Megváltás

Sarló-kalapácsra feszített Krisztust ajándékozott a pápának Evo Morales

2015. július 9. 13:15

Dél-amerikai körútjának második állomásán Ferenc pápa Bolívia erőfeszítéseit méltatta a szegénység elleni harcban. A bolíviai elnök szerint kormányát ugyanazok a célok vezérlik, mint a katolikus egyház vezetőjét.

Bolíviában Evo Morales, az ország elnöke La Pazban fogadta a dél-amerikai körúton lévő Ferenc pápát – írja az El Universal. Érkezésekor mondott beszédében a pápa méltatta Bolívia eredményeit a szegények és a mellőzöttek politikai és gazdasági bevonásában, és arról is szólt, hogy a katolikus egyháznak évszázados gyökerei vannak az országban.

Köszöntőjében a bolíviai elnök arról beszélt, hogy a pápa ugyanazokért a célokért, a szükséget szenvedők megsegítéséért dolgozik, mint kormánya. Az elnök szerint „aki elárul egy szegényt, az Ferenc pápát árulja el”. Morales egyéb ajándékok mellett egy sarló-kalapácsot mintázó feszülettel lepte meg a katolikus egyházfőt, aki egy Szűz Mária-mozaikkal és a legutóbbi, a környezettel foglalkozó pápai enciklikájának egy példányával ajándékozta meg vendéglátóját. 

Vasárnap kezdődött, kilencedik külföldi apostoli útja során három országban, Ecuadorban, Bolíviában és Paraguay-ban tölt két-két napot Ferenc pápa. Ez lesz a katolikus egyházfő eddigi leghosszabb külföldi látogatása. Az argentin pápa jár már a dél-amerikai kontinensen pápává választása óta: 2013 nyarán a Rio de Janeiróban rendezett Ifjúsági Világtalálkozón járt, de a brazíliai út még elődje XVI. Benedek programjának a része volt.

Ferenc pápa most a korábbi megfogalmazása szerint a „világ végén” levő Dél-Amerika és a nemzetközi geopolitikai színtér peremén fekvő három államot keresi fel. Ahogyan Pietro Parolin szentszéki államtitkár mondta, Ferenc pápa útja a „remény kontinensére” vezet, amely jelentős többségében katolikus. Ecuador, Bolívia és Paraguay „társadalmi és politikai laboratórium új fejlődési modellek számára, amelyekben a keresztény tradíció a polgári fejlődéssel és a társadalmi igazságossággal párosulhat” – nyilatkozta Paul Richard Gallagher érsek, vatikáni külügyminiszter. Hozzátette, hogy Ferenc pápa útja üzenet egész Dél-Amerika számára, hogy a kereszténység a mai napig képes érdemlegesen hozzájárulni az igazságosság, a fejlődés és a béke igényéhez.

(via Tóásó Edit)

*

Fotó: El Universal

 

A bejegyzés trackback címe: https://kereszteny.mandiner.hu/trackback/16295