A Biblia használata közelharcban

2015. július 14. 10:07

Balavány György
hvg.hu
Egykor magam is pontosan úgy vélekedtem, mint a homofób keresztény testvéreim. Ráadásul meg is sértődtem, ha valaki homofóbnak nevezett; azt feleltem ilyenkor, hogy szeretem én a melegeket, „csak” a bűnüket gyűlölöm.

Az Egyesült Államokban nagyon meghatározó úgynevezett evangéliumi (evangelical) keresztyénség, valamint a tradicionális, ún. »vasárnapi« keresztények közt csakugyan elég erős a konszenzus abban, hogy a homoszexulitás bűn. Ezt az úgynevezett »lepofozó szövegekre« (clobber texts), olyan bibliai idézetekre szokás alapozni, melyekben a szentírók kérlelhetetlen keménységgel foglalnak állást a homoszexualitással szemben. Pl. »Férfiúval ne hálj úgy, ahogy asszonyal hálnak; utálatosság az.« (3Móz. 18, 22.) Vannak szövegmagyarázói törekvések ezeknek az igehelyeknek a puhítására, olykor még azt is vitatva, hogy valóban azt olvassuk, amit olvasunk. Ez mindenképp érdekes, és annyiban méltányolandó, hogy egyes keresztények megpróbálják összhangba hozni a kőkeményen ítélkező bibliai részeket azokkal, amelyek Isten jóságáról és szeretetéről szólnak.

Tény, hogy ezekből a részletekből (hat ilyen van összesen a Bibliában) sokkal könnyebb levezetni a homofób, mint az empatikus álláspontot, különösen, ha a mai kultúra és társadalom fogalmi rendszerét erőltetjük bele az ókori szövegekbe. (Lásd még a modern törekvéseket arra, hogy Jézust konzervatívnak, liberálisnak, vagy épp szocialistának állítsák be.) Valójában sem a nemi irányultság kérdésköréről, sem melegjogokról nem tesz említést a Szentírás; egyszerűen azért, mert az ókori szerzők ilyen formában nem is ismerték ezeket a fogalmakat.

Fura és kényes a helyzetem, úgy érzem, muszáj ennyi disclaimer-t közbeiktatnom: egykor magam is pontosan úgy vélekedtem, mint a homofób keresztény testvéreim. Évekig gondoltam és írtam, hogy a meleglobbi el akarja tiporni a házasságot és világuralomra tör. Ráadásul meg is sértődtem, ha valaki homofóbnak nevezett; azt feleltem ilyenkor, hogy szeretem én a melegeket, »csak« a bűnüket gyűlölöm. Nagyon nem volna ízléses tehát lehurrognom vagy kigúnyolnom azokat, akik ugyanúgy beszélnek most, mint egykor én. Lépésről lépésre jutottam addig a pontig, hogy megtérjek a homofóbiából, és belássam, hogy amikor a hideg textusokra koncentráltam, a Nagy Kontextus nélkül, akkor csak a halott betűket és szavakat engedtem beszélni – a mögöttük lélegző, könyörülő és irgalmas Istent nem. Ezt szégyellem és sajnálom. Az egyik büntetésem, hogy mindig fejbe lehet vágni a korábbi mondataimmal.” 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 116 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

1.Amikor valaki elhagyja az evidenciát - a férfi-nő kapcsolat a természetes - , akkor utána már azt mond-ír , amit akar ... Ha nincs eredeti norma , akkor jön a teljes tetszőlegesség / pedofilia szodómia stb támogatása / ...Persze , a "szeretet"-ideológia nevében , mert az ördög mindig angyalt mímel .
2. Balavány olvasson sok Robert Spaemann művet .

Csak a címét olvastam el. Az első mondat után azt mondtam, hogy, na fogadjunk, hogy ezt Balavány írta.

És most úgy gondolod, hogy a könyörületes, szerető Isten bűnpártoló lett?
Mert ezt írtad!

Miért nem vagytok hajlandók alaposan elolvasni átelmélkedni Jézus tanítását?

Bizonyítsd! Na vádaskodj!

Azt nem bírom benned Balavány, hogy a Bibliát folyamatosan, (amióta állítólag megtértél) a saját érdekeidnek megfelelően használod.

Lehetne egyszer úgy, hogy Jézus tanítását követnéd?
Ha megkérhetnélek!

" Évekig gondoltam és írtam, hogy a meleglobbi el akarja tiporni a házasságot és világuralomra tör."
Pedig ez a lényeg!
Menjünk el a gyakorlatiság irányába, mert végül is ez az, ami mindent felülír, bármifajta hivatkozást, magyarázatot.
A lényeg: Isten amikor azt mondja: "Szaporodjatok és sokasodjatok!", ez az egyik legfőbb parancsa - szerintem.
Azok, akik ezt teszik, tehetik, nem azonosak azokkal, akik ezt nem teszik, nem tehetik.
Magyarul: ha az előbbiek együttélésének házasság a neve, (évezredek óta), akkor nyilvánvaló, hogy az utóbbiak nem jellemezhetők ugyanígy.
Ergo: nem lehet azonos jogállásuk a két csoport tagjainak, az emberi nyelv nem illetheti azonos meghatározással mindkettőt!.
Mivel a házasság intézménye egy férfi és egy nő részvételére épül, világos, hogy az azonos neműek semmilyen részvételét nem nevezhetjük házasságnak.
És erről, csakis erről van szó.
Akik mégis ezt teszik, gyalázzák az emberiséget.
És azzal törnek világuralomra - elsősorban az őket támogató "pénzelit" szekerét tolva, hogy
szét akarják zúzni az emberek természetes gondolkodását, helyette a természetellenes elfogadását trónra ültetve.
Balavány, Balavány, csak szurkolni tudok érted, imádkozz önmagadért...

A sétálás szerinted azt jelenti, hogy két faszi a farkánál fogva, meztelenül vezeti egymást, s így sétálnak?

Ez szép munka volt. Kíváncsi vagyok, hogy Andrea mit
fog erre válaszolni.

1. tippem, semmit.

2. tippem, DE!

3. tippem, te tudod rosszul és a Biblia.

Miért adsz szegénynek ilyen lehetetlen feladatot.

Így van ez azokkal, akiknek az üléspontja határozza meg az álláspontját.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés