Egyiptomban 69 embert ítéltek életfogytiglanra egy templom felégetése miatt

2015. április 29. 18:17
Egy kopt templom felgyújtásával vádolt 69 embert ítélt életfogytiglani szabadságvesztésre és fejenként 700 ezer forintnyi pénzbírságra szerdán a kairói büntetőtörvényszék. A kopt templomot 2013 augusztusában rohanták le az iszlamista elnök, Mohamed Murszi támogatói.

Egy kopt templom felgyújtásával vádolt 69 embert ítélt életfogytiglani szabadságvesztésre és fejenként 20 ezer egyiptomi font (723 ezer forint) pénzbírságra szerdán a kairói büntetőtörvényszék.

 
Az iszlamista elnök, Mohamed Murszi 2013-as elmozdítását követő zavargások alatt történt eset kapcsán további két fiatalkorú 10-10 év börtönbüntetést kapott.
 
A vádirat szerint az érintettek egy „törvénnyel szembemenő és alkotmányellenes alapokon létrejött csoport tagjai”, utalva ezzel arra, hogy az elítéltek a Murszi mögött álló, időközben terrorcsoportnak nyilvánított Muzulmán Testvériség iszlamista mozgalom tagjai. 
 
A tömegperek során kiszabott szigorú büntetéseiről elhíresült Mohamed Nági Saháta bíró az ítéletet továbbá illegális fegyvertartással és a vádlottak által elkövetett emberölési kísérlettel indokolta.
 
A kopt templomot, valamint egy rendőrőrsöt 2013. augusztus 14-én rohanták le Murszi támogatói a Kairótól keletre fekvő Kerdásza településen, ugyanazon a napon, amelyen több száz – egyes források szerint több mint ezer – ember vesztette életét a fővárosban két tüntetés rendőri feloszlatása során.
 
Ugyancsak szerdán 63 embert ítéltek egytől hét évig terjedő szabadságvesztésre a kairói al-Azhar egyetem kampuszán 2013 decemberében kirobbant erőszak körülményeit vizsgáló eljárásban. Az egyiptomi egyetemek számos véres összecsapás helyszínévé váltak az iszlamista rezsim megbuktatását követő évben.
 

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hát, lehet, hogy két hónap múlva még a sitten lesznek...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés