Úrnapját ünneplik ezen a vasárnapon a katolikusok

2015. június 7. 9:56
Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek délelőtt 10 órakor ünnepi szentmisét mutat be a budapesti Szent István-bazilikában, majd körmenetet tartanak a fővárosban az úrnapja alkalmából, amelyet több mint 750 éve ünnepelnek a katolikusok, és amelynek ma már fontos eleme a virág.

Úrnapját ünneplik ezen a vasárnapon a katolikusok, ebből az alkalomból Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek délelőtt 10 órakor ünnepi szentmisét mutat be a budapesti Szent István-bazilikában, majd körmenetet tartanak - tájékoztatta Tóth János Csaba, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye sajtóreferense az MTI-t.

Úrnapja ünnepét 1264-ben rendelte el IV. Orbán pápa, ez a Szentháromság vasárnapja után az első olyan ünnep, amely nem konkrét bibliai eseményt jelenít meg, mint a húsvéti vagy a karácsonyi ünnepkör, hanem egy úgynevezett „hittitkot”.

A Krisztus testét és vérét jelképező oltáriszentség titkát megjelenítő ünnepet eredetileg a pünkösdöt követő vasárnap utáni csütörtökön ünnepelték, majd ezt VI. Pál áttette a következő vasárnapra. Ennek ellenére sok helyen, így Rómában is megmaradt a csütörtöki ünneplés szokása.

Úrnapja manapság a virágszőnyegekről, a falusi virágsátrakról és a körmenetről ismert, utóbbi szokás a XV. századtól terjedt el. A körmenetek a lakott területeket járták végig, szimbolizálva, hogy Jézus jelen van a falvakban, városokban egyaránt. 

Összesen 19 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A Nagy Manitu csak a Pride-ot szereti.

A kenyér, amit a kovásztalan kenyerek ünnepén fogyasztottak, vagyis a kovásztalan kenyér. Vagyis az ostya. Elégedett vagy?

Oloffson Placid atya a Gulagon a moszkvai zsidó hitközség maceszével misézett, amit zsidó foglyoktól kapott. Merthogy azon az ünnepen a zsidók, így Jézus is maceszt fogyasztottak, és az ostya ennek felel meg.

Viszont egy katolikus mindig "hozzáfér" az Úr testéhez, mert minden szentmisén áldozhat, míg a protestánsoknál nem minden istentiszteleten van Úrvacsora.
Ha már -keresztényként- ennyire bele akarsz menni a részletekbe.
Mondjuk katolikusként nekem eszembe nem jutna kritizálni a protestáns "világnézetet" és dicsekedni azzal, hogy az én hitem mennyivel jobb és mi az amit a protestánsok nem jól csinálnak...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés