Federica Mogherini: Európa igenis felelősséget visel a keresztény üldözöttekért

2015. július 1. 20:53
Az iszlám világban nem zajlott le a felvilágosodás történelmi folyamata, ami a keresztény Európában lezajlott, és bizonyos mértékű toleranciát hozott a felekezeti elvakultság helyébe – mondta Elmar Brok az EP néppárti frakciójának keresztényüldözésről szóló konferenciája kapcsán. Hölvényi György szerint elsősorban az üldözött keresztények gyermekei oktatásában van szükség segítségre.

A világ különböző részein tapasztalható keresztényüldözésről tartott konferenciát szerdán az Európai Parlament (EP) jobbközép irányzatú, néppárti frakciója.

 
Hölvényi György, a KDNP EP-képviselője, aki a vallások közötti párbeszéd előmozdításának az egyik felelőse a frakción belül, és helyszíni tapasztalatokat is szerzett az iraki, illetve szíriai keresztények mostani helyzetéről, a magyar közmédiának nyilatkozva rámutatott arra: a menekültek megsegítését illetően hatalmas kihívást jelent az oktatás megszervezése a túlzsúfolt menekülttáborokban.
 
„Az Európába menekülésnek az egyik legfőbb oka az lesz, hogy a gyermekeket nem tudják oktatni. Ebben tehát Európának segítenie kell” – mondta Hölvényi.
 
Manfred Weber, a néppárti frakció bajor vezetője vitaindítójában kitért arra: az eltérő felfogású politikai csoportok között nem bizonyult könnyű feladatnak az a néppárti törekvés, hogy az általános értelemben vett vallási türelmetlenség témakörén belül napirenden tartsák kifejezetten a keresztényüldözés jelenségét is.
 
Antonio Tajani, az EP olasz alelnöke erre utalva úgy fogalmazott, hogy a szekularizáció a politika és a vallás kettéválasztását jelenti, de semmiképpen nem jelentheti a vallás elválasztását a társadalomtól.
 
Elmar Brok, az Európai Parlament külügyi bizottságának német elnöke az MTI-nek a konferencia által körüljárt főbb dilemmákról nyilatkozva kiemelte azt, hogy az iszlám világban nem zajlott le a felvilágosodás történelmi folyamata, ami a keresztény Európában lezajlott, és bizonyos mértékű toleranciát hozott a felekezeti elvakultság helyébe.
 
Brok kiemelte annak fontosságát, hogy a Közel-Keleten, Irakban, Iránban keresztény közösségek puszta léte került veszélybe, és ezeket a közösségeket segíteni kell abban, hogy ne váljék végleges létformájukká a menekült lét, hanem szülőföldjükön is biztonságban élhessenek és boldogulhassanak.
 
Ezek a keresztény kisebbségek – fűzte tovább a gondolatot Hölvényi György – ha segítségről van szó, elsősorban Európára számítanak. Az ő segítségkérésüket Európa nem utasíthatja vissza – fogalmazott, és megjegyezte: az ilyen kéréseket „nagyon sokáig értetlenség fogadta”. A KDNP EP-képviselője megnyugtatónak nevezte, hogy Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője a konferencia résztvevőihez intézett levelében kifejtette: Európa igenis felelősséget visel a keresztény üldözöttekért.

Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem csak a keresztény üldözöttekkel, hanem minden üldözöttel!

Minden rosszban ami most zajlik a világban ami miatt üldözötté válnak emberek, az USA vezets politikája nagymértékben benne van.

Mintha ezt egy terv szerint csinálná. közben sunyít.

Semmi új nincs csak az EU képmutató szövegelése. Mikor maga az unio tagadta és tagadja meg a keresztény gyökereit és a szekulizált vad liberális eszméket ismer el, mint a demokrácia non plusz ultjára miért csodálkozik a mostanra kialakult állapotokra. Orbánék már többszőr felhívták a figyelmet a keresztény üldözésre a világban s főleg az arab világban valamint ott ahol a muszlim a többség9 vallás elengedték a fülük mellett. Mikor már olyan tömegesen fordúltak elő a gyilkolászások amit nem lehetett a szömyeg alá söpörni akkor egy-egy általános nyílatkozattal elintézték. Amikor azzal a jelenséggel találkoztak, hogy a nyugateuropai fiatalok körében terjedt az iszlám és a vallási tanaival való azonosulás és sorozatosan csatlakoztak az iszlámhoz elcsodálkoztak.

Nem fogták fel, hogy maguk idézték elő a nagy nihilizmus liberalizmusukkal, ami semmi értelmes életet nem kinált fel a deviancián kivül. Mivel europa megtagadta gyökereit a keresztény kulturát és erkölcsöt ahova lehetett volna igazodni így az unioban bevándorolt arabok nagyon hamar elfoglalták azt a morális erkölcsi nihil helyét az iszlám tanaival és közöségi élménnyel a valahova tartozás érzésével szemben a liberális értéknélküli értelmetlen kilátástalan felesleges életérzéssel szemben.

A mai népvándorlás korábban meg eső után köpönyek a felismerés és álszent modon a keresztényekkel való szolidaritás.

A keresztény europai identitástudata kisebbségben van és vesztésre áll.

Milyen szépen megfogalmaztad ezeket a jézusi gondolatokat.
Eddig még nem olvastam ilyet tőled.
Hol rejtegetted?
Ugye máskor is inkább ilyeneket fogsz írni?!

https://www.youtube.com/watch?..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés