Ferenc pápa a békét szorgalmazta Vlagyimir Putyint fogadva

2015. június 10. 21:28
Arra kérte Vlagyimir Putyint Ferenc pápa a két vezető szerdai, vatikáni találkozóján, hogy tegyen meg mindent a békéért. Ferenc pápa súlyosnak nevezte az Ukrajnában kialakult humanitárius helyzetet. Putyin találkozott az olasz államfővel és Silvio Berlusconival is.

Ferenc pápa a békéről és a népek közötti szolidaritásról is beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott találkozójukon szerdán, a Vatikánban.

 
Az ötven perces megbeszélésen – amely a tervezettnél később kezdődött – a katolikus egyházfő arra kérte Putyin elnököt, hogy tegyen meg minden erőfeszítést a béke érdekében Ukrajnában. A felek egyetértettek abban, hogy ehhez párbeszéd szükséges, valamint az, hogy tiszteletben tartsák a minszki megállapodást – számolt be a találkozóról Federico Lombardi szentszéki szóvivő.  Ferenc pápa súlyosnak nevezte az Ukrajnában kialakult humanitárius helyzetet, és a humanitárius segélyszállítmányok célba jutásának biztosítását szorgalmazta. 
 
Lombardi hozzátette: a pápa és Putyin a közel-keleti helyzetről, Irakról és Szíriáról is beszélt egymással. A szentszéki szóvivő elmondta, Ferenc pápa és az orosz elnök közös véleményeként fogalmazódott meg, hogy ezekben a szintén konfliktusoktól érintett térségekben is minél gyorsabban békét kell teremteni a nemzetközi közösség konkrét közreműködésével, és addig is biztosítani kell a társadalom minden tagjának életfeltételeit, beleértve a vallási kisebbségekét, kiemelt figyelemmel a keresztényekre.    
 
Ferenc pápa a találkozó elején németül köszöntötte az orosz elnököt, majd mindketten saját tolmáccsal folytatták a megbeszélést. 
 
Az orosz elnök egy aranyszállal horgolt képet ajándékozott az egyházfőnek a Megváltó Krisztusnak szentelt és a szovjet időkben elpusztított moszkvai székesegyház ábrázolásával. Ferenc pápa egy érmét adott Vlagyimir Putyinnak a béke angyalával. A pápa úgy fogalmazott: a béke angyala minden háborút legyőz és a népek közötti szolidaritásról beszél.  
 
Vlagyimir Putyin az Expo2015 milánói világkiállításról több mint egy órás késéssel érkezett meg a Vatikánba. Az orosz elnök az előző, 2013 novemberi vatikáni látogatásakor is több mint két órát késett. A mostani találkozóra népes delegáció kísérte el többek között az orosz diplomáciát vezető Szergej Lavrovval, aki Paul Gallagher vatikáni „külügyminiszterrel” tárgyalt szintén az ukrajnai és a közel keleti helyzetről. Gallagher érsek a külföldön tartózkodó Pietro Parolin szentszéki államtitkárt helyettesítette. 
 
Vlagyimir Putyint Rómában Sergio Mattarella államfő is fogadta. Az orosz elnök régi barátjával, Silvio Berlusconi volt olasz kormányfővel a Moszkvába való visszaindulás előtt a római Leonardo da Vinci repülőtér különtermében találkozott.
 

Összesen 91 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Roppant érdekes a kép: a Pápa szemrehányóan néz Putyinra, az meg lesüti szemét.

Döbbenetes, hogy mennyi gyűlölet szorult Önbe, ez már betegség lehet. Miként az is, hogy mindenről csak a pénz jut az eszébe, és semmi emberi. Nagyon rossz lehet így élni.

Melyik melyik? :)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés