A nemi különbségek eltörlése nem megoldás, hanem probléma

2015. április 16. 15:15

Ferenc pápa
Magyar Kurír
Az úgynevezett genderelmélet nem annak a frusztrációnak és reményvesztettségnek is kifejeződése-e, amely a nemek közötti különbségek megszüntetésére törekszik, mert nem tud többé mit kezdeni velük?

„Miként mindnyájan tudjuk, a nemek közötti különbözőség az élet számos megjelenési formájában, az élőlények széles skáláján jelen van, ám egyedül a férfi és a nő esetében hordja magán az istenképiséget és az Istenhez való hasonlóságot: a Szentírás szövege háromszor is megismétli két versen belül (26–27.): a férfi és a nő Isten képmásai, Istenhez hasonlók. Ez azt jelenti, hogy nemcsak önmagában a férfi Isten képmása, nemcsak önmagában a nő Isten képmása, hanem a férfi és a nő együttesen mint emberpár Isten képmásai. A férfi és a nő közötti különbség nem az egymással való szembeállításukat vagy egymásnak való alárendelését, hanem az egymással való közösségüket és az élet továbbadását szolgálja, mindig az istenképiség és az Istenhez való hasonlóságnak megfelelően.


A tapasztalat arra tanít minket, hogy az emberi lénynek a helyes önismerethez és a harmonikus fejlődéshez szüksége van a férfi és a nő közötti kölcsönösségre. Ha ez hiányzik, meglátszanak a következményei. Arra teremtettünk, hogy meghallgassuk és segítsük egymást. Kijelenthetjük, hogy ha a férfi és a nő nem gazdagítják egymást – gondolkodásban és tevékenységben, érzelmi téren és munkában, sőt a hitben is – e kapcsolaton belül, akkor azt sem fogják teljesen megérteni, mit jelent férfinak és nőnek lenni. 

A mai modern kultúra új tereket, a szabadság új lehetőségeit és új mélységeket nyitott meg, hogy ezt a különbözőséget még gazdagabban megértsük. Ugyanakkor sok kétséget és nagy szkepticizmust is magával hozott. Például – teszem fel a kérdést – az úgynevezett genderelmélet nem annak a frusztrációnak és reményvesztettségnek is kifejeződése-e, amely a nemek közötti különbségek megszüntetésére törekszik, mert nem tud többé mit kezdeni velük? Bizony fennáll a veszély, hogy hátrafelé teszünk egy lépést! A különbségek eltörlése ugyanis nem megoldás, hanem maga a probléma. Kapcsolati nehézségeik megoldása érdekében a férfinak és a nőnek inkább többet kellene beszélgetniük egymással, jobban meg kellene hallgatniuk, alaposabban meg kellene ismerniük és mélyebben kellene szeretniük egymást. Tisztelettel kellene bánniuk és barátságosan kellene együttműködniük egymással. (...)

Az első: kétségtelen, hogy sokkal többet kell tennünk a nők érdekében, ha a férfi és a nő közötti kölcsönösséget szeretnénk megerősíteni. Nem csupán arra van szükség, hogy jobban meghallgassuk a nőket, hanem arra is, hogy szavuknak valódi súlya, elismert tekintélye legyen mind a társadalomban, mind az egyházban. Jézusnak a nőkhöz való evangéliumi hozzáállása – a miénknél kedvezőtlenebb körülmények között, amikor a nő ténylegesen másodrendű volt – erős fénnyel világít meg egy olyan utat, amely messzire visz, és amelyen alig tettünk meg eddig pár lépést. Még nem értettük meg egész mélységében, milyen dolgokat adhat nekünk és az egész társadalomnak a női géniusz: a nő más szemmel látja a dolgokat, és ez kiegészíti a férfiak gondolkodását. Ezen az úton pedig nagyobb kreativitással és merészséggel kell előrehaladnunk!”
 
 
Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 39 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

1.Az úgynevezett gender-elmélet ama lelkület/beállítottság egyik kifejezési módja , hogy ha nincs Isten - tehát az emberegyed a legfőbb lény - , akkor az ember bármit megtehet : elvégre , akkor minden csak technika kérdése . 2.Akarod , és kivitelezhető ? Akkor csináld , senki ne szóljon bele , semmiféle érvvel ...

Amikor Isten megteremtette a nőt,
egyenjogú, egyenrangú és egyenértékűnek teremtette a férfivel.
De ez olyan rég volt, hogy fel kell frissíteni az emlékezetüket (némelyeknek).

Biztos, hogy mi nem értettünk meg, vagy te vagy bizonyos ismeret hiányában.

Birtokában! Jav. Mert hiányában abban vagy.

Mit beszéljek meg vele?
Miért küzdenek a feministák??? Nem a feministákról beszélt egyrészt, másrészt, értem, csak ne küzdjenek. azok a feministák!

Igen!
"Amikor Isten megteremtette a nőt,
egyenjogú, egyenrangú és egyenértékűnek teremtette a férfivel..."

De nem egyformának!!!

Genderek hiába erőlködnek,mindég csak fiúk és lányok születnek.De inkább azon kéne gondolkodni, az égből a nők hova tűntek? Férfi csak ott van,ahol nő is van,minden ősi istennek volt felesége,csak Jahveh lett megfosztva tőle.Az Atya,ha szült,kétneműnek, anyának is kellett lennie,vagy a Szentléleknek kellett nőnek lennie.Jézus csupa női tulajdonságot tulajdonított neki:óv,nevel, oktat, vigasztal.Apokrif evangéliumok nőnek tartják a Szentlelket, így a Szentháromság ideális család.

Itt a női lelkészekre gondolsz?
Mert ugye, minden egyebet végeznek is a nők a Katolikus Egyházban, akárcsak az őskeresztényeknél.

Szerinted Jézus kiket választott apostolainak?
Férfiakat. A nőknek más a hivatásuk.
Hitoktatók lehetnek, sőt áldoztathatnak is. Apácák is lehetnek. A karitatív munkákról nem is beszélve, ami a legközelebb áll a női lélekhez. Nincs "erőteljes megkülönböztetés"!
De a papság a férfiak privilégiuma. És nálunk az is marad! Ez az egy, amit nem engedünk át a nőknek, bár a katolikus nők, nem is versengenek érte.
Erről kiadtunk egy dokumentumot is, keresd meg olvasd el.

Ha katolikus vagy, ne gyalázd a pápát. Ő Krisztus földi helytartója.

Ha nem vagy katolikus, mi közöd hozzá? És mi dolgod vele?

Válaszok:
Csomorkany | 2015. április 26. 20:20

De azért ne légy túlérzékeny: ez a szöveg nem gyalázkodás, max. szellemeskedés.

Hát, a kereszténység az egy afféle missziós vallás. Ezért a katolikusoknak speciel számít, hogy ki minek tartja a pápát. Hogy neked nem számít, azt eddigi kommunikációd alapján megértem, azt nem értem, hogy miért gondolod magad katolikusnak.

http://szit.katolikus.hu/felto..

Nem arról van tehát szó, hogy a nők ne tudnának papi munkát végezni.

"szaporodás, utódgondozás, Ja. Tehát ők sem párzhatnak."

Te most kikről beszélsz? Állatokról, vagy nőkről?
És te lennél a női papság élharcosa?

"...A karitatív munkákról nem is beszélve, ami a legközelebb áll a női lélekhez." Pedig igaz!
Akkor áruld már el nekem, hogy a férfiak, miért nem kapkodnak ezután a munka után? Hozzáteszem hogy ezt a nők a Katolikus Egyházban ingyen és bérmentve végzik, amióta végezhetik. Amióta megengedte végezni állambácsi. Tehát nők végzik, ebbe nyugodj bele!

"Van egy pár ilyen.
Mindenekelőtt a MEGBECSÜLÉSÜK, tehát a fizetésük különbözősége a legfontosabb akkor, ha AZONOS munkateljesítményt produkálnak a másneműekkel.
Vagy jobbat."

Ebben egyet értünk. Ezt megkérdőjelezte bárki is?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés