A pápa politizál

2015. május 21. 10:57

Vári György
Népszabadság
A magyar liberális baloldal végiggondolatlan politikai paneljei közt a legidegesítőbb volt az, amikor számon kérték a keresztény egyházakon, hogy az állam és az egyház szétválasztását követően is „politizálnak”.

„A magyar liberális baloldal végiggondolatlan politikai paneljei közt a legidegesítőbb volt az, amikor számon kérték a keresztény egyházakon, hogy egy szekuláris államban, az állam és az egyház szétválasztását követően is »politizálnak«. Mintha a tanításnak, az Igének tényleg semmi mondandója nem volna arról, ami körülöttünk történik.


Akik ezt hajtogatták, bizonyára elégedetlenek Róma püspökével, Ferenc pápával is, aki – erősen leegyszerűsítve a dolgot – nem a konstantini fordulat, nem a Trón és az Oltár Szövetségének jegyében, hanem az evangéliumi radikalizmus szellemében politizál hatalmas lendülettel, még ha a konkrét világpolitikai gesztusaitól, amelyekkel szintén nem fukarkodik, el is tekintünk. Elutasítja a »teodícea« hagyományát, amely Isten üdvtervébe illesztené, és ezzel jóvá is hagyná az emberi szenvedést: mindig azt feleli, ha ezzel szembesítik, hogy az ártatlanok temérdek szenvedésére nem lehet »jámbor« vallásos választ adni, hogy mindez az égre kiált. (...)

De ebből is sejthető, hogy nincs senki, jóformán egyetlen politikai szereplő sem Magyarországon, aki akár csak megközelítené a római katolikus egyház fejét, ezt a hatalmas és tekintélyes embert politikai radikalitás tekintetében. A magyar egyház szót fogadott: nem politizál. Nincs egyelőre álláspontja sem a katolikusoknak, sem a reformátusoknak bevándorlásügyben, és a kormány – némileg módosítva – át is vette a régi ballib klisét: tudjuk jól, ők is azt gondolják, hogy a civil és társadalmi szervezetek foglalkozzanak kertépítéssel vagy szervezzenek tűzoltózenekart, de a »politikába« ne avatkozzanak, az a kormány dolga.

Ferenc állítólag tervezett, egyházon belüli reformjairól nincs sem módja, sem joga véleményt mondani a hozzám hasonló kívülállóknak. Viszont az, hogy »politizál«, lelkesítő. Szabad és érdemes politizálni. Hajrá!”
Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Vári György csak írni (meg nyilatkozni) szeret, olvasni nem.

Ahogy vesszük. Pont Ferenc pápa mondta, hogy a világ először piedesztálra állítja azokat, akiket sárba akar taposni. Itt most csak azért bezzegezik a pápát, hogy rúghassanak egyet a püspöki karunkba. A következő lépésben jön egy másik tollforgató, aki a bölcs magyar püspökök mértéktartása alapján köpköd majd a pápára. Így megy ez. Nem kell neki nagy jelentőséget tulajdonítani.

Örülök, hogy egy nem keresztény újságíró felhívja arra a keresztény közösségeket, hogy politizáljanak. Az állam és az egyház szétválasztása nem jelenti azt, hogy egy közösség nem élhet azzal a jogilag biztosított lehetőségével, hogy érdekeit képviselje a politikai döntéshozatalban.
Ez az alapja a demokráciának, hogy az egyének, közösségek politizálhatnak.
Ezt eddig nem nagyon értették általában az újságírók, egyéb politikusok. Talán majd ezután...

Ez csúsztatás.
Az állam átruház bizonyos feladatokat a civil szférának, és ezt nem támogatással, hanem normatívával teszi. És ebbe belekerültek az állami feladatokat ellátó intézmények közé egyes egyházi intézmények.
És az állam támogathat bizonyos állami célok elérését segítő megoldásokat, pld a munkahelyteremtést, a szociális biztonság növekedését, az életminőség javulását... és ha ebben az egyházakban partnert talál, akkor ezeknek megvalósulását segítheti.
Az egyház és az állam szétválasztása szerintem azt jelenti, hogy nem az egyházi vezetők döntenek állami kérdésekben és nem az állami vezetők az egyházi kérdésekben. De azt nem szabad elfelejteni, hogy az egyházak egyben civil emberek közösségei, tehát politizálhatnak, támogatásokat, normatívákat igényelhetnek, pályázatokat nyerhetnek el... Sokkal szegényebb lenne az országunk, ha csak a hívekre tartozna, hogy mit tesz az egyház....

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában