Katolikus papszenteléseket tartanak országszerte júniusban

2015. június 13. 15:38
Katolikus papokat és diakónusokat szentelnek ma és a következő hetekben országszerte. Összesen húsz papot és 17 diakónust szentelnek fel a püspökök. Jelenleg Magyarországon 2210 pap szolgál.

Katolikus papokat és diakónusokat szentelnek ma és a következő hetekben országszerte – közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia az MTI-vel. Országszerte összesen 20 papot és 17 diakónust szentelnek fel.

 
Szombat délelőtt Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek az esztergomi bazilikában, Márfi Gyula veszprémi érsek a veszprémi Szent Mihály-bazilikában, Veres András szombathelyi megyés püspök a zalaegerszegi Jézus Szíve-templomban tartotta a pappá, valamint diakónussá szentelési szertartást.
 
Jövő pénteken Pápai Lajos győri megyés püspök a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban, jövő szombaton Ternyák Csaba egri érsek az egri bazilikában, Udvardy György pécsi megyés püspök a pécsi székesegyházban, Veres András a szombathelyi székesegyházban, Beer Miklós váci megyés püspök pedig a váci Szent Mihály-székesegyházban tart pap- és diakónusszentelést.
 
Június 24-én Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök a székesfehérvári székesegyházban, június 27-én Bosák Nándor debrecen-nyíregyházi megyés püspök a nyíregyházi társszékesegyházban, Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek a kalocsai Szent József-templomban, Balás Béla kaposvári megyés püspök pedig Somogyváron szentel papokat és diakónusokat.
 
Várszegi Asztrik főapát-püspök augusztus 6-án Pannonhalmán, augusztus 21-én Győrben, Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita június 24-én és augusztus 2-án végez papszentelést.
 
A diakónusok temethetnek, eskethetnek, keresztelhetnek és igét hirdethetnek, a papok pedig már misézhetnek, gyóntathatnak és feladhatják a betegek kenetét is.
 
Frankó Tamás, az esztergomi Érseki Papnevelő Intézet prefektusa az MTI-nek elmondta: a papság, vagyis egyházi rend a hét szentség egyike. Három fokozata van: a diakonátus, az áldozópapság és a püspökség. A papok felszentelésükkel kapják meg azt a küldetést, hogy Jézus nevében hirdessék az evangéliumot, kiszolgáltassák a szentségeket és a hívők pásztorai legyenek.
 
A szentmise keretében történő szertartásról a prefektus elmondta: a jelöltek először ígéretet tesznek, hogy szolgálatukat Istennek tetsző módon fogják végezni. Majd - a mindenszentek litániája közben - a felszentelendők földre borulnak, ami a teljes önátadás jele. A püspök ezután a fejükre teszi a kezét, ezzel adja át a papi hatalmat. Ezt követi a főpásztor szentelési imádsága.
 
A szentelési liturgiához tartozik, hogy a püspök átadja az újonnan felszentelt diakónusoknak az evangéliumos könyvet, a papoknak pedig a szentmise ünneplésére előkészített kenyeret és bort.
 
Az újonnan felszentelt papok ünnepélyesen engedelmességet fogadnak püspöküknek, majd a szentmise további részében a püspökkel együtt miséznek. Az első újmisés áldást az új papok püspöküknek adják a szentmise végén, első miséjüket pedig általában azon a településen tartják, ahonnan származnak.
 
Magyarországon a Római Katolikus Egyház 2013-as statisztikai évkönyve, az Annuarium Statisticum Ecclesiae szerint 2210 pap szolgál, 1782 egyházmegyés és 428 szerzetes pap.
 

Összesen 192 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A számokból kiolvasható , hogy egyházmegyénként , átlagosan kettőnél több szentelés nem lesz...Nem tudom mi lenne a megoldás : talán a nőtlenség feloldása . Az sem probléma nélküli , de - úgy tűnik - még mindig járhatóbb út lenne...

Az nem zavar téged, hogy Jézus azt mondta Péternek, hogy tedd a hüvelyedbe a kardodat, mert aki kardot ragad, kard által is vész el?
Nem tettem idézőjelbe, mert csak úgy szabadon.

Meg tudnád nézni Komcsi Toncsinak, hogy Szlovákiában hány papot szentelnek vagy szenteltek az idén?
Csak, hogy ne menjünk Afrikáig!

Na, megnyugtattál. A másik topicban már egészen úgy tűnt számomra, hogy fölborult a világ rendje, miszerint az ég kék, a fű zöld, Nyugati Magyar meg hülyeségeket ír. De semmi probléma, minden rendben a világgal: ide hülyeségeket írtál.

Micsoda szerencse ezért, hogy a katolikus egyházban nincs kényszercölibátus.

Válaszok:
Sulammit | 2015. június 16. 11:54
Sulammit | 2015. június 16. 14:49

A protestánsok elvégzik a teológiát és máris elfoglalhatnak egy lelkészi hivatalt.
Csak arról nem beszél komcsi toncsi, hogy milyen nagy a válások száma a protestáns lelkészeknél. Az adatokat nem a Katolikus Egyház adta ki, hanem saját maguk, fájlalva ezt a problémát.

Miért válnak el, ha minden "havaj"?
Talán mégsem a nemi élet a legfontosabb egy házasságban, hanem a szeretet?

Azért azt még hozzá teszem, hogy a válással végződött rossz református lelkészi házasságok, nem új keletűek. Évek óta küszködik vele a református közösség! Sőt, nem, hogy javulna, folyamatosan romlik a statisztikájuk.

Komcsi Toncsi!
Te nekem ne mond meg, hogy mivel, vagy kivel foglalkozzam, világos!!!

Várlak a gyertyás felvonuláson, a Kálvin téren. Kíváncsi vagyok, hogy felismersz-e és megsemmisítesz-e?

Mi köze van komcsi toncsinak a Katolikus Egyházhoz?

Azért ezek nem egymást kizáró alternatívák.

Szerintem ennek a három jómadárnak (Ny. M., Kiscsillag, meg Komcsi riasztó van az okostelefonjában arra az esetre, ha valahol a mandin a "cölibátus" szó megjelenik egy bejegyzésben. Ilyenkor azonnal megnyitják az össztüzet. Elképesztő.
és annyira kiszámíthatóan unalmas.

Válaszok:
ancilla | 2015. június 17. 8:18

A Komcsi után be akartam zárni a zárójelet :)

Válaszok:
Sulammit | 2015. június 17. 8:40

Írtam és küldtem neked. Nézd meg, hogy mit.

Válaszok:
ancilla | 2015. június 17. 14:25

"Ma vezesd az eretnekeket, és szakadárokat hozzám, s merítsd őket irgalmasságom tengerébe!
Keserves szenvedést okozva megszaggatták testemet és szívemet - az én Egyházamat. Ha visszatérnek az Egyház egységébe, begyógyulnak sebeim, és így enyhítik kínjaimat.

Szent Fausztina nővér kilenced Az Isteni Irgalmasság ünnepe előtt

Most néztem meg a gmail-es címemet - nem jött levél! Oda küldted, nem?

:(

Pedig nagyon érdekelne!

Válaszok:
Sulammit | 2015. június 17. 14:30

Nem! itt van valahol, valamelyik cikknél.

Neked minden vicces ami nekünk fontos?!

Elég idióta megközelítés. Akiket Isten a szolgálatára hív, azok Isten szolgái is lesznek. Viszont a hívás nem azonos egy szubjektív vággyal, amit a meghívott átél. Egészen pontosan annak van papi hivatása, akit a püspök fölszentel.

Litugia.
Megalázkodás? Igen önfelajánlás! De nem ám a másik embernek, hogy az aztán, jól beléd taposson, hamár úgy is ott fekszel, hanem Istennek!

Tudod, mi mindennek megadjuk a módját.

A te ruhád nem egy jelmez? Dehogynem!
És a neved? A nick neved? Nem egy álarc? Dehogynem!

Ezt most sürgősen hagyd abba. Ha csak annyi telik tőled, hogy a vitapartnereidet pedofilozd, akkor mégiscsak bizonyítod magadról, hogy egy ócska náci vagy.

Kovács János? Úgy, mint Micimackó?
Ő sem volt kovács!
És ráadásul fiú volt. :)

A papnak is van papi civilje. Az ingnyakában van egy kis különbség.
Vagyis nem a liturgikus ruhájában közlekedik, ahogy az orvos sem.

Én az vagyok, aki a szövegeidet elolvasva formálok véleményt rólad. Te meg az vagy, akinek a fejében él egy kép a "katolikus"-okról, és azt vetíti rám.

A nagybátyádat pl. senki nem nevezte pedofilnak. Te viszont föltételezed acidoról, hogy "kísértést érez rokon gyerekek közelében". Így hát te vagy az, aki személyesen pedofilozol, mert nem tetszik a vitapartnered. Meg akarod őt semmisíteni. Ahogy a nácik szokták.

Tényleg nehéz lehet velem vitatkoznod, mert én tudom a szövegeidet idézni, te meg az enyémeket nem.

Értékeltem a pedofilozós hozzászólásodat. Vita egyébként nincs, csak kb. negyvenedszer ismétled magad. Az új elem a veled szóbaálló pedofil hajlamainak a vélelmezése volt.

Róbert Gida egy kisfiú. Angol frizurája van. Mivel angol.
Náluk a szőke kisfiuknak középen választották el a hajukat és frufrut is vágtak.
Azért néztek ki kislánynak.

Öltönyben járnak és papi ingben. Van aki ing nyakkendő. Engedélyezve van a II. Vatikáni zsinat óta. Kényelmesebb, mert nagyon hosszú a papi ruha és az alja koszos lesz. Nem tud közlekedni benne.
Szép fekete, szürke, vagy fehér a papi ing. Finom az anyaga és elegáns.
Miért lenne affektált? Vagy neked mitől tűnik annak?
Magázzalak én is? Habár udvariatlan vagy, mert, tanuld meg, ha egy nő letegezz, vissza kell tegezned őt. Így illik! :)

Nickek vagyunk egy weboldalon. Abban a helyzetben vagyok, hogy a szövegeidet értékeljem. Ha nem akarod olvasni, amit írok, ixelj ki, de akkor is értékelni fogom a szövegeidet. És ha meghazudtolni próbálsz, akkor idézni is foglak.

Legjobb, ha nem pedofilozol, nem akarsz senkit hulladékként megsemmisíteni, mert ha csak a szokásos hülyeségeidet nyomod, én nem szólok hozzád. Annyira nem érdekes, amikor negyvenedjére leírod ugyanazt.

De legalább nem pedofilozom a beszélgetőpartnereimet, és nem akarom őket hulladékként megsemmisíteni. Az is valami.

Több is veszett Mohácsnál, mint a te érdeklődésed.

Node, a magamét valóban elmondtam. Ha nem akarod hulladékként megsemmisíteni azokat, akik még szóbaállnak veled, és ha nem pedofilozod le őket, én nem állok szóba veled.

Ha mindezt megteszed, akkor kínos módon idézni foglak, amit te nem tudsz velem megtenni.

És anno el is jutottunk egy tisztességes bocsánatkérésig Anti Komcsi részéről, igaz, nem kevés hiszti árán. Erre most, mint kutya a hányásához, visszatér ugyanahhoz. Lepedofilozza a beszélgetőtársát.

Te pedig, mint kutya a hányásához, visszatérsz ahhoz, hogy gondolkodás nélkül támogatod őt.

És együtt is a csodálatos hármas. Én búcsúzom is, de hogy ne maradjatok idézetek nélkül, álljon itt Anti Komcsi újabb klasszikusa:

jún 18, 12:15, acidonak: "ha kísértést érzel rokon gyerekek közelében....."

No, hogy ízlik a hányás? Nyalogassátok!

Ahogy említettem, tudlak idézni, amikor hazudozol, te meg nem, amikor bennünket hazugságokkal vádolsz. Ezért bölcsebb mindkettőt abbahagynod.

Legutóbb ezt írtad acidonak: "Nem igaz. Nem pedofiloztalak le."

Tegnap 12:15-kor pedig ezt: "ha kísértést érzel rokon gyerekek közelében..."

Egy kislány magához öleli a maciját.
Róbert Gida pedig a mancsánál fogva húzta maga után, hogy minden lépcsőfoknál beütötte szegény maci a fejét.

És II. Rákóczi Ferenc gyerekkori képe?
És Habsburg Ottó gyerekkori képe?
Olyanok, mint a kislányok. Főleg Ottó a gyönyörű szőke fürtjeivel.

Valóban "tud paraszt lenni" az is aki imádkozik.
Gondoljon bele, ha nem imádkozna, mekkora "paraszt"
lenne.
A vallás nem magánügy! Jézus evangelizálni küldte a tanítványait. Vagyis téríteni. Hirdetni az örömhírt.
A komcsik szerették volna, ha magánügy marad a templom falai között.

Rendben. Ebben az esetben viszont nekem nem esik jól magát tegeznem. Úgyhogy, magát magázni fogom ezentúl én is.

"Utálom" "idegesít" ez utóbbit, már többször elmondta.

"Erről van szó. Komolyan nem tudta?"

De, tudta, hogy maga miről beszél. Mióta is hallom ezt? Mióta is sulykolják az agyakba ezeket a mondatokat?
Az állam és az egyház szétválasztását?
A francia forradalom, ill. a felvilágosodás korától ugye?

Shakespeare-t idézve a Hamletből:
"Őrült beszéd, de van benne rendszer."

Bizony, attól, hogy valamiben rendszer van, még egyáltalán nem biztos, hogy az tisztességes is.

Mi még semmiben sem értettünk egyet, vagyis meddő vitának tartom ezt a mostani beszélgetésünket is és a továbbiakban nem is kívánom folytatni.

Nem tök mindegy, hogy mit írok, úgy sem fogadja el. Akkor meg minek feccöljem bele az időmet.

Hát a megtért hívőkben igen. De bennetek? Elég csak erre a fórumra időnként ránézni.

Az üres vádaskodás forrása a Biblia szerint egy másik lélek, akit a Biblia "Vádoló"-nak is nevez. Meg Sátánnak is. Na, ezek a szövegek, amikkel itt nyomultok, erősen az ő bélyegét viselik.

Mondjuk ami igaz, az igaz, kért bocsánatot. Csak újabb szokása, hogy pedofíliával vádolja a beszélgetőpartnereit, és az se sokkal jobb.

Ez így nem igaz. Én vontam párhuzamot az újabb keletű pedofilozás, és a tavalyi hulladékmegsemmisítés között. Nem tartottam bűnbánatot porban és hamuban, mert megáll a párhuzam, de a hangsúlyt valahogy az újabb napok hordalékára kellene tenni. Ezeknek nincs annyi eszük, hogy ezt meg lehessen velük beszélni.

Én már jún. 18. 12:25-kor beszóltam a derék Anti Komcsinak, úgyhogy én nyertem. Valahogy jelezni kívántam, hogy az újabb pedofilozás kb. a hulladékmegsemmisítőzés szellemi nívóján van, noha attól már egy ideje elszakadni látszott. De erre most megint lelkesen huuadékmegsemmisítőzünk. Jajj, nemá!

Én csak arra biztatnálak, hogy valláspedagógiai szempontból mégiscsak helyesebbnek tűnik érvényesnek tekinteni a múltkori bocsánatkérést. Úgy tűnik, ez a maximum, ameddig el lehet vele jutni. De ha most újrakezdjük, akkor végleg belefulladunk az unalomba.

Az áldozatok tegyék is, azokkal a katolikus papokkal, nagybácsikkal, tornaedzőkkel, édesapákkal, stb., akik visszaéltek velük.

Csak ha talán méltóztatnál kicsit föntebb olvasni, Anti Komcsi személyesen acidot vádolta pedofil hajlamokkal, noha nem tudok arról, hogy acido szexuálisan közeledett volna hozzá kiskorában. Ez meg így mocskolódás. Igazi keresztényi hozzáállás, amit olyan jól ismerünk tőletek.

És megkérdezhetem, hogy ezeknek az újabb hazugságaidnak mi köze van ahhoz, hogy anti komcsi személyes ismeretség nélkül, pusztán egy netes vitában pedofil hajlamokkal vádolta acidot?

Egészségedre! De ne feledd, a böfögés rossz szájízt okozhat, és a szájszagot is rossz lehet tőle, ha valami följött, ezért érdemes volna most fogat mosnod.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában