A menekültek befogadásáért

2015. június 22. 08:19

A félelem sugallta és a csak saját magunkra gondoló magatartás nem kedvez a probléma megoldásának. Sőt, tovább nehezíti azt, mert „falakat” épít, nem pedig „hidakat”.

2015. június 22. 08:19
Ligúriai püspökök

„Mi, a ligur egyházmegye püspökei kötelességünknek érezzük, hogy a hívekhez és a térség minden jóakaratú személyéhez forduljunk azon helyzet tekintetében, mely az afrikai és közel-keleti menekülthullám következtében alakult ki. Ez az áradat sok menekültet jelent, és ebben Ligúria, miként Olaszország egyéb része is, érintett.  

A mi földünkön is növekvő számban kérik a befogadást olyan férfiak, nők és kiskorúak, akik az ország partvidékein kötnek ki, melyet »Európa kapujának« tartanak és amiről mint menedékről és reménységről álmodtak. Ligúria továbbá határvidék és némely részén különleges tapasztalatokat szereznek az európai nemzetekbe való átjutásról, mely nehézzé vált, vagy egyenesen megakadályozták azt.

Mi püspökök határozottan magunkévá tesszük Ferenc pápa többször megismételt felhívásait a menekültek befogadásáról, melyeket a leghitelesebb evangéliumi szellem diktál. Kérjük a templomaink híveit, a keresztény testvéreket és mindenkit, hogy tartsák nyitva szívüket ezen testvéreink és nővéreink előtt, akik kemény próbatételnek vannak kitéve és akik egy jobb és biztonságosabb életet keresnek. Ebből a célból kívánatos a rendelkezésre állás, az együttműködés azok között, akit befogadnak és aki befogad.          
Tudatában vagyunk annak, hogy a jelenlegi helyzet összetett és hogy az egész földgolyót érintő felelősségről van szó. Az a meggyőződésünk, hogy a félelem sugallta és a csak saját magunkra gondoló magatartás nem kedvez a probléma megoldásának. Sőt, tovább nehezíti azt, mert »falakat« épít, nem pedig »hidakat«.

Mint »határvidék«, eltökélten kérjük, hogy Európa konkrét, azonnali és megfelelő lépéseket tegyen e humanitárius dráma megoldása érdekében és ne hagyja magára az országunkat. Ha Európa »közös ház« akar lenni, meg kell mutatni azt, miként az úgynevezett »nemzetközi közösségnek« is. Eddig kemény és közömbös szívet mutatott ezen embertelen kényszer-kivándorlás iránt. Ezenkívül még óhajtjuk, hogy a befogadást kísérje mindig tisztelet, biztonság és a törvényesség egyetemes értéke. Egyházmegyéink régóta elköteleződtek abban, hogy tartózkodási helyet és ellátást kínáljanak fel más szervezetekkel és önkéntes csoportokkal karöltve. Mindenkit illessen megbecsülés és hála valamint nem ritkán csodálat a nagylelkű odaadottságért, továbbá megújítjuk a készségünket, hogy együttműködjünk az intézményekkel, amennyire erőnk megengedi azt, mindenkinek a java érdekében. Biztosak vagyunk, hogy az Úr Jézus, aki kisgyermekként személyesen élte meg a menekülést és akit felismerünk a befogadásra szoruló idegenben, nem vonja meg tőlünk a segítségét.       

Genova, 2015. június 16.

Angelo Bagnasco, elnök, Genova érseke
Vittorio Lupi, Savona –Noli püspöke
Mario Oliveri, Albenga – Imperia püspöke
Luigi Ernesto Palletti, La Spezia – Sarzana – Brugnato püspöke
Antonio Suetta, Ventimiglia – Sanremo püspöke
Alberto Tanasini, Chiavari püspöke
Vittorio Francesco Viola, Tortona püspöke
Guglielmo Borghetti, Albenga – Imperia segédpüspöke
Nicolò Anselmi, Genova segédpüspöke”

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
választópolgár
2016. december 18. 01:30
Nézzük csak a "menekülteket": 1. 98%-uk iszlám vallású. 2. Döntő többségük 20-40 közötti életerős férfi akinek majd nőre is szüksége lesz.= ahonyan vannak annyi európai lány, nő van veszélyben.(svédországban csak idén 1500(!) nemi erőszakot követtek el. http://www.napigazdasag.hu/cikk/46832/ 3. Bevallottan beszivárogtak közöttük terrorizmusra készülők. 4. Keresztény társaikat a csónakból a tengerbe dobálták. 5.gazdasági okok miatt vándorolnak a nyugati jóléti ellátórendszerekbe, miközben nehezen hihető hogy volt többezer eurójuk az embercsempészeknek...
választópolgár
2016. december 18. 01:30
1552 Eger, ma: A délről betörő törökök átsétafikálnak a védtelen határon. Amint elérik a magyarok lakta települést, menedékjogot kérnek, arra hivatkozva hogy hazájukban nem tudnak megélni és tartsák el őket. Erre a magyar várvédők kinyitják előttük a kapukat, barátságosan megértően étellel itallal, szállással kínálják, majd felajánlják lányaikat feleségnek a humanitás és a szociális érzékenység jegyében. Mindezt azért, mert mit fognak gondolni rólunk a nyugati országok. A magyar várvédők társadalmi munkában hétvégente mecseteket építenek az iszlám bevándorlóknak, a közérzetük javítása céljából. Igaz Néhány magyar települést a földdel tettek egyenlővé a lakossággal együtt a nagy menekülésben az iszlám bevándorlók, de ezt szó nélkül hagyjuk a tolerancia jegyében. Abszurd?
balbako_
2016. január 31. 16:55
Mert a kereszténységnek semmi köze ahhoz, hogy az USA szétkúrt egy csomó élhető országot és polgárait földönfutóvá tette kedves büdöslábú, makkos cipős, svájcisapkás, neccatlétás,sörszagú,izzadt, Kádáron nevelkedett, koszlott proli!(És még a helyesírással hadilábon áll, mert az afféle értelmiségi, gyanús dolog mi?) A probléma megoldása nem a befogadás, hanem a régi hazájuk talpra állítása.(Bizony a gyógyuláshoz néha amputálni kell!) Ehhez a Vatikán is beszállhat pénzzel, de elsősorban az USA, aztán Izrael és végül az EU anyagi, erkölcsi felelőssége.
ypszi
2015. július 06. 00:21
Válasz választópolgár-nak, laca56-nak, Volo-nak A püspököknek az alábbi kérésük volt: "...Kérjük a templomaink híveit, a keresztény testvéreket és mindenkit, hogy tartsák nyitva szívüket ezen testvéreink és nővéreink előtt, akik kemény próbatételnek vannak kitéve és akik egy jobb és biztonságosabb életet keresnek..." Itt kiemelném: "...testvéreink és nővéreink..." Kereszténynek nem testvére, nem nővére a nem keresztény ember. Remélem ez mindenkinek egyértelmű. Mi következik ebből? Csak a testvéreink és nővéreink befogadására szólitja fel a püspöki testület. Nincs szó itt muzulmánok, hinduk, budhisták, zsidók, ateisták befogadásáról! Ők se nem testvéreink, se nem nővéreink, hiszen nem az Egy, Igaz, Úton járnak, hanem azon, ami a romlásba vezet!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik