Az erdélyi egyházi vagyon visszaszolgáltatását tárgyalta az EP kisebbségügyi munkacsoportja

2015. április 30. 16:12
Ha nem vagyunk résen, még az is megtörténhet, hogy elveszik megszerzett jogokat – mondta Kelemen Hunor RMDSZ-elnök az Európai Parlament kisebbségügyi munkacsoportjának erdélyi magyar ügyekkel foglalkozó ülésén.

Az erdélyi magyarság aktuális kérdéseivel, a többi között az egyházi ingatlanok visszaszolgáltatásának ügyével is foglalkozott az Európai Parlament kisebbségügyi munkacsoportja – közölte csütörtökön Gál Kinga fideszes EP-képviselő, az úgynevezett intergroup vezetője.

 
A politikus közleménye szerint a munkacsoport ülésén Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke is részt vett, s részletesen összefoglalta az erdélyi magyar közösség helyzetének alakulását a rendszerváltást követően.
 
Ha nem vagyunk résen, még az is megtörténhet, hogy elveszik megszerzett jogokat” – idézi a közlemény Kelemen Hunort.
 
A Székely Mikó Kollégium ügye kapcsán elmondta, hogy „perverz megoldás bírósági eljárással visszavenni egyházi ingatlanokat, ez ugyanis veszélyes precedenst teremhet”. Ismertette, hogy a romániai református egyház az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul a tulajdonjog megsértése miatt.
 
Gál Kinga rámutatott, hogy a vallás kiemelkedő fontosságú identitás megőrző erő, a közösségek tulajdonuktól való megfosztása, a „tulajdonjog teljes megsértése” pedig erős bázistól fosztotta meg a magyarságot.
 
„A jogbiztonságot, a jogállamiságot látom veszélyeztetve. Ez pedig elfogadhatatlan kellene, hogy legyen az unióban, hiszen olyan alapjogok sérülnek, mint a tulajdonjog. Az embereknek, az erdélyi magyaroknak a jogba, a szerzett jogba, valamint az igazságszolgáltatásba vetett hitét, bizalmát ássa alá mindez. Ezért sem az Európai Bizottság, sem az EP nem léphet át a Mikó-ügy felett. Mindent megteszünk azért, hogy ezt, a jogállamiságot alapjaiban sértő ügyet napirenden tartsuk” – hívta fel a figyelmet a munkacsoport fideszes társelnöke.

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés