Pacepa: A KGB találta ki a felszabadítás teológiáját

2015. április 26. 15:10
A felszabadítás teológiáját nem latin-amerikai katolikusok találták fel, hanem a KGB – állítja Ion Mihai Pacepa egykori román hírszerző tiszt, aki 1978 óta él az Egyesült Államokban. Pacepa szerint a felszabadítás teológiájának terjesztéséből kivette részét a KGB által erre a célra felhasznált Kirill, a mai moszkvai pátriárka is.

A felszabadítás teológiáját nem latin-amerikai katolikusok találták fel, hanem a KGB – állítja a National Review-n közölt cikkében Ion Mihai Pacepa egykori román hírszerző tiszt, a Securitate volt vezetője, aki 1978-ban disszidált az Egyesült Államokba, s lett az egykori keleti blokk legmagasabb beosztású disszidense.

 
Pacepa szerint ráadásul az orosz ortodox egyház mai vezetője, Kirill pátriárka akkoriban Mihajlov álnév alatt, titokban segítette a felszabadítás teológiájának „pr-ját”, amit a kelet-európai titkosszolgálati vezetők csak „krisztianizált marxizmusnak” neveztek. 
 
A felszabadítás teológiáját általában a marxizmus és a kereszténység házasságaként írják le. Amit nem értettek meg, az az, hogy ez nem a kommunizmussal szimpatizáló keresztények agyszüleménye volt, hanem a kereszténységet üldöző kommunistáké – szögezi le Pacepa, hozzátéve: a felszabadítás teológiájának kidolgozása egy nagyobb szabású, KGB-s dezinformációs program része volt.
 
1971-ben a KGB elküldte a későbbi Kirill pátriárkát Genovába, hogy a 120 ország 550 millió keresztényét képviselő Egyházak Világtanácsának ülésén képviselje az orosz ortodoxiát, és „reklámozza” a felszabadítás teológiáját.
 
II. János Pál pápa, aki jól ismerte a kommunisták gondolkodását, és bizalmasa, a Hittani Kongregációt vezető Joseph Ratzinger azonban átlátott a szitán, és elítélte az osztályharcot alapvetőnek tekintő felszabadítás teológiáját, mint „egyszerű eretnekség”, ami „alapvető veszélyt” jelent az egyházra, mivel alááshatja az egyházat és destabilizálhatja a Nyugatot.
 
Pacepa megjegyzi: régen a KGB állam volt az államban, most azonban – Vlagyimir Putyin regnálásával – a KGB maga az állam.
 
A felszabadítás teológiájának főbb teoretikusai Gustavo Guitérez és Leonardo Boff voltak. Gutiérrez A felszabadítás teológiája című, 1971-ben megjelent könyvében a kizsákmányolás elleni harcot kifejezetten az üdvözülés részének mondja, és a szabadulást három fokozatra osztja: eszerint a bűntől való megszabadulás – a vallási értelemben vett megváltás – csak a politikai és a gazdasági szabadság kivívása után következhet. Az irányzatot a Hittani Kongregáció a nyolcvanas években ítélte el. 
 

Összesen 42 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Igazad lehet. Nem akkora sztori ez, ha Pacepának eredeti infói volnának, már rég elsütötte volna őket, elvégre könyvei jelentek meg nyugaton.

Persze az is igaz, hogy a felszabadítás teológiája az olyasmi, amit, ha nem született volna meg, a KGB-nek ki kellett volna találnia. Szóval ilyen alapon...

Megírta könyvben, a Disinformation-ben (2013).

1. Pacepa állítását sem megerősíteni , sem cáfolni nem tudjuk , mert nincs információnk .
2.A felszabadítási teológia alaptévedése - akárki találta is ki ... - , hogy Jézus keresztje a győztes , s nem az akármilyen emberi önfelszabadítás , önmegváltás / ennek rengeteg változata van , a drogozástól az osztályharcig / .
3.Aki a keresztrefeszített , de feltámadt Krisztussal élő közösségben van , az tudja , hogy mindene megvan : minden a tiétek , de ti Krisztuséi vagytok , írja szent Pál . . Vagyis : a keresztény élet egyszerre aktív és passzív , nem szabad abszolutizálni a cselekvést , a harcot ; s főként kerülni kell a csak horizontális szemléletet : a mi hazánk a amennyben van...

OK, de én már szamizdatban olvastam Pacepa egyik könyvét a nyolcvanas években, és erre a mozzanatra nem emléxem.

Ha mégis a memóriám rossz, és ezt már akkor fölvetette, akkor visszavonom, lehet benne valami.

De ha akkor nem írta meg, akkor csak utólagos találgatás. Elismerve, hogy annak logikus.

Azért az undorítósági versenyben nálam mégiscsak a megmaradt szekus tábornokok vezetnek. Pacepa 1978 óta legalább jobbára ártalmatlan.

Ebben igazad lehet, de azt se te, se én nem tudjuk, hogy miben vett részt 1978-ig.

És mit jelentenek a többes számok? ("hiszünk"; "elmélkedjetek")

Már megint ez a többes szám zavar téged!
Ki vagy ikszelve, nem válaszol neked!
Ja én is, mert én vagyok a visszhangotok, nem tudtad?
Az én nevemben biztos, hogy nem beszél, mert nem olvastam Pacepa könyvét. Te igen?

Ez az, köszi, ezt olvastam, de több, mint 25 éve, szamizdatban.

Ha nálad kéznél van, belenéznél, hogy írt-e a posztbeli témáról? Mert ha ott is leírta, akkor komolyabb állítás, mint ha most utólag eszébe jut.

Jó, köszi, akkor viszont maradok annál, amit föntebb írtam: ez egy logikus, és hihető elképzelés Pacepa részéről, de nem lettem meggyőzve arról, hogy többet tud, mint mi, vagyis pl. látta volna Leonardo Boff beszervezési aktáját vagy ilyesmi.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés