Ferenc pápának nem tetszik a határzár?

2015. június 17. 20:21
A pápa kifejezte nemtetszését, amiért egyes országok bezárják kapuikat a védelmet és családot keresők előtt, és a Vatikán ENSZ-nagykövete is a befogadás mellett tette le a voksot.

Felhívlak benneteket, hogy kérjetek bocsánatot azokért a személyekért és intézményekért, amelyek becsukják az ajtót ezek előtt az emberek előtt, akik családot keresnek, akik védelmet keresnek”mondta ma a szokásos szerda audiencián Ferenc pápa.

 A Reuters szerint a pápa azokra az országokra, így Franciaországra és Ausztriára célzott, amelyek az utóbbi időben megszigorították határaik védelmét, és menekültek százait fordítják vissza.
 
Eközben Silvano Tomasi érsek, a Vatikán genfi ENSZ-képviselője az emberi jogokról tartott ENSZ-tanácskozáson arra szólította fel a résztvevőket: Európa dolgozzon ki megfelelő stratégiákat, és nyissa meg kapuit a bevándorlók előtt, ne hagyja magát az irracionális populista nyomástól befolyásolni.
 
A vatikáni ENSZ-megfigyelő szerint nemcsak folytatni kell a mentési műveleteket, hanem meg kell sokszorozni az erőfeszítéseket. Prioritásként kell védelmezni mindenkinek az élethez való jogát, egyéni státuszától függetlenül. Ami az Európában és a világ többi részén való elhelyezésüket és elosztásukat illeti, az egyenlőség elvének kell érvényesülnie: természetesen figyelemmel kell lenni az adott ország biztonsági és szociális helyzetére, de nem szabad engedni az irracionális populista nyomásnak. Harmadszor, az illetékes hatóságoknak megfelelő jogi utakat kell biztosítaniuk a bevándorlás és a konkrét befogadás kezelésére, összehangolva a migránsok jogait és a befogadó társadalom jogos érdekeit.
 
A szentszéki ENSZ-megfigyelő például egy világosan megfogalmazott jogokról és kötelességekről szóló charta összeállítását javasolja, amely könnyen érthető mindazok számára, akik be akarnak illeszkedni az adott országba, és azok számára, akik menedékjogot nyújtanak a bevándorlóknak. 
 
Ezzel párhuzamosan a migránsok származási országaiban méltó és minőségi munkahelyeket kell biztosítani; igazságosabb és egyenlőbb pénzügyi és gazdasági rendszerrel kell javítani a piachoz, a kereskedelemhez való jutást, aminek a politikai stabilitás is előfeltétele. Egyszóval megfelelő környezetet kell teremteni már otthon, hogy az elvándorlás egy döntés következménye, ne pedig kényszer legyen. Tomasi érsek hozzátette: az egyes országok médiumainak közös nyelvezetet kellene kialakítania, amely jó szándékúan mutatja be a migránsokat, és nem szabad a faj- és idegengyűlöletet táplálnia. 

Összesen 66 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mert te beengednéd mi?

Ha pedig beengedne mindenkit, akkor az volna a problémád, ugye?

És a többi ország, akik szintén nem fogadják be a menekülteket? Arra mit mond a te "keresztényi" lelkületed? Szóval hagy ezt a slampos dumát!

Ferenc pápának még nem kellett komoly problémákat megoldani, ő most a máséval verné a csalánt. Milyen szívesen hivatkoznak rá most olyanok, akik szerint az egyház ne politizáljon.

Ha Európa keresztényebb lenne, azt kéne mondeni, hogy csak azoknak fogadja be a kérelmét, aki előbb felveszi a keresztény hitet.

Válaszok:
DrPepper | 2015. június 17. 21:51

Lehet hogy ez hatásosabb lenne mint egy határzár.

Kérdeztem valamit tőled. Ez nem válasz.

A hozzászólásod rendkívül jó. Ajánlom mindenki figyelmébe.

Posztulatumodat melyik zsinat mondta ki? Amit nem usnersz, azzal kapcsolatban allitasokat megfogalmazni csak az ostbasag igazolasa.

Válaszok:
opht | 2015. június 18. 13:05

Látod már megint nem értik, hogy ironizálsz.
És egyben persze komolyan beszélsz, mert ez a nagy helyzet.

Én sem szeretném, ha pl. Afrika lenne Európából.
Hiába mondja a pápa, hogy engedjünk be mindenkit.
Nem akarom, hogy beengedjünk mindenkit.

Na mit szólsz ehhez?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés