Abúzusok az egyház bástyái mögött

2015. május 26. 17:08

Rajcsányi Gellért
Mandiner
A katolikus, keresztény hit meggyalázása, ördögi kifordítása minden olyan eset, történjen itthon vagy külföldön, amikor az egyház bástyái mögött ilyen, embereket akár egy életre megnyomorító tettek megtörténhetnek.

Ha valami jó történik a magyar kortárs kultúra, hagyományőrzés, műemlékvédelem, minőségi oktatás és hitélet metszéspontjaiban, akkor az Pannonhalma. A dunántúli hegyen több mint egy évtizede zajlik egy csodálatos, nagy léptékű és izgalmas kulturális újjászületés, hogy Pannonhalma az egykori középkori apátságok fontosságához mérhető szellemi központja legyen a 21. századnak.

De ez nem rejtheti el azt, hogy az efféle zárt (férfi)közösségekben néha (de sajnos van, ahol akár rendszeresen) a legszégyenteljesebb cselekmények, érzelmi és fizikai bántalmazások, sőt akár szexuális abúzusok történnek hatalommal rendelkezők és kiszolgáltatottak, felnőttek és gyermekek között − s ahogy Várszegi Asztrik elismerte: abúzusok történtek Pannonhalma falai között is.

A katolikus, keresztény hit meggyalázása, ördögi kifordítása minden olyan eset, történjen itthon vagy külföldön, amikor az egyház bástyái mögött ilyen, embereket akár egy életre megnyomorító tettek megtörténhetnek.

A pannonhalmi esetek nyilvános bevallása, az egyházi eljárás megindítása helyes lépések, de csak az első lépések. Mi derülhet ki még csak Magyarországról, csak az elmúlt néhány évtizedből a bentlakásos iskolák világából? Az egyházak csak akkor lesznek képes az új évszázadban felvenni a küzdelmet az egyházellenes szólamokkal, ha az egyház méltatlan tagjai által elkövetett cselekményekkel szembenéznek, az elkövetőket pedig minden illetékes fórumon elszámoltatják.

Hiszen ahogy Ferenc pápa a hasonló esetek kapcsán fogalmazott: „Isten és az egyház arcát megszentségtelenítő súlyos bűnökről van szó”. Egyszer Krisztus is ostort fogott a kezébe, hogy kiűzze a Templom megszentségtelenítőit.

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 102 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tényleg kellene érteni, hogy ez szexuális bántalmazás volt-e? Vagy fizikai erőszak? Ha nem , akkor mi az, hogy illetlen érintés?

Ez így csak arra jó, hogy pedofíliával támadják az egyházat, ha már volt egy Trefortos, akkor legyen egy pannonhalmi is.

Magam, egyébként pannonhalmi diák voltam, a lányom Trefis, de nem szeretném, ha egyik iskolával kapcsolatosan is hiszti alakulna ki. Vagy alakítanának ki.

Nem állított idáig senki szexuális abúzust. Csak mindenki erre gondol.

Ügyes.

Kéremszépen nem tudjuk, hogy mi történt (zavaros). Mindenesetre valami elfogadhatatlan (ez sokmindent takarhat nem csak pedofiliát, nyilván szigorú nevelési elveik vannak), ha eltanácsolták az illetőt. Ha mégis pedofilia volna a vád és az bebizonyosodna, a rendből való eltávolítás után polgári eljárás is kijár (úgy tudom már nem évülnek el az ilyen cselekmények.

Összességében azt hiszem pozitív, ha az esetleges előfordulást a legnagyobb szigorral felszámolják.

Vannak családok, ahol nagyon nagy baj van... a szülőkkel is. És a pedofilok jók abban, hogy pont az ilyen gyerekeket szúrják ki.

Általánosságban azt tudom mondani, hogy sajtóhírek szerint a gyerekek olyan 10%-a válik szexuális abúzus áldozatává 18 éves koráig. Így is érdemes megnézni az érettségi tablódat... Nyilván arról a 10%-ról van szó, akik tényleg nem tudnak kihez fordulni.

Konkrétan azt teszem hozzá, hogy nem tudjuk, pontosan mi történt. Nyilván súlyos dolog, ha fölvállalták ország-világ előtt, de nem biztos, hogy az áldozatok azonnal érezték, hogy nagyon nem normális, ami velük történik. Viszont ahogy a dolgok állnak, rövidesen bőséges részleteket fogunk tudni.

"Egy gyerek nem igazán van abban a helyzetben, hogy intézményekkel, felnőttekkel szemben felvállalja ilyen esetben a küzdelmet, hiszen totálisan ki van szolgáltatva, na és persze fogalma nincs, mihez kezdhetne, milyen jogai vannak"

Most én kérdezem tőled, hogy mikor láttál te utoljára gyereket?
Gyerekeket?
Menj már be egy iskolába aztán nézd meg, azt a sok "kiszolgáltatott" "jogait" nem ismerő gyereket.
Az a baj, hogy csak a jogaikat ismerik a kötelességeiket bizony, hogy nem!
Nem kell borsodba menned, menj el szépen egy budapesti iskolába.
Menj közéjük. Menj be egy órára, megesznek. érted megesznek.

Milyen veszedelmekkel jár a cölibátus?
Nem olvastad, az egyik hozzászólót, azt írta, hogy már a gimiben is ilyen volt a tanár.
Aztán tudod-e, hogy hány önkéntes cölibátusban él egy rakat férfi. Civilek és önkéntesben!

Na és a sajtóban megjelenteket kik hozták nyilvánosságra, ember? Halált megvető bátorságú oknyomozó újságírók, akik hegymászófölszereléssel bejutottak Pannonhalma titkos levéltárába, és ürgebőrbe rejtve kihozták onnan a TITKOKAT?

Vagy esetleg az jelent meg a sajtóban, amit maga Pannonhalma közölt a nyilvánossággal? Mert ha netán az utóbbi történt, akkor most éppen egy panaszra megfelelően reagálva vizsgálják az ügyet, és állnak a köz, ezen belül a rendőrség elibé.

Azt hittem, azt írod, "még Krisztus Urunkat is". "Erdő Pétert..." Piti alak vagy.

Nem is mondtam neked tegnap, emlékszel múltkor kérdeztem tőled, hogy olvastad-e Simon Weil valamelyik könyvét. Vagy konkrétan Ami személyes és ami szent címűt.
Abból is a Prológust ajánlottam, úgy emlékszem.
Szóval az akitől először halottam ezt a nevet, aki megszerettette velem ezt a fantasztikus filozófusnőt ... ez a tanár volt! Ez a valóban fantasztikus tanár.
Akiért rajongtak a diákjai.

A kettő nyilvánvalóan nem zárja ki egymást.

Az érettségi tablódat végignézted már abból a szempontból, hogy alighanem azon is van legalább egy fotó egy áldozatról?

Egyszerű valszám: minden 10. gyermek érintett valamilyen molesztálásban, tehát szinte biztos, hogy van érintett az osztálytársaid között.

Az évi 600 papi esetet világszerte ezzel illenék összevetni.

Még egyszer említeném az érettségi tablódat. Ez nem valami egzotikus téma, hanem sajna teljesen hétköznapi. Körülvesz, legföljebb nem akarod látni. Erre most a papokat az orrod alá dugják. De csak a papokat.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés