Ferenc pápa szerint bátor, aki a kánikulában kimegy az utcára

2015. július 19. 15:33
Köszönetet mondott a Szent Péter téren a kánikula és a tűző nap ellenére is jelen levő hívőknek Ferenc pápa vasárnap délben, akikről kijelentette, hogy bátor emberek. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint itthon marad a hőség a következő héten is, de lesznek zivatarok is.

Köszönetet mondott a Szent Péter téren a kánikula ellenére is jelen levő hívőknek Ferenc pápa vasárnap délben. Olaszországban hatvan év óta ez a legforróbb július.

 
Ferenc pápa az Úrangyala-imádság (Angelus) előtt bátraknak nevezte a szavait a tűző déli nap alatt hallgató hívőket. 
 
Itáliában vasárnap tetőzött a napok óta tartó újabb hőhullám. Az egész olasz csizmán negyven fok körüli hőmérsékletet mértek, amely a levegő magas páratartalma miatt még magasabbnak tűnt. Huszonhárom olasz városban rendelték el a legmagasabb fokozatú hőségriadót, egyebek között az Adriai-tenger partján fekvő, nyaralókkal teli üdülőhelyeken is. 
 
A statisztikák szerint az utóbbi hatvan évben a mostani számít a legforróbb júliusnak. Az olasz kórházak sürgősségi osztályai megteltek a meleg miatt rosszul lett olaszokkal és turistákkal. Csak Torino városában június elejétől 140 – más betegségben is szenvedő – idős ember halt meg a hőség következtében.
 
A kánikula miatt mintegy 15 százalékkal visszaesett a tehenek tejtermelése, csökkent a tojástermelés mértéke is, a rekkenő hőségben szenvednek a sertések és a méhek is. 
 
Az időjárás-előrejelzések szerint csak július 25-től várható enyhülés Olaszországban.
 
Magyarország: marad a hőség 
 
A jövő hét elején és a hét végén is többfelé lehetnek heves zivatarok, mindeközben azonban kitart a kánikula többfelé 40 Celsius-fok közeli maximumokkal – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálatnak vasárnap az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.
 
Itthon hétfőn a sok napsütés mellett északkeleten és a nyugati megyékben lehetnek elszórtan záporok, északkeleten akár zivatar is. Olykor megerősödhet, zivatarban átmenetileg viharossá fokozódhat a szél. A legalacsonyabb hőmérséklet 19 és 24, a legmagasabb hőmérséklet 31 és 36 fok között valószínű.
 
Az országos tiszti főorvos péntektől hétfő délután 4 óráig rendelt el hőségriadót.
 
A meteorológiai szolgálat a veszélyjelzésében azt írta: hétfőn az ország északkeleti és északnyugati részén 25 és 27 fok között, míg másutt 27 és 29 fok között alakul a napi középhőmérséklet. Emiatt a fővárosra és tíz megyére a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetést, az ország többi területére másodfokú figyelmeztetést adott ki hétfőre a meteorológiai szolgálat.

Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Meg az újságírók sem, akik címeket adnak a pápai beszédek fölé...

Szóval szerinted a pápa akadályozza meg az afrikaiakat abban, hogy aktusonként a megfelelő számú óvszert fölhúzzák. Hát, különös világban élsz.

Az igazság az, hogy a nyomorúságnak azon a szintjén, ahol Afrika tart, hatékony születésszabályozást pont azok a természetes módszerek jelentenének, amelyekhez nem pénz kell, csak a női nem tisztelete. Mivel viszont az is hiányzik, így jelenleg nem megy.

Pedig ha egy nő azt mondhatná az emberének, hogy "most inkább ne, mert a napokban meg fog jönni...", akkor az már önmagában levinné az átlagos gyermekszámot. Ha még meg is tanulhatná azokat az amúgy teljesen hatékony természetes módszereket, amelyek annak a megállapítására valók, hogy pontosan mettől meddig van megtermékenyítésre alkalmas petesejt az anyaméhben, akkor jó eséllyel megszűnne a túlnépesedés.

Persze az is egy alternatíva, hogy aktusonként egy gumióvszert eljuttatni Afrikába, és elérni, hogy azt a férfiak használják is. Na ez az, ami abszolút működésképtelen elgondolás.

Szeretettel ajánlom figyelmedbe a "captatio benevolentiae" nevű, már az Ókorból jól ismert szónoki fogást. Pl. Szent Páltól: "Athéni férfiak! Minden tekintetben nagyon vallásosnak látlak titeket." (Acs 17,22b)

A pápa kilépve egy hűvös szobából az erkélyre nem neked beszélt, aki hűvös szobában netezel, hanem olyan embereknek, akik már órák óta őt várták a tűző napon. Szerintem megérdemelték ezt a kis "captatio"-t, és te majd akkor tegyél emiatt bárkinek szemrehányást, ha már saját véred ontásáig ellenálltál a gonosznak!

Ha nálunk, mondjuk 30 fok van, akkor náluk sokkal több! És a viszonylag zárt Szent Péteren még több.
Na álljál te ott órákig, majd meglátjuk mi marad belőled. Lehet, hogy egy visító mentőautó utasa.

Amit Csomorkány írt neked az volt azért a találóbb válasz. Egy ilyen ügyeletes fanyalgónak, mint amilyen te vagy.

Az olaszok nem dolgoznak a hőségben!
Ott olyankor szieszta van.
Meg különben is nem hozzád szólt, hanem az ott jelen levő HÍVŐKHÖZ! Vagy ezt a szót is magadra vetted?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés