Az üldözött keresztényekért szólalt fel a pápa

2015. április 6. 14:09
Ferenc pápa húsvéthétfőn elmondott beszédében arra kérte a nemzetközi közösséget, hogy ne szemlélje szótlanul és tétlenül ezt az elfogadhatatlan bűncselekményt, amely veszélybe sodorja a legalapvetőbb emberi jogokat.

A nemzetközi közösség beavatkozását szorgalmazta a keresztények üldözésének és legyilkolásának megfékezésére Ferenc pápa húsvéthétfőn, a pápai lakosztálynak a vatikáni Szent Péter térre néző egyik ablakából mondott beszédében. A hagyományosan a húsvéti időszakban mondott Regina Coeli (Mennyek királynője) imádság végén Ferenc pápa azokról beszélt, akiket a világ számos országában „üldöznek, legyilkolnak, lefejeznek csakis azért, mivel keresztények”. Az egyházfő úgy fogalmazott: „ők a mi mai mártírjaink, és sokan vannak – azt mondhatjuk, hogy többen vannak, mint bármelyik más korban”. Ferenc pápa azt kérte, hogy a nemzetközi közösség „ne szemlélje szótlanul és tétlenül ezt az elfogadhatatlan bűncselekményt”, amely veszélybe sodorja a legalapvetőbb emberi jogokat. „A nemzetközi közösség ne fordítsa másfelé a tekintetét!” – szólított fel az egyházfő. 

A keresztények üldözése volt az egyik központi témája a Rómában bemutatott húsvéti szertartásoknak. A Colosseumnál nagypénteken este tartott keresztúton Ferenc pápa úgy fogalmazott, hogy a keresztények „keresztre feszítése” szemünk láttára és a világ cinkos hallgatása közepette folyik. Az üldözött és legyilkolt keresztényekért imádkoztak a Szent Péter-bazilikában a szombat esti vigílián, és Ferenc pápa róluk beszélt húsvét vasárnapi üzenetében is. 

Megválasztása óta Ferenc pápa többször hangoztatta már, hogy korunkban több a hitéért meghaló keresztény mártír, mint ahányat a keresztényüldözések első évszázadaiban gyilkoltak le. 

Nagycsütörtökön 147 keresztény egyetemistát öltek meg Kenyában az Iszlám Állam dzsihadista szervezet fegyveresei. A pápa küldötte, Fernando Filoni bíboros a húsvétot a szíriai és iraki keresztények jordániai és kurdisztáni menekülttáboraiban töltötte. A Vatikáni Rádiónak a bíboros úgy nyilatkozott, hogy az iraki Kurdisztánba menekült keresztények azt remélik, Ferenc pápa ellátogat hozzájuk. 

Összesen 57 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Isten áldja a Szentatyát!

Szia! Voltál a Prohászka ünnepségen?

Egye fene, megdolgoztál érte: X

Szia!

Rég jártam erre (böjtöltem :))

Igen, ott voltam, és gondolkodtam is, ki lehetsz Te, ha ott vagy egyáltalán. Több jelöltem is volt:)
Én a 4. sorban ültem egy ismerősömmel, a jobb oldalon.

Te? Voltál?

És képzeld! Kaptam egy tanulmánykötetet ajándékba:) egy ismerősöm írta az egyik tanulmányt... és az egyik tiszteletpéldányát nekem adta. Annyira örültem!

És mit tegyen szerinted? Hirdessen meg keresztes háborút?

Ezt én is tapasztaltam... és engem is érdekelne, hogy mi az oka.

Szia! Igen ott voltam! :) Jó volt, mint mindig. Én megvettem a tanulmánykötetet így 2000 volt 2500 helyett. Muszáj volt, mert nem akartam őszig várni, amig lejutok, ha lejutok a Székesfehérváron tartott megemlékezésre. Örülök, hogy ajándékba kaptál egyet, te viszont bizonyára nálam is jobban. Melyik tanulmányt? Hogy hívják az ismerősödet?
A docensnő nagyon okos volt ugye, tetszett az ő előadása is. Az a baj, hogy a Mózessy Gergely olyan zártan beszél, és hadar, nehezen lehet érteni amit mond, pedig nagyon értékes előadásokat tart. Látod, most nem volt róla felvétel, különben be tudnálak azonosítani. :) Kár! :)
Kikre tippeltél?

A 2014-es beszámolóban van rólam egy kép... a sorrendben 4. képen, a második sorban középen ülök, a két atya előtt.

Lehet, hogy Te is rajta vagy valamelyiken? Én a nálam jóval fiatalabbak közt kerestelek:), és volt néhány jelöltem, mint mondtam. De mindegyik nagyon helyes volt:). A misén ott maradtál? Szenzációs volt a homilia, szerintem.

Az ismerősöm (kollégám és volt évfolyamtársam egyébként) Szilágyi Csaba, az ő tanulmánya Prohászkának egy, a magyar Biblia-fordításról szóló tanulmányára írott reflexió. Nem emlékszem, hogy előadás formában hallottam volna, és még nem volt alkalmam elolvasni sem, de már nagyon készülök rá.

A többiből nagyon sokat hallottam élőszóban, jó lesz átolvasni őket, mert sok minden elhomályosul azért az idővel.

Nagyon összefogott volt Balogh Margit, igen, és remek előadó. Mózessy Gergely szerintem nagyon sokat változott előnyére, ami az előadói kvalitásait illeti, még messze van a docensnőtől ilyen téren :), de sokkal jobb szerintem, mint régen.

Nagyon érdekes volt, hogy az az ismerősöm, akivel együtt voltam idén (és tavaly is, a képen mellettem ül) mesélte, hogy az édesanyja az Actio Catholicának tagja volt, sőt, valamikor a II. vh. után még püspöki elismerést is kapott az ottani működéséért. Ezért aztán különösen érdekelt minket a második előadás. De nekem az első is nagyon tetszett.

A középső apródfrizurás? Vagy a belső?

Én ülök középen, igen:) - nahát, megtaláltál... de jó!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés