Lengyel-magyar

Szent Hedvig ereklyéje került a diósgyőri vár kápolnájába

2015. július 19. 12:49
Szent Hedvig ereklyéje került Krakkóból a magyar királylány és lengyel királynő tiszteletére fölszentelt diósgyőri vár kápolnájába, ahol vasárnaptól tekinthető meg. Az ereklye Stanisław Dziwisz krakkói érsek, bíboros jóvoltából érkezett Diósgyőrbe

Szent Hedvig ereklyéje került Krakkóból a magyar királylány és lengyel királynő tiszteletére fölszentelt diósgyőri vár kápolnájába, ahol vasárnaptól a látogatók és zarándokok egyaránt megtekinthetik – tájékoztatta a vár sajtóreferense az MTI-t.

 
A kápolnát a diósgyőri vár felújítást követően 2014-ben szentelték fel Szent Hedvig tiszteletére.
 
Nagy Lajos király legkisebb lányának emléknapját a katolikus egyház július 18-án tartja, szombaton a várban búcsúi szentmisével emlékeztek meg a lengyel nép által nagy becsben tartott szentéletű magyar királylányról. A szertartás helyszíne a vár Lovagterme volt, ezt követően helyezték el Szent Hedvig csontereklyéjét a kápolna oltárában található ereklyetartóban - közölte Boronkai Edina.
 
Szent Hedvig 1374-ben Magyarországon született, Nagy Lajos magyar és lengyel király, valamint Erzsébet boszniai hercegnő harmadik gyermekeként. Hedviget a magyar trónra szánták, de a király halála után az özvegy Erzsébet királyné és a nemesek az idősebb leányt, Máriát ültették a magyar trónra, Hedviget pedig a lengyel trónra rendelték.
 
Palánki Ferenc egri segédpüspök a szertartáson arról szólt, hogy az ereklye Stanisław Dziwisz krakkói érsek, bíboros jóvoltából érkezett Diósgyőrbe. Reményét fejezte ki, hogy Szent Hedviget az ereklyének köszönhetően Magyarországon is jobban megismerik majd.
 

Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az egész ereklyét biztos nem adták át, hiszen nagy tiszteletnek örvend. Neki köszönhető, hogy a pogány litvánok a házassága révén (Jagello Ulászlo) áttértek a keresztény hitre és nem támadták többé Lengyelországot.

Ez nagyon tudatlanságról árulkodó megjegyzés volt, ne haragudj!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés