Félbemarad?

Mád vs. Kereskedőház: eltérő tokaji jövőképek konfliktusa

2015. július 11. 9:29
A VS.hu információi szerint a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. és a Tokaj Kereskedőház Zrt. megromlott viszonya miatt veszélybe kerülhet a Tokaj-Hegyalja fejlesztését célzó állami program. A háttérben eltérő helyi érdekek feszülnek egymásnak.

Leállhatnak a 2013-ban a kormány által indított, többmilliárdos fejlesztési programok a tokaji borvidéken, miután az elmúlt hónapokban megromlott a Tokaj Kereskedőház Zrt. és az állami tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. viszonya – írja a VS.hu. A híroldal információi szerint az MNV által nyújtott hitel biztosítja a tokaji borok egyharmadát előállító állami cég működését. A pénz augusztusban elfogy, a két állami társaságnak viszont egyelőre nem sikerült megállapodnia további finanszírozásról – ez komoly gondokat okozhat az állami borgazdaságnak, illetve annak az 1500 gazdának, akinek a szőlőjét a Kereskedőház vásárolja fel. 

Lázár János a Miniszterelnökséget vezető államtitkárként 2013-ban beszélt arról, hogy a Tokaj Kereskedőháznak rendszerváltozásra van szüksége, hogy a borvidék „valóban világszínvonalú bort tudjon azt asztalra tenni”. Lázár szerint ezt a célt szolgálta az új vezetők kinevezése az állami borgazdaság élére, ekkor lett a felügyelőbizottság elnöke Tombor András. Lázár 2014 elején azt is bejelentette, hogy a kormány 2014 és 2020 között körülbelül 100 milliárd forintot fordítana Tokaj-Hegyalja fejlesztésére, amihez a történelmi borvidék 27 önkormányzata, valamint az ott élő és gazdálkodó, szőlészettel és borászattal foglalkozó szakemberek férhetnének hozzá.

A Tokaj Kereskedőház Zrt. a 2013-as, 1,5 milliárdos tőkeemelés mellett 4,5 milliárdos hitelt kapott az MNV-től, amit működésre (többek közt az egész borvidék termőhelyeinek minőségének, az ültetvények állapotának felmérésére), szőlőfelvásárlásra, valamint az új palackozóüzem építésére fordított. „A Tokaj Kereskedőház Zrt. jelenleg is egyeztetéseket folytat az MNV Zrt.-vel a vállalat további finanszírozásának biztosításáról. A folyamatban lévő tárgyalások részleteiről a Tokaj Kereskedőház Zrt. nem adhat felvilágosítást” – válaszolta a VS.hu további finanszírozásra vonatkozó kérdésére a Tokaj Kereskedőház, az MNV szerint is „folyamatban vannak a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsával azok az egyeztetések, amelyek a társaság integrátori szerepkörének bővítése és a társaság piaci pozíciójának kialakítása érdekében szükségesek (...) Az egyeztetéseket követően a Tokaj Kereskedőház Zrt. részére forrásokat az újrafogalmazott stratégiai célok és az ehhez kapcsolódó feladatok függvényében lehetséges biztosítani”.

A VS.hu szerint helyi érdekellentétek állnak a két állami intézmény konfliktusa mögött, mivel a jelentős lobbierővel bíró mádi borászoknak (többek közt Szepsy Istvánnak), illetve a település polgármesterének, Tatárka Józsefnek más elképzelései vannak a borvidék jövőjéről, mint a Tokaj Kereskedőháznak.

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában