A nélkülöző gyermekek védelmében emelte fel szavát Ferenc pápa

2015. április 8. 19:55
A társadalom peremén élő és a háborúk áldozataivá váló gyermekek védelmében emelte fel szavát Ferenc pápa szerdán a római Szent Péter téren tartott általános audiencián. Az egyházfő szavai szerint „a gyermekek sohasem számítanak tévedésnek, a gyerekek éhezése és szegénysége a tévedés!”

A társadalom peremén élő és a háborúk áldozataivá váló gyermekek védelmében emelte fel szavát Ferenc pápa szerdán a római Szent Péter téren tartott általános audiencián.

 
Ferenc pápa úgy fogalmazott, minden kirekesztett és magára hagyott gyermek, aki az utcán vagy alamizsnából él, iskola és gondozás nélkül, segítségért kiált, és „azt a társadalmi rendszert vádolja, amelyet mi felnőttek építettünk ki”. Az egyházfő hangsúlyozta, hogy a gyermekekért a politikusok, az oktatók és az összes felnőtt felelősséggel tartozik. Kijelentette, a társadalomnak nem szabad egyedül hagynia a beteg gyermekeket nevelő családokat sem.
 
„Mire jók a felnőttkorúak és a gyerekek jogairól szóló ünnepélyes nyilatkozatok, ha a gyermekeket a felnőttek hibájából büntetjük?” – kérdezte Ferenc pápa. Azokra a gyerekekre emlékeztetett, akik bűnözők, ember- és szervkereskedők zsákmányává válnak, fegyveres harcra képzik ki őket vagy erőszakot szenvednek el. Az egyházfő hozzátette, hogy a drámai helyzetek a gazdag országokban sem kerülik el a gyerekeket a családok válsága, az oktatási űr és a szegény rétegek embertelen életkörülményei miatt.
 
„A gyermekek sohasem számítanak tévedésnek, a gyerekek éhezése és szegénysége a tévedés!” – mondta Ferenc pápa. A Szent Péter téri audiencián részt vevő iraki és közel-keleti keresztények csoportját köszöntve az egyházfő a háborúkban felnövő gyerekekért is imádkozott.
 
A Save the Children a világ legnagyobb, független nemzetközi gyermekjogi szervezetének olaszországi irodája elismeréssel kommentálta Ferenc pápának a gyermekek védelmében mondott szavait. A Save the Children Italia arra emlékeztetett, hogy a világon 650 millió gyerek él mélyszegénységben, 58 millió nem járhat iskolába, 28 millió gyerek él háborús övezetben, 5,5 millió végez „rabszolgamunkát”. Évente több mint hat millió öt évnél fiatalabb gyerek hal meg alultápláltság miatt, vagy olyan már könnyen gyógyítható betegségekben mint a hasmenés vagy a tüdőgyulladás. A gyermekjogi szervezet hangsúlyozta, hogy 2015 a fordulat éve lehet, mivel az ENSZ az idén dönt azokról a célkitűzésekről, melyekkel 2030-ra fel akarja számolni a szegénységet és a társadalmi egyenlőtlenségeket.
 
Hat hónap múlva kezdődik meg a Vatikánban az októberi rendes püspöki szinódus, amelynek a család lesz a témája. Az ezt megelőző tavalyi rendkívüli szinóduson többek között az egyre inkább szegényedő, csonka családokról is szó volt, a gyerekek oktatásának jelentőségével együtt. Lorenzo Baldisseri bíboros, szinódusi főtitkár a l'Avvenirének, az olasz püspöki kar napilapjának elmondta, hogy április 15-ig kell visszaérkeznie a Vatikánba annak a kérdőívnek, amelyet a világ egyházmegyéibe a szinódus témáiról küldtek, júniusra pedig összeállítják az őszi szinódust előkészítő munkadokumentumot.
 

Összesen 13 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azért seggfej vagy. A fotón is látszik egy felnőtt keze, aki nyilvánvalóan az anya. Így, a szülő jelenlétében ez még Ámerikában sem szexuális zaklatás. Talán. Ha maradt egy csöpp eszük.

Mondjuk ettől függetlenül én útáltam, ha felnőttek puszilgattak, úgyhogy felnőve sose tennék ilyet egy kisgyerekkel. Annyi módja van, hogy örömet szerezzünk nekik!

Válaszok:
Sulammit | 2015. április 9. 16:46

Azért, azt észrevetted, ugye, hogy egy kisgyerekkel mást sem csinálnak a felnőttek, (szülei) minthogy folyamatosan puszilgatják.
Nem azért puszilgatjuk, hogy ő örüljön, hanem azért, mert a puszilgatás, nekünk szerez örömet.
Jó megpuszilni egy kisbabát, kisgyereket.
Figyeld meg, amikor ölben vannak nem tudja megállni, az akinek az ölében ül, vagy a karjában van, hogy ne puszilja meg.
Nem puszilgattad a gyerekeidet? (unokáidat)?

Válaszok:
Csomorkany | 2015. április 9. 17:11

Én a kezüket szoktam rázni. Teljesen boldogok tőle. Próbáld ki!

Válaszok:
Sulammit | 2015. április 9. 18:46
Sulammit | 2015. április 9. 18:47

Semmi esetre sem fogom kipróbálni, mert kisbabákról beszéltem. A kisbabáknak nem szabad a kezüket fogdosni, mert a szájukba veszik a kezeden lévő bacikkal együtt. Úgy, hogy, ezt gondolom nagyobb gyerekekkel teszed. Ráadásul én, mint tudjuk nő vagyok. A nők nem szokták a gyerekek kezét rázni, ez férfi szokás. :) Pacsit is kérsz ugye?

Válaszok:
Csomorkany | 2015. április 9. 21:42

Szóval maradok a fej puszilgatásánál.

Kisbabák is szeretik valamiért, de persze nem a tenyerüket fogom meg, hanem az alkarjukat.

Nézd meg ezt a picit! Rátámaszkodott a pápára. Alkar megfog, kezet ráz, gyerek belevigyorog a kamerába, kész a szupercuki fotó.

Válaszok:
Sulammit | 2015. április 9. 23:33
Sulammit | 2015. április 9. 23:34

Ó én meg azt hittem, hogy sír! Igen jó kis fotó. De ennél nekem van jobb. Egy kis szentkép II. János Pálról. Az ölében tart egy fehérbe öltöztetett kisbabát ül vele és megpuszilja a fejét. Annyira szeretem azt a képet. Olyan meghitt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában