A hatalom sokakat megbolondít

2015. április 7. 9:29

Kocsis Fülöp
Magyar Nemzet
Büszke vagyok a hazámra, hogy keresztény vezetői vannak, hogy e honban a keresztény értékek szabad teret kapnak; nem hagyjuk, hogy a fogyasztói szemlélet erőszakosan terjedjen, mint más nyugati országokban. Interjú.

Sokan csak úgy emlékeznek a görög katolikusokra, hogy ez az egyház alapított szegregált iskolát a nyíregyházi Huszár-telepen. Hogyan élték meg a pert és az elmarasztaló ítéletet?


Én magam tragikusan, noha a kezdetektől nagyon bizakodó voltam. Ugyanis az iskola nem szegregáló intézmény. Hiszen nem azért hoztunk létre iskolát, hogy a cigány gyerekek ne keveredjenek a magyarokkal, hanem azért, mert ott előtte nem működött iskola. Látjuk, nagyon jó munkát végeznek a pedagógusaink, az ott tanuló gyerekek fejlődnek, szép eredményeket érnek el, ragaszkodnak hozzánk. Ezért nem is féltem a perbe hívástól. Sajnos korábban bizonyos uniós irányelvek nyomására olyan törvények születtek Magyarországon, amelyek ma ezt a józan ésszel ellentétes ítéletet eredményezték. Így a jelenleg érvényes jogrendnek ki kellett mondani, hogy ha több a cigány gyermek, mint a magyar, akkor az szegregáció.

De hát a Huszár-telepen romák élnek.

Erre az volt a válasz, hogy akkor ott nem szabad iskolát alapítani. Pedig most már nem csak iskolánk van. Ahol megjelenik egy intézmény, az a teljes lakókörnyezetet, annak kultúráját, légkörét is emeli. Ez történt itt is. Nem adom tehát fel, hiszen tapasztaljuk, hogy a gyerekeknek ez jó. És a szülőknek is: kétszáz aláírással érkezett hozzám egy levél azzal, hogy ne hagyjuk elveszni az iskolát. (...)

A per során tanúként meghallgatták Balog Zoltánt, az emberi erőforrások miniszterét is. Milyen viszonyban vannak a tárcával, a kormánnyal, a politikai elittel?

Balog Zoltánnal, hogy úgy mondjam, egymásra találtunk, e téren is egyezik a véleményünk. Nem véletlen, hogy ugyanúgy támadják őt is. Persze, ő még nagyobb igazságtalan pofonokat kap. Keresi a módját, hogyan tudná a jó, igaz, embert segítő törekvéseket támogatni. A kormánnyal való kapcsolat? Büszke vagyok a hazámra, hogy keresztény vezetői vannak, hogy e honban a keresztény értékek szabad teret kapnak; nem hagyjuk, hogy az említett fogyasztói szemlélet, amely kiforgatja az embert a saját mivoltából, méltóságából, erőszakosan terjedjen, mint más nyugati országokban. Minden nemes és krisztusi szemléletet támogatok, és megköszönöm az ország vezetőinek, ha ők is támogatják az egyházakat ebben. Sajnos a hatalom olykor megbolondít sokakat, fáj, amikor helytelen döntések születnek, de azokat bátran bírálom. Néha ezért is kapok a fejemre.

Nem tartja visszataszítónak, hogy politikusok az átlagembert vagy a nehéz körülmények között élőket irritálva viselkednek, nyilatkoznak, képviselnek nézeteket?

A sajtót nem figyelem, a rendelkezéseket igen. Azok pedig azt segítik, hogy fejlődjön az ország, és ne legyen szegénység. Teljesen hazug és félrevezető szemlélet az, hogy a szegény embereket segélyekkel kellene támogatni. Ezzel csak konzerválnánk a nyomort. Az ember annál sokkal több, mint hogy munka nélkül kapjon valamennyit a betevőre. Rá kell vezetni arra, hogy dolgozni, tanulni, küzdeni kell a megélhetésért. A törekvések, az elvek jók, hogy azokat a családokat támogatják, amelyek dolgoznak is ezért a hazáért. Az persze nekem fáj, hogy Kelet-Magyarország még mindig kevesebb figyelmet kap, mint az ország nyugati fele. Itt sokkal jelentősebb fejlesztésre volna szükség.”
Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 104 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mondjuk püspökök viszont nem, és Kocsis Fülöp püspök. És nőtlen. Ettől még Starlord olvtársnak jár az X :-)

Jó, jó, de min nevetsz?

Ne kérkedj ostobaságoddal!

Az egyház termel: szolgáltatást nyújt. Hitet, vigaszt, erőt, erkölcsöt. Ez pedig sokunk számára sokkal több, mint amit pénzért megvehetünk.
Az, hogy nem élsz vele, a te dolgod. Ugyanakkor indirekt haszonélvezője vagy: valószínűleg nem éreznéd túl jól magad egy olyan országban, ahol mindenki ateista.

Más. Sok Audit veszel? Nem? Akkor az Audi sem termel? Jársz óvodába? Nem? Akkor az óvónők is ingyenélők?

És szegény békés, emberáldozatokat csak az isteneik napján (volt vagy 300) bemutató civilizált népekre rákényszerítették vérgőzös eszméiket.
:-D

Nemtom, de hirtelen nem emléxem olyan mérvű népirtásokra Litvániából, mint mondjuk Kijev elpusztítása volt a tatárok részéről.

Az tény, hogy a litvánok sose voltak oda a Német Lovagrendért, és inkább az amúgy szintén római katolikus Lengyelországgal fogtak össze, de azért a népirtás nem itt kezdődik, hanem valahol ott, hogy Timur Lenk csapatai után nem sok kutya ugatott.

Maradjunk annyiban, hogy - bár kétségtelenül nem vagyok otthon a litván történelemben - nem tudnék fölidézni olyan esetet, ami "népirtás"-nak lenne nevezhető. Ha te igen, segíts ki bátran!

A folyamatos háborúskodás az nyilván nem szívderítő tevékenység, de nem is népirtás. Ezen folyamatos háborúskodás közben az Osiris által kiadott Oroszország története könyv arról elmélkedik, hogy a litvánoknak komoly esélyük volt arra, hogy ők legyenek Moszkva. Ha az ortodox hitet választják, meg tudták volna szervezni Oroszország anyácskát. Mivel a lengyeleket választották, erről lemaradtak. Megmaradt viszont a nyelvük pl.

Gondolom, ugyanott, ahol a kunok, jászok, stb.

Amint egy másik posztban voltál szíves megállapítnyi, nyelvcserék voltak a történelem folyamán. De természetesen az is egy lehetséges magyarázat, hogy ezeknek az írmagját is kiirtották. Csak kicsit több érv kellene, mint hogy "a keresztes lovagok azok olyanok".

1. Miért, te el tudod dönteni az Úr 2015. évében, Magyarországon, hogy ki lőtt először?

2.Ez azért nem valószínű, mert Clairvaux-i Szent Bernát volt az, aki leállította a II. keresztes hadjáratot kísérő zsidóüldözéseket azon az elvi alapon, hogy a Rajna vidéki zsidók is büdös lábú Krisztus-gyilkosok ugyan, de nem fogtak fegyvert a keresztények ellen, ezért gyilkolásuk meglehetősen kárhozatos tevékenység Isten előtt.

Namost, lehet, hogy számunkra furcsák az elvei, de az tény, hogy Bernát elvek szerint gondolkodott, ezért őszintén meglepne, ha a modern forrásod mögé középkori forrást is tudnál állítani, vagyis egy hitelesen Szent Bernátnak tulajdonítható levélszöveget.

Mondjuk Szent Bernát háborús ideológusként összességében vállalható dolgokat mondott: alapjában aszonta, a keresztes háború az védekezés a pogányok agressziója ellen. Mármost, valóban: ha megkérdezzük, mit kerestek keresztény hadak a Szentföldön, azt is meg lehetne ippeg kérdezni, hogy mit keresett a török pl. Magyarországon. Vagy akár a Szentföldön. Oszt ez a kérdés mindig elmarad.

3. De azért Franciaországról ugye hallottál? Namost, Aszterix és Obeliszk még nem a mai francia ősét beszélte. A mai francia ősét a képregényben rosszfiúként ábrázolt Caesar csapatai hozták be. Tudod: akiket folyton vernek a varázsitalnak köszönhetően. Az ember nem is hinné, milyen fura tud lenni a történelem, ha csak képregényekből tájékozódik.

1. A tartós állami függésbe kényszerítés és a népirtás az két különböző kategória.

2. Hasonlóan állok. Van egy rövid Szent Bernát- életrajz, ami magyarul is elérhető Jean Leclerq-től, ha netán mosakodik Szent Bernát ilyesfajta gondolatai miatt, az elfogadható bizonyíték a számomra. De most nem tudok utánanézni. Ammennyire én látom, elég következetes volt abban, hogy a keresztes háborúkat a Szent Ágoston által leírt "igazságos háború" példájának látta azon az alapon, hogy a pogányok kezdték.

3. Fölhívtam szíves figyelmedet egy háború eredményezte nyelvcserére, ami egy szép nagy európai országot érint.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés