Leleplezték a csaló látnokot: megszűnt a Nagy Figyelmeztetés angol honlapja

2015. április 28. 13:47
Azonosították a látnokot, aki 2011 óta 1200 üzenetet tett közzé, s ezért az illető megszüntette a látomásait és a mennyei üzeneteket közlő honlapját, amely keresztények világvégét váró millióinak jelentett igazodási pontot. A látnokról kiderült, hogy pusztán egy pr-szakember.

A TheWarningSecondComing.com weboldal 2011 márciusában indult. Több mint 1200 „üzenet” jelent meg rajta, állítólag a mennyei Atyától, Jézustól és a Szentlélektől. A 2010 novemberétől datált üzenetek 2015 márciusáig érkeztek folyamatosan. Szerzőjüknek több millió híve lett, világszerte számtalan imacsoporttal és több mint 425 ezer Facebook-követővel dicsekedhetett.

 
A weboldal néhány héttel azután szűnt meg, hogy az Irish Mail on Sunday című lap nyilvánosságra hozta, hogy a névtelen internetes látnok valójában egy Mary Carberry nevű, Dublinban élő, pr-tanácsadóként működő üzletasszony.
 
Elsőként blogszerzők fedték fel a titokzatos „látnok” kilétét: 2013-ban üzleti dokumentumokat hoztak nyilvánosságra, amelyekből kiderült, hogy Carberry kapcsolatban áll a Nagy Figyelmeztetés-vállalkozás két kulcsszereplőjével.
 
A gyanú alapján az írországi lap szakértői vizsgálatot végeztetett, melynek során két hangmintát hasonlítottak össze: Mary Carberry hangját egy 2015 januárjában készült felvételről, valamint a „látnok”, az Isteni Irgalmasságról nevezett Mária hangját egy 2011 októberében elhangzott rádióinterjúból. A vizsgálat megállapította, hogy a két hang azonos – írja a Christianae blog szerzője, Ménesi Krisztina, korábban egyházi szakújságíró.
 
Az Irish Mail on Sunday szerint Mary Carberry kijelentette: „megbízásból csináltam”. Sokan találgatják, nem fog-e az üzenetek igazi kitalálója más látnokkal előállni, hogy fenntartsa a jövedelmező üzleti vállalkozást.
 
A honlap magyar változata a máig működő nagyfigyelmeztetes.hu, és ezen szubkultúrához tartozik az utolsoidok.com is. A Nagy Figyelmeztetés szerint „most egy új korszak köszönt erre a világra, amit csak nagyon kevesen fognak megérni. Eléri ezt a földet igazságosságom haragja. A nagy figyelmeztetés már útban van. A nagy természeti katasztrófák, és szerte a forrongások ennek a jelei” – mondta állítása szerint Jézus 2011. március 22-én egy Mária Julianna nevű látnoknak.
 
Mindenesetre olyan praktikus tanácsokat is osztottak, hogy „legyen tartalék élelmiszeretek:  víz, szentelt gyertya, mely világosságot ad majd nektek. Legyen nálatok szenteltvíz,  só és olaj a házban. Legyen kéznél otthon takaró, és elsősegély felszerelés! Hordjátok magatoknál a Szentelményeket, de legyenek veletek otthonaitokban és az autótokban is (kereszt, csodás érem, skapuláré).  A szentírás és az imakönyv is legyen közeletekben.” 
 
A Nagy Figyelmeztetés jelenségét a hivatalos egyháziak elítélték, így korábban Székely János segédpüspök és Puskás Attila, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának teológus professzora is elítélően nyilatkozott róla a Magyar Kurírnak.
 
Amikor 2011-ben az egyházi hírportál megpróbálta elérni a nagyfigyelmeztetés.hu szerkesztőit, „Ritát” és „Orsit”, ők személyes találkozásra nem vállalkoztak, azonban írásban azt válaszolták a portálnak, hog „igen fontos dologról van szó, és sajnos az egyház nem beszél erről, így azok a lelkek, akik csak a templomban értesülhetnének erről, félő, hogy nem fogják tudni olyan felkészülten várni, mintha erről már hónapok óta olvasnának.”

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Látnok nélkül is látszik, hogy merre megy a világ.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés