Hálásak vagyunk Pannonhalmának!

2015. május 27. 1:29

Tarcsai András
Facebook
Soha életemben nem molesztáltak Pannonhalmán, nem bántottak, bár iszonyatosan nehéz 4 év volt. Viszont ha nincs ez a hely, valószínűleg nem tartok ott az életben, ahol most vagyok.

„A pannonhalmi botrány margójára: Édesanyámék a sokatok által pedofilnak és buzinak titulált papokra bíztak, hozzátenném, én választottam, a saját akaratomból voltam ott. Soha életemben nem molesztáltak Pannonhalmán, nem bántottak, bár iszonyatosan nehéz 4 év volt. Viszont ha nincs ez a hely, valószínűleg nem tartok ott az életben, ahol most vagyok. Hálás vagyok a helynek, a tanáraimnak, mindenkinek, aki segített abban, hogy azzá váljak, aki vagyok.

Gyönyörű barátnőm van, doktor betűk a nevem előtt, jól fizető állásom, és életreszóló barátságaim. Olyan dolgokat tapasztalhattam, amiket azok, akik máshova jártak, sosem. Megismertem önmagamat, és elindulhattam a felnőtté válás útján. Ha nehéz volt, bátorítást kaptam, és igazi lelkivezetőm is volt, akivel (ha alkalom híjján elég ritkán is ugyan) a mai napig bensőséges és baráti kapcsolatot ápolok. Olyan emberekkel találkozhattam személyesen, akiket a legtöbben csak a médiából ismertek-ismerünk, mégis mindnyájan felnézünk rájuk, mert maradandó és konstruktív dolgokkal vitték előre a tudományt és a világot, és tették jobb hellyé azt. Olyan emberek tanítottak, akik mind szakmai tudásukban, mind emberségükben felettünk állnak.

Nem állítom, hogy nem történhetett olyasmi, amiről cikkeznek, sőt, úgy gondolom, a »nem zörög a haraszt, ha a szél nem fújja« közhely erre az esetre is érvényes. Viszont kérdem én: korrekt dolog-e egy helyet, egy intézményt, egy egyházat, egy világot megítélni egyetlen rossz cselekedet (vagy akár több rossz cselekedet) alapján? Vajon nincsenek-e pedofilok bárhol máshol is? Pannonhalma a világ részét képezi, és emberek alkotják az ottani közeget is. Gyarló és akár gonosz emberek is odarülhetnek, ahogyan amúgy bárhova máshova is a világban.

Korrekt dolog ítéletet mondani egy közösségről, amit sokszáz-sokezer ember alkot, egyetlen ember gonoszsága vagy hibája (hibái) alapján? Kérdezem a hőbörgőket: Tudjátok ti, mennyi értelmiségi és a társadalom számára az átlagnál jóval értékesebb embert sikerült kinevelnie annak a helynek? Tudjátok ti, hogy mi az, amit az a hely adott a világnak?

Soha nem a közösség, az egyház vagy a politikai párt az elítélendő, hanem az ember(ek), pontosabban annak(azoknak) a gonosz cselekedetei. Sok társammal egyetemben azt mondhatom: minket senki nem bántott, senki nem molesztált, és bár sérelmek nyilván mindnyájunkat értek mind a tanárok, mind a papok, mind egymás irányából, azt hiszem abban mindannyian egyetértünk, akik ott voltunk, hogy nem lennénk azok az emberek Pannonhalma nélkül, akik lettünk. És minden nehézség ellenére azt hiszem a többség nevében kijelenthetem: HÁLÁSAK VAGYUNK PANNONHALMÁNAK.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 124 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Egyetértve a Tarcsai úrral azért hozzáfűzném, hogy a szerénység erényét is illene gyakorolni.
Ugyanis a doktor betűk a név előtt semmit nem jelentenek, ha péhádé betűk nincsenek a név mögött.

Van egy fantáziavilágod...

És a karitász vezetője évtizedek óta.

A liberálisozással kapcsolatban nincs kivetni való.
Ámde a körtefejűzés...

Hozzáteszem, hogy ingyen és bérmentve!
Heti 3 alkalommal több, mint 20 éve! Osztja a szegényeknek a ruhákat, csomagolja az idős beteg embereknek az élelmiszercsomagokat. Főzi a virslit és a kakaót a hajléktalanoknak karácsonykor műsort szervez hozzá.
Nem lehet felsorolni, hogy mennyi mindent tesz. A munkatársaival együtt, akik szintén a szabadidejüket áldozzák az elesettekért. Mindezt 89-90-óta amióta engedélyezte az állam, hogy a plébániák karitászt hozhassanak létre. Börtönbe zárták volna, a papjainkat, ha előtte ezzel mertek volna foglalkozni hivatalosan, karitász formájában.

Ez nem igaz! A munkája mellett végezte 89-90 óta a karitász vezetését.

Reggel dolgozott este végezte a karitatív munkáját.
Tehát valótlan az állításod.
Az intézetet pedig jól vezette.
Kitől hallottál "a szocializmusról szónokolni," tőle?

Ja odaírtad, hogy "talán".
Ismered őt? Személyesen?

Kijavítalak. Nem "sok" hanem a legtöbb szerzetes, ma már felveszi a papi szentséget. Csak egy két kivétel akad.

A szerzetesség, ma már nem olyan zárt közösség, hiszen a környékbeli falvak plébániáit is el kell látniuk.

Pannonhalma egy falu, úgyhogy oda, bármikor besétálhatsz.
Az apátságba ma már nem. Ez természetes.

A faluban levő templomot szintén a bencések látják el.

Várszegi Asztrikkal is találkozhat aki szeretne, nem nehéz. Jön, megy, intézi a rend ügyeit, de aki kéri arra szán időt.

Mondjuk én hajlamos vagyok elismerni, hogy óriási többlet lehet Pannonhalma, főleg a tudatos közösségszervezés miatt.

Anno az állami iskolában olyan 3 év volt, mire valamiféle osztályközösség spontán összeállt, de abból is többen kimaradtak, és 4. évre jött az érettségi.

Azóta sok egyházi iskolás ismerős van, és mind elmondja, hogy mindenféle programokkal hogyan igyekeztek tudatosan összehozni a tanáraik az osztályokat. Irigylem őket.

A kolesz mindenhol esély arra, hogy erős élményt adjon, de ezt az esélyt meg is kell ragadni. Nyilván képes rá állami iskolában is egy vagy több elhivatott pedagógus, de úgy látom, hogy egyházi iskolákban ez általános intézményi elvárás a tanerőktől, és ez szerintem jó.

Ki a plébános? A Gyümölcsoltóról beszélsz?

Mármint a Jávor Benedek?

Egye fene, rászántam 5 percet az életemből a guglira.

Eredmények:

http://eduline.hu/kozoktatas/2..

http://www.origo.hu/itthon/201..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában