Szabadgondolkodók

Egyház és állam szétválasztása: bontásra ítélték II. János Pál pápa francia szobrát

2015. május 5. 00:54

Egy francia közigazgatási bíróság úgy döntött, hogy az 1905-ös, egyház és állam szétválasztásáról szóló törvény értelmében el kell távolítani II. János Pál pápa közterületen álló szobrát egy kisvárosból, mivel egy kereszt is része az emlékműnek.

Le kell bontani a II. János Pál pápa tiszteletére közterületen emelt szobrot a franciaországi Ploërmelben – írja a Le Point. A Rennes-i Közigazgatási Bíróság döntése értelmében a Bretagne-i kisvárosban állított emlékmű ellentétes az állam és az egyház szétválasztásáról rendelkező 1905-ös törvénnyel.

A 2006-ban emelt emlékművön a néhai pápa bronzszobra alatt „ne féljetek!” felirat olvasható, fölötte egy boltív áll, tetején kereszttel. A bíróság utóbbi miatt rendelte el a bontást, mivel szerintük az összesen 8 méter magas alkotás „elhelyezésénél és méreteinél fogva feltűnő jellegű, és mint ilyen, ellentétes a Francia Köztársaság világi jellegét előíró alkotmánnyal, valamint az egyház és az állam kettéválasztásáról rendelkező 1905. évi törvénnyel”. Az ítélet végrehajtására fél éve van az önkormányzatnak. 

A bírósági eljárást kezdeményező Szabadgondolkodók Nemzeti Szövetsége közleményében győzelemként üdvözölte a döntést, a szervezet korábban az 1905-ös szekularizációs törvényre hivatkozva több köztéri kereszt eltávolítását kérte. Patrick Le Diffon, Ploërmel jobboldali, UMP-s polgármestere meglepődött az ítéleten, és azt mondta, hogy minden jogi lehetőséggel élni fognak, hogy megváltoztassák a döntést, illetve késleltessék a grúz-orosz Zurab Tsereteli alkotásának eltávolítását a közterületről.

A közigazgatási bíróság már 2010 januárjában törvénytelennek talált egy, a megyei önkormányzat által az emlékmű felállításához nyújtott 4500 eurós támogatást. Az emlékmű bírálói azt is kifogásolták, hogy közpénzből finanszírozták a szobor talapzatát, valamint a 30 ezer euróba kerülő avatási ünnepséget.

*

Fotó: Google Maps

A bejegyzés trackback címe: https://kereszteny.mandiner.hu/trackback/15697