Tábori kórházak, tábori lelkészek: első világháborús tárlat nyílt Veszprémben

2015. május 6. 19:30
Test és lélek a Nagy Háborúban – Tábori lelkészet, katonai kórházak és orvoslás az első világháborúban címmel nyílik kiállítás a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény szervezésében Veszprémben, 2015. május 6-tól.

A katonai kórházakat, az első világháborút jellemző orvoslást és a tábori lelkészetet bemutató kiállítás megnyitójával szerdán kezdetét vette Veszprémben a Gizella-napok programsorozata.

 
Porga Gyula polgármester (Fidesz-KDNP) a megnyitón a Gizella-tradíció ünnepének nevezte a vasárnapig tartó kulturális rendezvénysorozatot, amellyel – mint fogalmazott – a város gazdag múltját ünneplik.Hozzátette: a Gizella-napok hivatalos megnyitójaként szolgáló tárlat azoknak a lelkészeknek, ápolóknak állít emléket, akik az első világháborúban életüket kockáztatva a sebesültek szolgálatában álltak.
 
Márfi Gyula érsek arról beszélt, hogy bár a háború rettenetes dolog, Isten kegyelme a háború borzalmai közepette is érvényesülhet, és az ember hasznára fordulhat a harcok alatti megpróbáltatás is.
 
Kozma Imre, a Betegápoló Irgalmasrend magyarországi vezetője elmondta, hogy a rend alapítója, Istenes Szent János megjelenítette a gyógyításban az irgalmat, így a rend tagjai ennek jegyében jelentek meg a harcokban a betegek mellett, tudva azt, hogy az emberi közelség mindennél fontosabb. Kozma atya felidézte, hogy 1650-ben alapították az irgalmasok első kórházát, amelyet 13 másik intézmény követett. A szervezett gyógyítás magalapozói az irgalmasok voltak, és ezen örökséghez a mai szakemberek is örömmel nyúlnak vissza – szögezte le a rend magyarországi vezetője.
 
Kapronczay Károly történész elmondta, hogy az első világháborúban a monarchia 3,8 millió katonája vett részt, közülük kétmillióan magyarok voltak. A történész hozzátette: a kiállítás érdeme, hogy azt a háború idején tapasztalható egyházi szerepvállalást mutatja be, amelyről sokáig nem lehetett beszélni.
 
A fotóarchívumok és korabeli dokumentumfilmek anyagából illusztrált kiállításon megtekinthető többek között a szarajevói merénylet előtti utolsó pillanatokat megörökítő film, látható több katonai és ápolói viselet, miseruha és kiállították IV. Károly király kelyhét is. Az emeleti kiállítótérben pedig a korabeli orvoslás kellékei láthatók, például számos fogászati eszközzel megismerkedhetnek a látogatók.
A tárlat a betegápoló szerzetesrendek munkájával is foglalkozik az első világháború idején: a Betegápoló Irgalmasrend és a Páli Szent Vince Szeretet Leányai Társulata, az Irgalmas Nővérek közösségével.
 
A kiállítás másik nagy témája a tábori lelkészet. Megismerkedhetünk a protestáns, a görögkeleti, a   görögkatolikus és a római katolikus felekezetű tábori lelkészek, a tábori imám és a tábori rabbi pasztorációs tevékenységével. Olvasható a tarlaton XV. Benedek imája a békéért.
 
A Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjteményben látható kiállítás október 31-éig tart nyitva.
 
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés