Rosszul ítélünk

2015. május 28. 8:55

Hajba Ferenc
Népszabadság
Mintha a szerzetes tanárt a liberalizmus tanai ösztökélték volna a kiskorúakat veszélyeztető cselekedetekre. Mintha nem ő maga lenne a felelős a saját tetteiért.

A hír megjelenése napján, amikor még nem lehetett tudni, ki a még véglegesen le sem zárt egyházi vizsgálat gyanúsítottja – aki időközben már elhagyta a rendet –, főleg az egyházi iskolák ellenzői ítélkeztek vadul. A cölibátust, az állam és az egyház szétválasztásának hiányát, a kiváltságokat szapulták. (...)

(...) Felette most ítélkeznek, mert ítélkezni kell. A közvélemény is ezt teszi. A kommentelők közül elsőként azok jöttek elő, akik a liberalizmus velejárójának tartják a kiskorúak veszélyeztetését vagy a homoszexualitást. Mintha a szerzetes tanárt a liberalizmus tanai ösztökélték volna a kiskorúakat veszélyeztető cselekedetekre. Mintha nem ő maga lenne a felelős a saját tetteiért.

Úgy látszik, történhet bármilyen rettenetes esemény ebben az országban, azt szinte mindig valamilyen ideológiai nézetrendszer elkerülhetetlen következményeként éljük meg. Nincs személyes cselekvés, bűn és erény, felelősnek óhatatlanul azt az ideológiai értékrendszert tartjuk, ahová az érintett tartozik vagy besorolható. És így akkor is rosszul döntünk, amikor az orrunk előtt van minden, ami az ítélkezéshez szükséges.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 25 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Igazából korrekt a cikk. Korrektül tesz szóvá egy jelenséget. Nem hiszünk a személyes felelősségben, és végső soron a személyes szabadságban. Ha valaki valamilyen mocsokot csinál, akkor a mögöttes ideológiát, intézményt, hatalmakat keressük. Legyen az a KATOLIKUS EGYHÁZ vagy a LIBERALIZMUS vagy a ZSIDÓ NAGYTŐKE. Mindegy.

Ez nyilván attól függ, hogy milyen jelzéseket, diákpanaszokat kapott, amiket nem vett figyelembe. Hadd ne prejudikáljak.

Mit is értesz az alatt, hogy Várszegi cionista?

Esetleg azt, hogy nem utálja "eléggé" zsidó származású honfitársainkat- legalábbis nem annyira, mint ahogy az a Te értékrendednek megfelelne?

Te csak tudod. Már eddig is roppant életszerűen írtál az ottani belső viszonyokról.

A Nagy Építőmestert nem ismerem, de a katolikus hit határozottan arra számít, hogy Isten nem a KATOLIKUS EGYHÁZAT, nem is a LIBERALIZMUS-t, még csak nem is a ZSIDÓ NAGYTŐKÉT készül számonkérni, hanem mindazokat a személyeket, akik a fölsoroltak valamelyikéhez köthetőek...

OK, és ezért rendőri eljárást tartanál szükségesnek, vagy elég a Vatikáni vizsgálat és az össznemzeti meghurcolás?

Így is van: te nem vizsgálódsz, hanem prejudikálsz.

Jóvanna, szellemes költemény, de tényleg mindenütt el kell sütni? Amúgy a másikon kaptál rá egy lájkot.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés