
Pardon, olvtárs.

Szerintem tuti. Legalábbis kinézem belőle.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés