A menekültek befogadásáért

2015. június 22. 8:19

Ligúriai püspökök
Vatikáni Rádió
A félelem sugallta és a csak saját magunkra gondoló magatartás nem kedvez a probléma megoldásának. Sőt, tovább nehezíti azt, mert „falakat” épít, nem pedig „hidakat”.

„Mi, a ligur egyházmegye püspökei kötelességünknek érezzük, hogy a hívekhez és a térség minden jóakaratú személyéhez forduljunk azon helyzet tekintetében, mely az afrikai és közel-keleti menekülthullám következtében alakult ki. Ez az áradat sok menekültet jelent, és ebben Ligúria, miként Olaszország egyéb része is, érintett.  

A mi földünkön is növekvő számban kérik a befogadást olyan férfiak, nők és kiskorúak, akik az ország partvidékein kötnek ki, melyet »Európa kapujának« tartanak és amiről mint menedékről és reménységről álmodtak. Ligúria továbbá határvidék és némely részén különleges tapasztalatokat szereznek az európai nemzetekbe való átjutásról, mely nehézzé vált, vagy egyenesen megakadályozták azt.

Mi püspökök határozottan magunkévá tesszük Ferenc pápa többször megismételt felhívásait a menekültek befogadásáról, melyeket a leghitelesebb evangéliumi szellem diktál. Kérjük a templomaink híveit, a keresztény testvéreket és mindenkit, hogy tartsák nyitva szívüket ezen testvéreink és nővéreink előtt, akik kemény próbatételnek vannak kitéve és akik egy jobb és biztonságosabb életet keresnek. Ebből a célból kívánatos a rendelkezésre állás, az együttműködés azok között, akit befogadnak és aki befogad.          
Tudatában vagyunk annak, hogy a jelenlegi helyzet összetett és hogy az egész földgolyót érintő felelősségről van szó. Az a meggyőződésünk, hogy a félelem sugallta és a csak saját magunkra gondoló magatartás nem kedvez a probléma megoldásának. Sőt, tovább nehezíti azt, mert »falakat« épít, nem pedig »hidakat«.

Mint »határvidék«, eltökélten kérjük, hogy Európa konkrét, azonnali és megfelelő lépéseket tegyen e humanitárius dráma megoldása érdekében és ne hagyja magára az országunkat. Ha Európa »közös ház« akar lenni, meg kell mutatni azt, miként az úgynevezett »nemzetközi közösségnek« is. Eddig kemény és közömbös szívet mutatott ezen embertelen kényszer-kivándorlás iránt. Ezenkívül még óhajtjuk, hogy a befogadást kísérje mindig tisztelet, biztonság és a törvényesség egyetemes értéke. Egyházmegyéink régóta elköteleződtek abban, hogy tartózkodási helyet és ellátást kínáljanak fel más szervezetekkel és önkéntes csoportokkal karöltve. Mindenkit illessen megbecsülés és hála valamint nem ritkán csodálat a nagylelkű odaadottságért, továbbá megújítjuk a készségünket, hogy együttműködjünk az intézményekkel, amennyire erőnk megengedi azt, mindenkinek a java érdekében. Biztosak vagyunk, hogy az Úr Jézus, aki kisgyermekként személyesen élte meg a menekülést és akit felismerünk a befogadásra szoruló idegenben, nem vonja meg tőlünk a segítségét.       

Genova, 2015. június 16.

Angelo Bagnasco, elnök, Genova érseke
Vittorio Lupi, Savona –Noli püspöke
Mario Oliveri, Albenga – Imperia püspöke
Luigi Ernesto Palletti, La Spezia – Sarzana – Brugnato püspöke
Antonio Suetta, Ventimiglia – Sanremo püspöke
Alberto Tanasini, Chiavari püspöke
Vittorio Francesco Viola, Tortona püspöke
Guglielmo Borghetti, Albenga – Imperia segédpüspöke
Nicolò Anselmi, Genova segédpüspöke”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 35 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tiszteletben tartom a véleményüket, de miért nem azon kéne dolgozni és semmit nem sajnálni annak érdekében, hogy ne kelljen útra kelniük a betelepülőknek? Az nagyobb és nehezebb feladat lenne. Miért nem az embercsempészekre akarnak hatni, hogy ronda dolgot művelnek?
Olyan, mintha a problémát csak a végén akarnák kezelni, ami ide vezetett, azzal nem akar senki törődni.

Vajon a Ligúriai püspökök, érsekek sarura és durva vászonra cserélték a ruházatukat?
Vajon vízen és kenyéren élnek?
Vajon átengedték a bársony székeit, baldachinos ágyaikat?

Még nem?

Akkor kezdjék el és mutassanak példát.

LOL
Te lennél a hithű katolikus?

A püspök urak inkább ezzel foglalkoznának példát mutatva a pénzvilágnak.

" A vatikáni bankban letiltották a kártyás fizetést, mert nem tartja be a nemzetközi pénzmosás elleni intézkedéseket.

Az Istituto per le Opere di Religione a világon a legnagyobb titkokat őrző bank. Érdekesség, hogy a bankot és az összes műveletet egy elnök és hét bíboros irányítja."

"Ha Európa »közös ház« akar lenni"

Es ha nem akar?

Szerinted van még 20-30 év?

Talán azzal kellene kezdeni, hogy a ligúriaiak nevében szóló tévesen definiál.
Tragikusan félrevezető a "menekült" kifejezés használata.
Ezek döntő hányada NEM MENEKÜLT.
Ezek döntő hányada kalandor, szerencsevadász, vagy csak egyszerű megvezetett félnótás.
És ha ez igaz, ki képes arra, hogy hiba nélkül kiválogassa azt a kis hányadot, akik valóban menekülnek valami, vagy valakik elől.
De éppen itt van a kutya elásva. Egy menekülő nem vállalja kilométerek ezreit, hanem amint biztos helyre jut, ott megállapodik.
És ha ez igaz, akkor máris tartalmatlan ájtatoskodás az egész felhívás, a megértésre, az emberiességre való utalás.
Fel nem foghatom, hogy a Pápát mi cél vezérli?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés