Egyház és állam szétválasztása: bontásra ítélték II. János Pál pápa francia szobrát

2015. május 5. 0:54
Egy francia közigazgatási bíróság úgy döntött, hogy az 1905-ös, egyház és állam szétválasztásáról szóló törvény értelmében el kell távolítani II. János Pál pápa közterületen álló szobrát egy kisvárosból, mivel egy kereszt is része az emlékműnek.

Le kell bontani a II. János Pál pápa tiszteletére közterületen emelt szobrot a franciaországi Ploërmelben – írja a Le Point. A Rennes-i Közigazgatási Bíróság döntése értelmében a Bretagne-i kisvárosban állított emlékmű ellentétes az állam és az egyház szétválasztásáról rendelkező 1905-ös törvénnyel.

A 2006-ban emelt emlékművön a néhai pápa bronzszobra alatt „ne féljetek!” felirat olvasható, fölötte egy boltív áll, tetején kereszttel. A bíróság utóbbi miatt rendelte el a bontást, mivel szerintük az összesen 8 méter magas alkotás „elhelyezésénél és méreteinél fogva feltűnő jellegű, és mint ilyen, ellentétes a Francia Köztársaság világi jellegét előíró alkotmánnyal, valamint az egyház és az állam kettéválasztásáról rendelkező 1905. évi törvénnyel”. Az ítélet végrehajtására fél éve van az önkormányzatnak. 

A bírósági eljárást kezdeményező Szabadgondolkodók Nemzeti Szövetsége közleményében győzelemként üdvözölte a döntést, a szervezet korábban az 1905-ös szekularizációs törvényre hivatkozva több köztéri kereszt eltávolítását kérte. Patrick Le Diffon, Ploërmel jobboldali, UMP-s polgármestere meglepődött az ítéleten, és azt mondta, hogy minden jogi lehetőséggel élni fognak, hogy megváltoztassák a döntést, illetve késleltessék a grúz-orosz Zurab Tsereteli alkotásának eltávolítását a közterületről.

A közigazgatási bíróság már 2010 januárjában törvénytelennek talált egy, a megyei önkormányzat által az emlékmű felállításához nyújtott 4500 eurós támogatást. Az emlékmű bírálói azt is kifogásolták, hogy közpénzből finanszírozták a szobor talapzatát, valamint a 30 ezer euróba kerülő avatási ünnepséget.

*

Fotó: Google Maps

Összesen 107 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az írek meg várhatóan nagy többséggel megszavazzák a melegházasságot.
A fehér ember életképtelen....csak körül kell nézni az eu-ban és az usa-ban.

Az írek 2011-2013 között 160 000-rel lettek kevesebben. Kell nekik a melegházasság, csak így tovább. Azon a szép szigeten ki is lehet halni, ha ahhoz van kedvük.

Az európaiak helytelen értékítéleteit jól jelzi az alábbi cikk:
http://www.ksh.hu/szamlap/elet..

A liberalizmus tombolása megtette a maga romboló hatását:
http://deres.tv/content/europa..

A francia piacgazdaság alapját az egyházi vagyon szétrablása, közgondolkodásuk alapját pedig papoknak a jakobinusok által lyukas fenekű hajókkal a tengerre küldése képezi.

A bölcs bírák úgy ítéltek,a pápa szobrának eltávolítása nem áll ellentétben a vallásszabadsággal.
Sebaj, 10-20 év elteltével minaret kerülhet a helyébe.

A közpénz, az adófizetők pénze.

Tehát az adófizetők dönthetnek és nem egy bürokrata hivatalnok.

Válaszok:
oskar | 2015. május 5. 11:07

Én nem vagyok vallásos de ezt a szobrot megvédeném.

Ha közpénzt költöttek rá szabálytalanul, akkor a bontás még több közpénzt kíván.
Inkább azokat kell megbüntetni akik ez ügyben döntöttek.

És ha Dávid csillag lenne a kereszt helyett?

1.Ezek az úgynevezett szabadgondolkodók nagyonis korlátoltak , mert a lét egy szűk , empirikus keretét hajlandók csak elfogadni , holott az ember transzcendens , a lét teljességét / Istent / megtapasztalja minden evilági-érzékhez kötött tárgyi ismeret kapcsán .
2. Ezért a bíróság téved , azoknak van igaza , akik ezt az ítéletet kinevetik .
3. Ha pedig szent II. János Pál életműve ellen - akármilyen indokkal - kifogás lehet , az a társadalom valóban megérett az összeomlásra , melynek bekövetkezte csak idő kérdése .

Diszkrét pap? Nem "látszik ki a kereszt a reverenda alól"?

ennek mi értelme lenne? ha eltekintünk a képzavartól, persze. A papok Krisztust, Isten Országát hirdetik. Ez a dolguk. Nem értem, miért jó szerinted egy "diszkrét pap"?

Megáll az ész.

A franciákkal mindig, csak a baj volt. (klérussal).

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés