Nem a kereszténység tartja meg a nemzetet – Válasznyilatkozat Semjén Zsoltnak

2015. április 15. 12:30
Magyar Szekuláris Egyesület
Magyar Szekuláris Egyesület
Különösen kérjük továbbá, hogy ne nevezzék semelyik vallást nemzetmegtartó erőnek – mindannyian számtalan példát tudunk megnevezni, amikor épp valamelyik vallás okozott óriási károkat a nemzetnek.

Különösen kérjük továbbá, hogy ne nevezzék semelyik vallást nemzetmegtartó erőnek - mindannyian számtalan példát tudunk megnevezni, amikor épp valamelyik vallás okozott óriási károkat a nemzetnek. Ha egy felekezet túl közel kerül az államhatalomhoz, annak a többi felekezet követői, és természetesen az ateisták látják kárát - ez nem csak az önök által egyedül kifogásolt kommunizmus korszaka alatt volt így.

Végül pedig azt kérjük, hogy az oktatást mindenképpen tartsák meg, illetőleg állítsák vissza vallásilag semlegesnek. A világnézetileg semleges oktatás alapjog - és ha egy településen csak egyházi iskola van, akkor a gyermekek jogai sérülnek. Egyazon vallási öntőforma egyazon mintára öntött gyerekei nem lesznek képesek a modern világ sokféleségében helyt állni - hiszen olyan valamire építik közösségük alapját, ami már egy határral arrébb sem biztos, hogy azonos. Nevelni mindenképpen az egész világban magát otthon érezni képes embereket kell - csak az ilyenektől várhatjuk, hogy önként és büszkén lesznek közös hazánk polgárai.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 38 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kérdezze meg az erdélyi magyarokat: nemzetmegtartó erő-e a vallás.
Nem fog meglepődni, mert tudhatja, hogy a diktatúra idején is az volt.
(Én nem vagyok vallásos, de hallom, látom (sokszor énekelek a kórusokkal templomban): a papok mind nemzetiek (felekezettől függetlenül).

Érteni vélem a nyilatkozatot,hiszen volt rá bőven példa,amikor a vallások - állami szolgaságban - jó nagy károkat okoztak,ám még ezekre a szörnyűségekre is érdemes inkább úgy tekintenünk,hogy az egyházak állami szolgaság alá kerülése,hiszen a vallás az hit kérdése,s legyen bármennyire is fontos az egyház,annak az állami hatalom általi megtöretése nem jelenti a hit megtöretését.
Másrészt: bár a vallás lenne a nemzetmegtartó erő,pontosabban bár a vallás lenne a legfontosabb ilyen erő, fontosabb például,mint a beszélt nyelv: jó sok nagyon beteges,kisebbség-gyötrő nyelvtörvényt lehetne elfelejteni a mi környékünkön,hát hiszen ha azonos a vallásunk,akkor miért is gyötörnénk másokat,csak mert más nyelvet beszélnek.
Szóval inkább sürgessük,hogy legyen csak a vallás fontos nemzetmegtartó erő,mert annak segítségével a közép-keleti európai,sajnos jellemző etnicista (tehát antidemokratikus,pusztító) nacionalizmusok gyökerét lehetne meggyógyítani.

"A világnézetileg semleges oktatás alapjog"

Egyetlen szépséghibája, hogy nem létezik. Ilyen nincs. A különböző ideológiák mentén megvalósult oktatás sem volt soha világnézetileg semleges, és most sem az.

Az 'anyag' nem vész el, csak átalakul. :)

Az veszélyse tud lenni,nem szelektál, a végén elnyeli azokat is akik generálják.

Mindannyian Isten gyermekei vagyunk.
Isten gondoskodó és irgalmas. Aki nem élt keresztény életet, de próbált tisztességes lenni a megtérése után látja a nagy különbséget.
Könnyebb tisztességesnek... maradni egy hívő embernek.
Nem hiszem, hogy bárki állította volna, hogy csak a katolikusok, vallásos emberek lehetnek erkölcsösek, tisztességesek.
Senki nem rekeszt ki senkit, mivel a kereszténység egy térítő vallás.
Keresztényként is nehéz megállni a helyünket. És rajtunk a világ szeme. Ha mi hibázunk, akkor rögtön az arcunkba vágják, hogy "pedig keresztény!"
Vagyis tőlünk többet várnak is el az emberek, de Isten, tudja, hogy mi lakozik az emberi szívben.

"mikor megadtam a pontos idézetet az Újszövetségből (Máté 22:43-45), és erre azt mondja, hogy az hamis, "

Nem a forrásmegjelölésre mondtam, hogy hamis, hanem az értelmezésére.

Ne vesztegessük az időt egymásra. Ilyen stílusban nem társalgunk. Itt van vége!

Ha mindenki jól magába néz, vagy Isten szemével nézne, ez nem fordulhatna elő valóban.
Látod, hogy milyen gyarló emberek vagyunk?

És Kuprintól a Szulamitot olvastad?

Jaj, bocs, azt mondtam, hogy vége!

A Nyilatkozat kiadói egy súlyos előítélet rabjai , s ennek a hamis előfeltevésnek alapján fogalmaznak : a kereszténységet ugyanis kizárólag egy lehatárolt-világi képződménynek tekintik / ettől "szekuláris" az Egyesület... / , de a kerszténység mégsem pusztán ez , hanem ELSŐDLEGESEN az egyetemes-átfogó lét , az Isten tanúja . ETTŐL nemzetmegtartó erő ! S ez azt is jelenti , hogy a "szekuláris" szemléletű emberek pozitív szerepét is elismeri, nem kell aggódniuk !

Jó e a víz? Bele lehet fulladni, és szomjan lehet nélküle halni. A vallás is arra jó, amire használják - nemzetmegtartó erő, vagy ok a gyilkolásra.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés