Erdő Péter: Egyértelmű parancs a szolidaritás

2015. május 22. 08:01

A bíboros szerint természetesen az államoknak joga és kötelessége, hogy biztosítsák a közrendet és igyekezzenek az általuk képviselt közösség igazi javát szolgálni. Ez azonban a konkrét és nagyon közvetlen szeretetparanccsal együtt kell, hogy működjön, amely szerint „ha találkozunk az éhezővel és tudunk enni adni neki, tegyük meg!”.

2015. május 22. 08:01

Az egyház elsődleges küldetése a nyomorúságban, bajban, szükségben lévő ember megsegítése – mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek a menekültkérdésről az Inforádióban péntek reggel. Kijelentette: egyértelmű parancs a szolidaritás. A menekültkérdés valóban Európát foglalkoztató, sokarcú probléma – mondta a bíboros, hozzátéve, hogy bizonyos mediterrán országok, mint például Olaszország vagy Görögország lakossága és részben egyházi vezetői is „látnak abban fantáziát, hogy osszuk el a bevándorlókat” és más országok is vegyenek át „egy bizonyos kontingenst”. Ugyanakkor érzik azt a problémát is, hogy valahogy meg kell határozni azt is, hogy ki léphet be, és ki nem – fűzte hozzá.

Természetesen az államoknak joga és kötelessége, hogy biztosítsák a közrendet és igyekezzenek az általuk képviselt közösség igazi javát szolgálni. Ez azonban a konkrét és nagyon közvetlen szeretetparanccsal együtt kell, hogy működjön, amely szerint „ha találkozunk az éhezővel és tudunk enni adni neki, tegyük meg!” – fogalmazott. Ez azonban önmagában még nem oldja meg ezt a hatalmas, világméretű problémát – hangsúlyozta Erdő Péter –, ezért a másik feladat megszüntetni a kétségbeesett elvándorlás okait, és lehetővé tenni, hogy mindenki békében élhessen a saját, eredeti hazájában. Ez persze sokkal nehezebb, mint a közvetlen humanitárius segítség, mert ehhez valóban a gazdasági világrendet kellene igazságosabbá és a politikai viszonyokat békésebbé tenni egész kontinenseken. Ez igen nagy feladat, amelyben a vallási közösségek „csak prófétai jelek lehetnek, de önmagukban elintézni nem tudják” – tette hozzá.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
1234
2015. május 23. 08:47
A katolikus egyha'zi maffia mikor adja oda az e'hezo'' de'lmerikai e's afrikai kereszte'nyekenek a gyarmatosi'ta's sora'n osszerabolt agyona't? Ezt isten nem adta parancsba?
madarasi.abel
2015. május 23. 08:47
Lehet, hogy neked nem parancsol senki, de itt egy keresztény beszélt, neki meg van egy legfőbb parancsolója. Nekik még a túlélés sem akkora nagy szám: ha igazul követik a parancsokat, örök élet vár rájuk, nem holmi gyarló "túlélés".
wartog
2015. május 23. 08:47
Nekem senki nem parancsol!Lassan át kell értékelni a klasszikus paradigmákat, mert a túlélésünk a tét. Itt emberek nem értik mi történik körülöttük.Régen a papok az értelmes réteget képviselték most meg csak papolnak.Nem értik mi történik körülöttük.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik