Csíksomlyói szentmise: Legyünk hűek őseink hitéhez!

2015. május 23. 15:48
„Legyünk hűek őseink szent hitéhez és erényeihez, vagyis katolikus keresztény szent hitünkhöz, legyünk hűek nemzetünkhöz és szülőföldünkhöz, és legyünk hűek anyanyelvünkhöz, anyanyelvi kultúránkhoz” – mondta pünkösdszombati szentmisén Jakubinyi György gyulafehérvári érsek Csíksomlyón.

Az őseik hitéhez, a nemzetükhöz és az anyanyelvükhöz való hűségre buzdította a csíksomlyói búcsúba érkezett hívek százezreit a pünkösdszombati szentmisén Jakubinyi György gyulafehérvári érsek.

„Legyünk hűek őseink szent hitéhez és erényeihez, vagyis katolikus keresztény szent hitünkhöz, legyünk hűek nemzetünkhöz és szülőföldünkhöz, és legyünk hűek anyanyelvünkhöz, anyanyelvi kultúránkhoz” – hangoztatta az erdélyi főegyházmegye vezetője a Kis- és Nagysomlyó hegy közötti nyeregben tartott szabadtéri szentmisén.

Jakubinyi György a hithez való hűség magyarázatában azt a 448 évvel ezelőtt vívott Tolvajos-tetői csatát említette, amelyben a székelyek római katolikus hitük védelmében vívtak meg a protestáns hittérítőkkel szemben. Elmondta: vannak, akik kétségbe vonják, hogy egyáltalán volt-e ilyen csata, de kellett valaminek történnie, mert különben a katolikus székelyek nem tettek volna olyan fogadalmat, hogy pünkösd szombatján minden évben összegyűlnek a csíksomlyói hegynyeregben. Az érsek szerint ugyanis az egyházi ünnep előtti nap az egyik legalkalmatlanabb a zarándoklatra. 

A szülőföldhöz való hűség példázatára elmondta, a szent család is Egyiptomba menekült, de két év után visszatért szülőföldjére, és azután már soha nem hagyta el azt. Az anyanyelvhez való hűséget azzal példázta, hogy a keresztre feszített Jézus nem az egyháza hivatalos nyelvén, hanem édesanyja nyelvén, arámiul mondta el utolsó szavait: Istenem, istenem miért hagytál el engem. 

Az érsek prédikációjában a Kánai menyegző bibliai történetét, Jézus első csodatételét idézte. Megemlítette, Mária azt tanácsolta a menyegzői bor elfogyta miatt hozzá fordulóknak, hogy tegyék meg mindazt, amit a fia mond; ezt követően változtatta Jézus borrá a vizet. Hozzátette, azóta is csak az isteni parancsolatok megtartásával, a felebaráti szeretettel lehet kifejezni az isten szeretetét. „A gyermek is úgy fejezi ki a szülők iránti szeretetét, hogy szót fogad nekik” – magyarázta. 

Az idei csíksomlyói búcsú zarándokai a teljes búcsúval járó, vagyis az ideigtartó büntetéstől, a „tisztítótűztől” megszabadító pápai áldásban is részesültek abból az alkalomból, hogy idén 500 éves a csíksomlyói Mária-kegyszobor és az idei zarándoklatra az – ebből az alkalomból meghirdetett – jubileumi Mária-évben kerül sor.

Összesen 38 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Cum Deo pro patria et libertate!"

http://fotok.transindex.ro/?ga..

Igen téves az évszámod. 5776-ot ír a zsidó időszámítás.

"Talán mert csak úgy tudott."

Biztos, hogy nem "csak" úgy tudott!

Az egyháza hivatalos nyelve a héber volt.
A rabbik beszélték, írtak és olvastak héberül. És nem csak ők. Hiszen felolvasásra bárki jelentkezhetett.
A beszélt nyelv az arám volt.

Nem a Bibliát, hanem az Ószövetséget kellett lefordítani görögre az egyiptomi görögül beszélő diaszpóra miatt. Ez a LXX-es fordítás.

Az Újszövetség eleve görögül volt írva.

Múltkor írtam neked és nem válaszoltál.
Csak az állítólagos rosszat veszed észre?

Koppány mióta volt pogány?

Ezt nem láttam, amit küldtél, de megnéztem a Szombat c. újságot és valóban.
Rájöttem, hogy hol rontottam el. Ők ősztől október (tisri) számítják az újévet. Kr.e. 3761-hez adják a mostani dátumot.
Így jön ki az 5776.

Az Odüsszeiában, te nagyon művelt.

Tévedsz. Koppány keresztény volt. Nem születésétől, hanem megkeresztelkedésétől fogva.

"Haha", először is, Koppány Bizánci, vagyis keleti kereszténységet vette fel, akárcsak Gyula, Sarolt apja. Ez tény, ezen kár vitatkoznod.

"Haha" másodszor Koppány nem volt Géza testvére.

"Haha" a többi állításodat is vizsgáld felül, de ez már önálló munka legyen. Nem segítek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés