Afrika mentheti meg a Nyugatot

2015. május 8. 22:27

Ha a Nyugat nem tér vissza keresztény kultúrájához és értékeihez, a helyzet életveszélyessé válhat. De szerintem el fog jönni az idő, amikor a nyugatiak rájönnek, hogy nem képesek tovább élni Isten nélkül. Ebben a tekintetben Afrika segíthet. Interjú

Európában az Iszlám terjedése és radikalizálódása gondokat okoz. Önnek, aki egy túlnyomó többségében muszlim országból származik, ahol muszlimok és keresztények békében élnek, és aki az iszlámról mint a »béke és testvériség vallásáról« beszél, mik erről az érzései?


Sarah bíboros: Honnan származik a félelmünk? Az iszlám régóta jelen van Európában és soha eddig senki nem félt tőle. Igaz, kevesebb muszlim volt. De akkoriban a hit is erősebb volt. És a fenyegetés érzése nem létezett vagy csak marginálisan. Guineában a lakosság 5%-a katolikus és 73%-a muszlim. De nem félünk egymástól. Ehelyett ösztönözzük egymást a hitünkhöz való hűségünkkel. Látva a muszlimokat, akik számára az imádság és az Istennel való közvetlen kommunikáció létfontosságú, a keresztényeknek fel kell tenniük maguknak a kérdést: az igaz Istenben hiszek, aki Krisztusban jelentette ki magát: vagyok olyan buzgó, mint a muszlimok? Böjtölök? Isten nem olyasvalaki, akivel alkalmanként kapcsolatba kerülök, amikor időm van rá. Neki kell az első helyen lennie: a családban, a társadalomban… Felhívok minden keresztényt, erősítse kapcsolatát Vele. Az imádság szintén szükséges, mindkét oldalon, hogy mindenki békében éljen.

Ezzel kapcsolatban Ön gyakran említ egy muszlim legendát…

Sarah bíboros: Igen, ez a történet a pásztorlányról, akit kicsit őrültnek tartottak, mert a bárányai együtt éltek a farkasokkal. Ha magyarázatot kértek tőle, azt felelte: »Javítottam az Istennel való kapcsolatomon, és Isten javított a farkasok és a bárányok kapcsolatán«. Isten békét ad az emberek közé, imádság által.

Ez igen távol esik a radikális iszlám erőszakos viselkedésétől. Ezt hogy magyarázza?

Sarah bíboros: A karikatúrák, amelyek (mások mellett) az iszlámot célozzák, nem a testvéri együttélést támogatják. Ahogyan a Pápa mondta, nem lenne szabad más emberek hitét sértegetni. Nincs arra jogunk, hogy csak mert nem azonos a hitünk másokkal, sértegessük és kifigurázzuk azt. Ennek véget kell vetni! De igaz muszlimok sosem gyilkoltak meg senkit. Azok, aki lefejeznek, keresztre feszítenek vagy lemészárolnak embereket az Isten nevében, kivetítik minden erőszakos cselekedetüket egy olyan elképzelésre, amelyet Istenből csináltak. Az én hazámban a muszlimok elborzadnak ezeken a bűncselekményeken és azokon a lényeken, akik csak nevükben emberek.

Úgy gondolja, hogy az iszlámmal bánva a Nyugat a tűzzel játszik?

Sarah bíboros:  XVI. Benedek rámutatott,- aki aggódott emiatt- ,hogy még sosem utasították el olyan erősen Istent, mint napjainkban. Ha a Nyugat nem tér vissza keresztény kultúrájához és értékeihez, a helyzet életveszélyessé válhat. De szerintem el fog jönni az idő, amikor a nyugatiak rájönnek, hogy nem képesek tovább élni Isten nélkül. Ebben a tekintetben Afrika segíthet.”
Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://kereszteny.mandiner.hu/trackback/15756