Európa nem veheti magára a világ összes baját (2014)

2015. június 23. 9:21

Henri Boulad SJ
Mandiner
Európa épp összeomlóban van. Európa nem tud befogadni több embert, még humanitárius indokok alapján sem.

Az arab tavasz mellett határozott véleménye van az európai bevándorlásról is. Miként lehet összeegyeztetni a humanitárius szempontot azzal, hogy a Nyugatnak meg kell őriznie az identitását?

 
Európa nem engedheti be ajtaján a világ összes nyomorúságát. Ha megteszi, össze fog omlani. Sőt, Európa épp összeomlóban van. Európa nem tud befogadni több embert, még humanitárius indokok alapján sem. Akik Európába érkeznek, elutasítják, hogy integrálódjanak. Szerintem akik nem hajlandóak integrálódni és meg akarják változtatni Európát, azokat haza kell küldeni. 
 
Mint egy alexandriai születésű egyiptomi jezsuita, miért olyan fontos önnek Európa?
 
Európa számomra az emberi és spirituális értékek megtestesülése. Ha összeomlik, mindez elveszik. És az arabok vagy az afrikaiak nem fogják helyettesíteni azt, ami Európa volt évszázadokon keresztül. Ezért számomra Európa megmentése kulcsfontosságú.” 
 
Henri Boulad jezsuita szerzetes 1931-ben született az egyiptomi Alexandriában. Édesapja szír, édesanyja olasz származású, a család francia anyanyelvű katolikus. Boulad 1950-ben lépett be a jezsuita rendbe, Bejrútban szentelték pappá 1963-ban. Franciaországban, Libanonban és az Amerikai Egyesült Államokban tanult. Egyiptomban él.
Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 96 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"És az arabok vagy az afrikaiak nem fogják helyettesíteni azt, ami Európa volt évszázadokon keresztül."
Kulcsfontosságú mondat, amikor európa szerte rengetegen úgy érezzük, hogy elveszik az otthonunkat. Igaz ezt csak mi kisemberek érezzük így, a politikusok többsége nem így érez.

Külön érdekes, hogy egy tavalyi interjúból való.

Válaszok:
Antigoné | 2015. június 23. 10:41

Attól még érvényes a véleménye ma is.
Sőt, egyre inkább az.

Válaszok:
ancilla | 2015. június 23. 10:48

Nem mondtam, hogy nem.

Nagyon jó ez az interjú.
Nekem úgy tűnik, hogy egyre több embernek lesz ez a véleménye az európai identitásról és a befogadásról.

Mit fogsz mondani, ha az ajtódat feszegetik fel ugyanezzel az indokkal?

Ma találkoztam három félvér kissráccal (török-magyar). Mindhárman egyformán gyönyörűek voltak, igazi kis, aranyos szívtiprók!

"Hol halmozódott föl az ami ezeknek a szerencsétleneknek hiányzik?"

Nem nálam, nem nálunk, az biztos.
Naponta 5-600 menedékkérő jön be az országba.

Fel tudod ezt fogni?

És nem tudom, hová menjenek. De ha te be akarod őket fogadni, nyisd meg a házadat, adj nekik enni, adj nekik munkát, vállalj értük erkölcsi és anyagi felelősséget, taníttasd a gyerekeiket, adj nekik orvosi ellátást. Naponta 500-nak.

Értsd meg, hogy képtelenség.

Nem szeretem, amikor valaki - mint Vértesaljai - történelmi háttérismeretek nélkül idézi Szent István intelmeit: István a jövevények alatt ugyanis nem a megélhetési bevándorlókat, főleg pedig nem a muszlimokat és a négereket értette, hanem a királyi udvar szolgálatába álló külföldieket (lovagokat, egyháziakat, iparosokat), akiknek száma ráadásul meg sem közelítette a manapság Európát szép lassan elárasztó hódítókét.

Vértesaljai a görögös tudálékosság helyett inkább fogadja meg Jézus tanítását: menjen, és hirdesse az evangéliumot a népeknek. Mindenekelőtt menjen Szíriába, Irakba, Afganisztánba vagy Nigériába, ne pedig a Vatikán - még - védett falai mögül prédikáljon képmutatóan. Vagy tán retteg a vértanúhaláltól a liberális díszjezsuita?

Sőt, ha már a falaknál tartunk, kezdje el rendtársával, a pápával lebontani az egyházi állam falait, és engedjen be mindenkit, aki csak oda akar menni. Aztán ne csodálkozzanak, ha most nem kel egy új Kis Pippin a védelmükre, a maroknyi gárdistát pedig tulajdon alabárdjaikba húzzák majd karóba a Rómát végleg kirabló és elpusztító Iszlám Állam barbárjai.

Kedves hhonor!

Remélem, azt elfogadja, hogy a Vatikánból "evangelizálni" olcsó vigéckedés egy muszlim országban való térítéshez képest. Körülbelül hasonló képmutatás, mint amikor Urbán József piarista a "Duna-part legértékesebb ingatlanából" révedezve filozofálgat a szegények és bevándorlók megsegítéséről és befogadásáról. Kicsit hitelesebb lenne, ha ő is elhagyná vagy eladná kényelmes elefántcsonttornyát, és elmenne oda pasztorálni, ahonnan a hozzá hasonló "széplelkű" buzik sírva menekülnének haza. Amint teszik azt a nála sokszorosan derekabb és jellemesebb Szent Ferenc Kistestvérei, akik nem álmodoznak és szamárságokról blogolnak, hanem cselekszenek és térítenek.

Azt meg nem értem, hogy hol "előzték meg a tettek" Ferenc pápa felhívását: esetleg van arról híre, hogy megnyitotta a Vatikán kapuit, vagy megint más tökével veri a csalánt?

Úgy tűnik, tényleg befellegzett a kereszténységnek Európában (és talán az egész világon): a klérus hangadó része (ld. a liguriai püspökök nyilatkozatát) a pápával az élen önnön vesztébe rohan - balgaságukban nem veszik észre, hogy a "menekültek" az iszlám hódítók trójai falova, mely Európa pusztulásának okozója lesz. Timeo Danaos et dona ferentes...

Válaszok:
ancilla | 2015. június 28. 11:52

Tökéletesen egyetértek: éppen ezért háborít föl a pápa esztelensége és az ő szavait szervilis módon szajkózó klérus gyávasága.

Itt ugyanis nem menekültekről és bevándorlásról van már szó, hanem hódításról. Meggyőződésem, hogy az Iszlám Állam nemcsak generálja ezt a népvándorlást, hanem tudatosan támogatja, sőt rövid és hosszú távon egyaránt hasznot is húz belőle.

Itt hamarosan vagy behódolás lesz nekik, vagy egy pusztító háború, amiért többek között a jelenlegi pápa is felelőssé tehető mostani nyilatkozatai alapján.

Igen, csak segíteni nem itt, hanem odahaza kell rajtuk. Több milliárd állítólagos menekültet (mert ki dönti el, ki az és ki nem) ugyanis ki tud megsegíteni, a világ összes problémáját hogyan tudjuk itt Európában megoldani. Biztosan megéri, hogy ez a kontinens is káoszba, háborúba sodródik?!

Nekem úgy tűnik, hogy sem a hajléktalanok, sem a cigányok, sem a kizsigerelt emberek tízezreinek problémája megoldásának közelébe nem jutottunk el itthon: nosza, importáljunk még egy rakással, akkor biztosan jobb lesz.

Jézus tanítását azonban lehet józanul is követni, nem kell rögtön fölszámolni önmagunkat egy fatális félreértelmezéssel:

http://www.jozan-katolikus.hu/..

"nem is számokról kellene elsődlegesen beszélni,"

hanem?

Amit írsz, abban semmi ésszerű nincs, ellentétben Boulad atya szavaival.

Ha ismered őt és a munkásságát, nem mondhatod róla, hogy nem gondolkodik keresztényi módon. Sokat tett, sokat bizonyított.
Ellentétben egy hhonor nicknevű széplélekkel.

Zsolti!

Ezt írod:
"Nem a házad ajtaját kell kinyitnod (bár szép gesztus lenne)"
Némileg péterx-es stílusban csak ere a fél mondatos csúsztatásodra:
1.Te kinyitod a házad ajtaját? Tedd a kezed a szívedre!
2. Valóban, egyelőre (!) nem kopogtatnak (dörömbölnek) a házam ajtaján. Istennek hála, nem Ásotthalomban lakom... De - ne haragudj, ez közgazd. alap: az ÉN adómból/Mi adónkból tartja el őket a magyar állam.
Nem gondolod?

Válaszok:
Sulammit | 2015. június 28. 14:30

Sajnos sok mindenben egyetértek Veled...

Kihagytál egy "r" betűt! :)
Remélem a diákjaid nem látják. Magyaros vagy ugye?
"ere"

Válaszok:
ancilla | 2015. június 28. 14:48

Tényleg!
:)

A diákjaim nem tudják, hogy ki a vagyok álnéven, szerencsére... amúgy nem, latint tanítok.

Válaszok:
Sulammit | 2015. június 28. 16:37

Nem tudom, nincs adatom.
Szerinted?
Érdekelne amúgy.

Mindenesetre, ha egy kádba vizet engedünk, megfeledkezünk róla, és a kád dugója rosszul van betéve, biztosan kicsurog valamennyi - de előbb-utóbb így is megtelik... és elázik Mici néni, az alattunk lakó.

A menekülttáborok megteltek, a Blaha Lujza tér megtelőben:) minden jel arra mutat, hogy sokkal több jön be, mint amennyi kimegy. Egyébként előbb utóbb vissza fogják őket toloncolni, ez már elhangzott pl osztrák részről.

Ez világos, a kérdés annyi, hogy mi lesz, ha a fogadó ország megunja, hogy küldjük a nyakukra a népeket, és egyből visszatoloncol mindenkit.

Szerinted meddig tudjuk továbblöködni őket?
Egyszer elérnek a végéig.

Svédország mennyire tágulékony?

Amúgy LEHET, hogy 90% kilép - de jobban örülnék egy linknek, mellyel ezt alátámasztod.

Most ez már megint mi? :)

"ki a vagyok"

Válaszok:
ancilla | 2015. június 28. 16:47
ancilla | 2015. június 28. 16:47

Jaj... (piruló fej) tanító néni, ne tessen haragudni... :)

Nagyon elkapott a hév biztosan:) Pedig én is szeretem, ha valaki ügyel a nyelvhelyességre! Na de ilyet!

Válaszok:
Sulammit | 2015. június 28. 16:54

Tudom már: az a baj, hogy nem LATINUL írok ;)

Válaszok:
Sulammit | 2015. június 28. 16:56

Tudom! Valahol írtad, hogy kispórolják a "hogy" kötőszót! :)

Nem haragszom, de kérlek, hogy azért vigyázz a közlekedéssel. Hévet mondtál. Elkapott? :)

Tudod, hogy hányszor kell átszállni, ha hévvel vagy kénytelen közlekedni mostanában?

Akartam is mondani, hogy biztos latinul írsz!
De vigyázz, mert Counter tud latinul és ő SOKKAL szigorúbb, mint én! :)

Válaszok:
ancilla | 2015. június 28. 17:35

Ajjaj... Jobb, ha lelépek gyorsan:)

Az előző is Neked ment persze...
ma ilyen napom van, úgy látszik. Jön a vihar, vagy mi.

Ha arra bazírozunk, hogy úgyis továbbmennek, akkor legésszerűbb a menekültügyi rendszer teljes megszüntetése volna. A rendőröknek annyi dolga lehetne, hogy megmutatják az utat Bécsbe, oszt jóvan.

A szerbek nagyjából ugyanígy oldották meg, ők mondjuk direkt boldogok, hogy Koszovó elkezdett kiürülni.

1. Ezt a 30 napot egyáltalán nem könnyű elképzelnem, tekintettel arra, hogy végsősoron emberéletekről van szó. Egy negatív döntésre az összes jogvédő ráugrana, mint tyúk a takonyra. Föllebbezések, stb. stb. Ja, és mivel fogvatartani nem lehet a delikvenst, már az elsőfokú negatív döntés után kámforrá válna.

2. Beleképzeltem magam egy birodalmi német polgár helyzetébe, és arra jutottam, hogy a zunijó teljesen megőrült. Adva van egy populáció, akinek esze ágában sincs hosszú távon Magyarországon letelepedni, és mégis Magyarországon bírálják el a menedékkérelmét, az az ország meg, ahol ténylegesen élni szeretne (Németország) a legkevésbé sem szólhat bele a folyamatba. Margit! Noooooormáááááális?

1. Én is ezt kérdezem. Miért tartsák fogva akár 30 napig is? Menjen, amerre akar, nem kell nekünk menekültügyi rendszer.

2. Azért egy vonatút egy olyan országba, ahol élni szeretne, még belefér. Ma már nincsenek távolságok, München ide 8 óra. Ha ott akar élni (mert ott akar), akkor miért ne a németek döntsenek arról, hogy akarják-e ezt?

Hallottam, v. olvastam, hogy Bp. és Székesfehérvár között régen minimum 1/2 órával rövidebb volt az út.

Nem befolyásolta szerinted, a trianoni helyzet a vasútvonalak változását is?

Nem azt mondom ezzel, hogy örülök, annak, hogy 5 órán keresztül utazom, amíg Pécsre leérek, elérek.
Csak szólok, mielőtt félreértenél.

Azért ezzel együtt, némi politikai akarattal meg lehet oldani, hogy mindenkit eljuttassunk abba az országba, ahol le akar telepedni, hogy ott bírálják el. A harminc napot erre lehetne értelmesen használni: kapjanak a bevándorlók színes prospektusokat Németországról meg Ausztriáról, és karikázzák be álmaik országát. Aki netán Magyarországot választaná, azzal kapcsolatban természetesen a magyar hatóságok az illetékesek.

Ha viszont Németország netán azt mondaná, hogy senkit és definitíve senkit nem akar fogadni, akkor legyen szíves, és szálljon be a vasfüggöny-projektünkbe.

Milyen hazugságra gondolsz? Szerintem a kormány eléggé világossá tette, hogy senkit és definitíve senkit nem akar fogadni.

De ettől függetlenül egy tranzitország tényleg mi mást tehet, mint hogy
a) továbbengedi az átutazókat az uticéljuk felé
b) nem engedi be őket.

Most nem azért, mert a Szíjjártó azzal blöffölt, hogy egyoldalúan fölmondja, de ez a dublini rendszer tényleg egy db. baromság. Miért a regisztráló országba küldik vissza a bevándorlókat, ha egyszer nem itt akarnak élni? Fordított helyzetben, tehát ha Magyarország lenne a célország, én bizony nem bíznék meg mondjuk egy lampedusai hatóság menekültügyi eljárásában, csak azért, mert az is ejrópai juniós és mi egy birodalom vagyunk.

Külön írtam. Majd legközelebb számozom. Jó?

Gondoltam, hogy te, - biztos - hogy emlékszel rá, hogy miért jutunk le jóval később, mint 100 éve.
mert én már nem. De a hír igaz. És most nem keresem ki, pedig biztos van róla feltéve cikk.

Azóta azt is mondták, hogy a poltikai menekült csak addig politikai menekült, amíg az első számára biztonságos országban megül a fenekén. A következő országban már nem politikai menekült.

Azt gondolom, hogy valóban, nem veszélyes országok szomszédja lévén, politikai menekülteket is csak valamilyen nemzetközi együttműködés keretében dolgunk befogadni, miután az első biztonságos ország megkapta a menekültek megfelelő ellátásához szükséges segílykéket, szintén nemzetközi együttműxés keretében.

Ne csináld!!!

"Nem befolyásolta szerinted, a trianoni helyzet a vasútvonalak változását is?"

Ezt most külön nézzük jó?

Nem mostam össze a székesfehérvárival, és a pécsivel.
Te se tedd.

"Speciel épp Magyarországon épp a vasút mindenhova lassabb lett a 100 évvel ezelőttihez képest ;-) egy közlekedésügyi fekete lyuk vagyunk, elnyelve és fékezve a hozzánk és bennünk vezető viszonylatokat."

De, hát én is ezt mondom!

Nem voltak olyan személyek, akik menekült-státuszukra hivatkozva egy saját vas nélkül állami ellátást követelhettek volna Spanyolországtól.

Viszont én csak a kormány érvelését interpretáltam, te meg még mindig nem fejtetted ki, hogy miért az volna a kulturált és européer megoldás, ha Németországban letelepedni kívánó személyek menekültügyi kérelmét Röszkén bírálnák el a magyar hatóságok.

Bibibiiii! Láttam a házát ahol élt Torinóban!

De akkor abban megegyezhetünk, hogy a junió igénye arra, hogy Magyarországra kívánnak visszaküldeni embereket, hogy mi elbíráljuk, hogy letelepedhetnek-e Németországban vagy egyebütt, egy baromság?

Mert ha ez egy baromság, márpedig az, akkor a kormány a maga hisztijeivel egy baromságra hívta föl a figyelmet.

Helyes. Tehát nyilatkozzon arról, hol szeretne letelepedni, a leggyorsabb módon, szervezetten vigyék oda, és ott döntsenek róla. Vagy ez, vagy a vasfüggöny. Esetleg a szervezetlen átengedés a magyar menekültügy teljes leépítésével. Ezeket látom vállalható megoldásnak, de az elsőhöz tényleg az általad emlegetett erős junió kéne. Ami nem abban erős, hogy keménykedik a perifériával, hanem abban, hogy ésszerű közös megoldásokat dolgoz ki.

1. Ha elvisznek tőlünk egy olyan tömeget, akinek az életéről nem vagyunk hivatottak dönteni, mert nem, annak nyilván van ára, amit anyagi erő arányában kell összedobni. De az általad fölvetett, németországi letelepedésről döntő magyarországi apparátusnak is van ára.

2. Három alternatívát soroltam föl. Ha az elsőnek nincs realitása, marad a második kettő. De nem cinikus voltam, azt látom, hogy az eddigi kereteket szétfeszíti a jelenlegi menekülthullám, ezért új keretek kellenek. És az új keretek kialakításánál igencsak érvényesíteni kellene azt a teljesen reális magyar szempontot, hogy olyan emberekről beszélünk, akik nem nálunk akarnak élni kezitcsókolom.

Ez mellébeszélés. Ugye számodra is nyilvánvaló, csak engem bosszantasz?

Mi a menekültel akkor találkozunk, amikor már átlépte a magyar határt, és amikor az aktuális akarata nem arra irányul, hogy hazatérjen, nem is arra, hogy Magyarországon maradjon, hanem arra, hogy eljusson valahogy Németországba. Miért olyan képtelen fölvetés, hogy ezt kellene szervezett keretekbe foglalni, és döntsenek róla Németországban? Miért jobb ennél, hogy Magyarországon döntenek róla, amikor Magyarországhoz pünkt semmi köze nincs a fickónak?

Miért baj az, hogy pártunk és kormányunk a maga utánozhatatlan stílusában szerencsésen leleplezte az uniós nagyhatalmak képmutatását? Mondjuk szar ügy, de ehhez pont egy FIDESZ kellett. A baloldalt felejtsük el ebből a szempontból, a Jobbik meg nekirontott volna a falnak. Az uniós cinizmusra egészen pontosan a FIDESZ cinizmusa volt az eltalált válasz.

Azért az 56-os menekültek száma nem emelkedett ilyen riasztó mértékben napról-napra...
Rosszul tudom?

Valamint - ha megnézed a debreceni fotókat - ott kifejezetten rosszarcú, kalandkereső fiatalemberek randalíroznak... Ez is jellemző volt tudtoddal az 56-os menekültekre?

Azonkívül - ha jól tudom -, 56-ban hasonló kultúrájú, népek menekültek a politikai elnyomás és megtorlás elől. Ausztria pedig nem is olyan nagyon sokkal korábban ugyanaz az ország volt...

Ne....

Nagyon demagóg ez a bejegyzés.

A menedékkérelmeket pedig egyszerűen nem lehet ilyen sebességgel elbírálni! És osztrák részről már elhangzott, hogy vissza kell toloncolni őket. Hová? Magyarországra.

Utána pedig nemzetközi sakkozás kezdődött, hogy ki hány bevándorlót fogad be. Ezért van tele '56-os magyarokkal a fél világ.

Ma kicsit más a helyzet. Akinek mi elismerjük a menekült-státuszát, az valóban szabadon költözik Schengenen belül akárhová, de praktikusan nyilvánvalóan a leggazdagabb országokat fogja választani, ahol a legtöbb honfitársa él már most is.

Ahogy már többször említettem, a legkevésbé sem szeretném, hogy mondjuk lampedusai olaszok döntsenek olyan személyekről, akik saját szándékuk szerint Magyarországon kívánnak letelepedni. Egyszerűen nem tartanám legitimnek a döntést. De mélyen megérteném, ha egy német állampolgár ugyanígy érezne.

Lehet, hogy most népszerű Németországban egy olyan politika, hogy küldjenek vissza mindenkit Magyarországra, de ez a népszerűség egészen pontosan a tízezredik Magyarországon elismert menekült-státuszú egyén Németországba költözéséig fog tartani. Tehát kb. egy fél évig még.

Azért vicces itt mikroszinten megfigyelni, hogy hogyan csinálja Orbán. Abban nagy, hogy az ellenfelei teljesen elvakult gyűlöletéből kovácsol szavazatokat. Emiatt még jobban gyűlölik, ebből még több szavazatot kovácsol.

Annyi a trükkje, hogy az ellenfeleit beleszorítja valamilyen nyilvánvalóan vállalhatatlan álláspont nyilvános képviseletébe, mert azt mégsem tehetik meg, hogy disztingváljanak, és a patásnak körömhegynyit is engedjenek.

Itt ez a bevándorló-ügy. A legtöbb, amit Counter olvtárs kiizzadt magából, hogy föl kellene építenünk egy hatalmas bürokráciát olyan emberek tíz- és százezreinek az életéről való döntéshozatalra, akik merő földrajzi esetlegességből keveredtek ide, és semmit nem akarnak Magyarországon. Mert nyilván Németország megköszönné nekünk, ha egy idő után elkezdenénk bombabiztos EU-s papírokkal küldeni hozzájuk a menekülteket, akik jelenleg legalább illegálisak, és így dönthetnek róluk.

Aki ezzel nyilvánosan nyomulna, azt Orbán megenné reggelire. Pontosabban még csak nem is Orbán. Ráuszítaná a junijót.

Zárójelbe téve, ugyanazon a gazdasági szinten vannak, mint mi?

Ausztria egyértelmű nemzetközi szolidaritással találkozott, és azt is tudhatta, hogy a menekülthullámnak vége lesz. Tipikus alma a körtével.

Ha Ausztriának olyan egyezménye lett volna a nemzetközi közösséggel, hogy az ott regisztrált menekülteket egyből visszairányítják Ausztriába, simán másképp alakulhatott volna a történelem.

De számomra most nem is ez a lényeg. Amin én jót szórakozom, az az, hogy milyen körömszakadtáig védesz egy nyilvánvaló értelmetlenséget: a magyarországi döntést Németországban letelepedni szándékozó emberekről. Orbán elkezdett hőbörögni, erre te a magad szintjén elkezdesz nyilvánosan nyomulni egy tökéletesen értelmetlen és használhatatlan "megoldással", ami csak arra jó, hogy a jelenlegi nemzetközi jogi környezet abszurditását leleplezze. Orbán ebből él már 8 éve: a hülyeségeit mindig tromfolja az ellenzéke.

Na pont ez az, amit képtelenek vagytok fölfogni ott, Orbán baloldalán: magyar nemzettudat van, EU-s nemzettudat meg nincs. Történelmileg így alakult. Sajnálom, ez van. Ha ezt nem veszed figyelembe, attól még ez az igazság. Nem a valóság fog az elképzeléseidhez igazodni, hanem az elképzeléseid fogják megmérgezni a valóságot, jelen esetben az EU-t.

Szóval mivel van magyar nemzettudat, ezért a budapestiek elfogadják a bábolnai hatóságok intézkedését. A lampedusaiakét pedig nem.

Ha a junió, és benne Te nem utópiákat kergetnél, akkor ehhez a valósághoz némi vonatkapacitással lehetne alkalmazkodni. De mivel utópiákat kergetsz, ezért azt a baromságot erőlteted, hogy Magyarországon szülessenek meg a döntések Németországban élni kívánó személyekről. Ez remek módszer az Unió lejáratására, gratulálok. Egy olyan rendszert szeretnél kialakítani, arra magyar egzisztenciáknak legalább ezreit építeni, ami a tiltakozás hatása alatt max. egy éven belül magától fölrobban majd, és ezt már most látni lehet. De Orbán a hunyó, mert hülye stílusban ugyan, de tartalmilag teljesen jogosan kapálódzik egy hülye intézmény ellen (a dublini szisztémára gondolok).

Eddig nem tűnt úgy, hogy a Jobbiknak drukkolnál, meg FIDESZ-fannak sem tűntél. És a politikai csapdába, amit itt remekül bemutatsz, szintén az MSZP-DK-EgyüttPM-stbstb. formációk esnek bele rendszeresen a nagypolitikában.

Nem beskatulyázni akarlak, de ebben az ügyben ettől még ragyogó illusztráció vagy arra, hogy ezek a pártok miért vergődnek már sok éve Orbánnal szemben.

Ezek a menekültek csak egy ideig voltak karanténban. Talán 3 hónapig. Utána szétszóródtak, sokan Amerikába.

Megy a mellébeszélés :-)

Remélem jól vagytok! Te és a géped! :)

Igen, én is fel tudnék sorolni mindenféle jócselekedetet. Sőt, gyanítom, hogy Boulad atya még nálam is többet :). Csak itt nem erről van szó. Ha elolvastad az interjút, akkor láthatod: az európai kultúráról, annak fennmaradásáról/fenn nem maradásáról beszél.

Mindenesetre másképpen "néznék rád" ha tagja lennél azoknak a szervezeteknek, akik valóban könnyítenek a migránsok akut helyzetén...

Igen, az adóm elköltésére érzékeny vagyok. Nem tudom, honnét veszed, hogy a kormány fölösleges pénzszórásai esetén nem jut eszembe ez a tényező. Vélelmed alaptalan.

Az pedig, hogy alkalmanként és tárgyalt kérdéstől függően kivel értek egyet, nálam az illető mondanivalóján, nem személyeskedésen alapul. De remélem, ez nálad is így van.

Ki nem állhatom például (hogy én is aktuálpolitizáljak egy kicsit), amikor valakinek MINDENNEL baja van, amit a kormány csinál. Teljesen függetlenül attól, hogy jó-e vagy nem... Szóval nem tudom ki Zalailáma, hol mit szokott írni, de elképzelhető, hogy jelen esetben egyetértettem vele valamiben. És ezért nincs lelkiismeret-furdalásom.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés