Amire érzékenyek a progresszívek − és amire nem

2015. május 19. 15:51

Szabó György
Danube Institute blog
A progresszívek szeretik a vallásellenes művészetet − egészen addig, amíg az keresztényellenes.

„A progresszívek szeretik a vallásellenes művészetet − egészen addig, amíg az keresztényellenes. A baloldal álláspontja ellentmondásos a provokatív művészettel kapcsolatban − jelenti ki Jonah Goldberg a National Review magazinban megjelent írásában. (...)

1986-ban a Nemzeti Művészeti Alapítvány 20 ezer dollárt fizetett Andreas Serrano »Piss Christ« (»Pisi Krisztus«) című képéért. Serrano belevizelt egy üvegbe, beleejtette Jézus keresztre feszített ikonját és kattintott egy képet, ezzel jó néhány ember érzéseit megsértve. 1989-ben, a Corcoran Gallery of Art (Corcoran Művészeti Galéria) beleegyezett, hogy otthont ad egy Robert Mapplethorpe-kiállításnak. Mapplethorpe munkái merészek voltak, különösen azokban az időkben. Kötelező szerxrabszolga jelenetek, vizeletivás és ehhez hasonló dolgok jellemezték munkásságát. Sok konzervatív bepöccent ezen. Azt kérdezték: »Mi a francért fizetünk ezért?!«. Ez egy ésszerű kérdés − állapítja meg Jonah Goldberg. (...)

Goldberg szerint fontos megjegyezni, hogy az ehhez hasonló alkotásokat kritizálók egyike sem mondta azt, hogy ezeket be kellene tiltani. Azt mondták, hogy nem lenne szabad nyilvánosan kiállítani az ő pénzükön. És mégis, az adófizetők pénzéből történő támogatással szembeni ellenállást majdhogynem egyetemlegesen az amerikai alkotmány első kiegészítése elleni erőszakként és egyértelmű cenzúraként értékelték. Még egy érdekes apróság: a keresztények nem próbálták megölni ezeket a művészeket. És a keresztény szervezetek sem buzdították erre tagjaikat.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Valóban, a progresszivizmus mellékterméke az elitista, felsőbbrendű öntudat, amely elengedhetetlen feltétele egy totalitárius eszmének, rendszernek.

Megint egy poszt, ami megállapítja a szénről, hogy fekete.

Fölhívnám becses figyelmed arra, hogy "a muszlimok, cigányok és hajléktalanok", mint a progresszívek szeretetének tárgyai lettek említve.

Ha valaki csak messziről szereti szeretete tárgyát, de a közelébe inkább ne jöjjön, az némileg álságosnak tűnik.

A "progresszívokat elítélők"-ről senki nem mondta, hogy így, egy halmazként szeretjük őket, és szívesen elvennénk őket feleségül.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés