Katolikus papszenteléseket tartanak országszerte júniusban

2015. június 13. 15:38
Katolikus papokat és diakónusokat szentelnek ma és a következő hetekben országszerte. Összesen húsz papot és 17 diakónust szentelnek fel a püspökök. Jelenleg Magyarországon 2210 pap szolgál.

Katolikus papokat és diakónusokat szentelnek ma és a következő hetekben országszerte – közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia az MTI-vel. Országszerte összesen 20 papot és 17 diakónust szentelnek fel.

 
Szombat délelőtt Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek az esztergomi bazilikában, Márfi Gyula veszprémi érsek a veszprémi Szent Mihály-bazilikában, Veres András szombathelyi megyés püspök a zalaegerszegi Jézus Szíve-templomban tartotta a pappá, valamint diakónussá szentelési szertartást.
 
Jövő pénteken Pápai Lajos győri megyés püspök a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban, jövő szombaton Ternyák Csaba egri érsek az egri bazilikában, Udvardy György pécsi megyés püspök a pécsi székesegyházban, Veres András a szombathelyi székesegyházban, Beer Miklós váci megyés püspök pedig a váci Szent Mihály-székesegyházban tart pap- és diakónusszentelést.
 
Június 24-én Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök a székesfehérvári székesegyházban, június 27-én Bosák Nándor debrecen-nyíregyházi megyés püspök a nyíregyházi társszékesegyházban, Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek a kalocsai Szent József-templomban, Balás Béla kaposvári megyés püspök pedig Somogyváron szentel papokat és diakónusokat.
 
Várszegi Asztrik főapát-püspök augusztus 6-án Pannonhalmán, augusztus 21-én Győrben, Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita június 24-én és augusztus 2-án végez papszentelést.
 
A diakónusok temethetnek, eskethetnek, keresztelhetnek és igét hirdethetnek, a papok pedig már misézhetnek, gyóntathatnak és feladhatják a betegek kenetét is.
 
Frankó Tamás, az esztergomi Érseki Papnevelő Intézet prefektusa az MTI-nek elmondta: a papság, vagyis egyházi rend a hét szentség egyike. Három fokozata van: a diakonátus, az áldozópapság és a püspökség. A papok felszentelésükkel kapják meg azt a küldetést, hogy Jézus nevében hirdessék az evangéliumot, kiszolgáltassák a szentségeket és a hívők pásztorai legyenek.
 
A szentmise keretében történő szertartásról a prefektus elmondta: a jelöltek először ígéretet tesznek, hogy szolgálatukat Istennek tetsző módon fogják végezni. Majd - a mindenszentek litániája közben - a felszentelendők földre borulnak, ami a teljes önátadás jele. A püspök ezután a fejükre teszi a kezét, ezzel adja át a papi hatalmat. Ezt követi a főpásztor szentelési imádsága.
 
A szentelési liturgiához tartozik, hogy a püspök átadja az újonnan felszentelt diakónusoknak az evangéliumos könyvet, a papoknak pedig a szentmise ünneplésére előkészített kenyeret és bort.
 
Az újonnan felszentelt papok ünnepélyesen engedelmességet fogadnak püspöküknek, majd a szentmise további részében a püspökkel együtt miséznek. Az első újmisés áldást az új papok püspöküknek adják a szentmise végén, első miséjüket pedig általában azon a településen tartják, ahonnan származnak.
 
Magyarországon a Római Katolikus Egyház 2013-as statisztikai évkönyve, az Annuarium Statisticum Ecclesiae szerint 2210 pap szolgál, 1782 egyházmegyés és 428 szerzetes pap.
 

Összesen 192 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A számokból kiolvasható , hogy egyházmegyénként , átlagosan kettőnél több szentelés nem lesz...Nem tudom mi lenne a megoldás : talán a nőtlenség feloldása . Az sem probléma nélküli , de - úgy tűnik - még mindig járhatóbb út lenne...

Az nem zavar téged, hogy Jézus azt mondta Péternek, hogy tedd a hüvelyedbe a kardodat, mert aki kardot ragad, kard által is vész el?
Nem tettem idézőjelbe, mert csak úgy szabadon.

Meg tudnád nézni Komcsi Toncsinak, hogy Szlovákiában hány papot szentelnek vagy szenteltek az idén?
Csak, hogy ne menjünk Afrikáig!

Na, megnyugtattál. A másik topicban már egészen úgy tűnt számomra, hogy fölborult a világ rendje, miszerint az ég kék, a fű zöld, Nyugati Magyar meg hülyeségeket ír. De semmi probléma, minden rendben a világgal: ide hülyeségeket írtál.

Micsoda szerencse ezért, hogy a katolikus egyházban nincs kényszercölibátus.

A protestánsok elvégzik a teológiát és máris elfoglalhatnak egy lelkészi hivatalt.
Csak arról nem beszél komcsi toncsi, hogy milyen nagy a válások száma a protestáns lelkészeknél. Az adatokat nem a Katolikus Egyház adta ki, hanem saját maguk, fájlalva ezt a problémát.

Miért válnak el, ha minden "havaj"?
Talán mégsem a nemi élet a legfontosabb egy házasságban, hanem a szeretet?

Azért azt még hozzá teszem, hogy a válással végződött rossz református lelkészi házasságok, nem új keletűek. Évek óta küszködik vele a református közösség! Sőt, nem, hogy javulna, folyamatosan romlik a statisztikájuk.

Komcsi Toncsi!
Te nekem ne mond meg, hogy mivel, vagy kivel foglalkozzam, világos!!!

Várlak a gyertyás felvonuláson, a Kálvin téren. Kíváncsi vagyok, hogy felismersz-e és megsemmisítesz-e?

Mi köze van komcsi toncsinak a Katolikus Egyházhoz?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés