Az üldözött keresztényekért szólalt fel a pápa

2015. április 6. 14:09
Ferenc pápa húsvéthétfőn elmondott beszédében arra kérte a nemzetközi közösséget, hogy ne szemlélje szótlanul és tétlenül ezt az elfogadhatatlan bűncselekményt, amely veszélybe sodorja a legalapvetőbb emberi jogokat.

A nemzetközi közösség beavatkozását szorgalmazta a keresztények üldözésének és legyilkolásának megfékezésére Ferenc pápa húsvéthétfőn, a pápai lakosztálynak a vatikáni Szent Péter térre néző egyik ablakából mondott beszédében. A hagyományosan a húsvéti időszakban mondott Regina Coeli (Mennyek királynője) imádság végén Ferenc pápa azokról beszélt, akiket a világ számos országában „üldöznek, legyilkolnak, lefejeznek csakis azért, mivel keresztények”. Az egyházfő úgy fogalmazott: „ők a mi mai mártírjaink, és sokan vannak – azt mondhatjuk, hogy többen vannak, mint bármelyik más korban”. Ferenc pápa azt kérte, hogy a nemzetközi közösség „ne szemlélje szótlanul és tétlenül ezt az elfogadhatatlan bűncselekményt”, amely veszélybe sodorja a legalapvetőbb emberi jogokat. „A nemzetközi közösség ne fordítsa másfelé a tekintetét!” – szólított fel az egyházfő. 

A keresztények üldözése volt az egyik központi témája a Rómában bemutatott húsvéti szertartásoknak. A Colosseumnál nagypénteken este tartott keresztúton Ferenc pápa úgy fogalmazott, hogy a keresztények „keresztre feszítése” szemünk láttára és a világ cinkos hallgatása közepette folyik. Az üldözött és legyilkolt keresztényekért imádkoztak a Szent Péter-bazilikában a szombat esti vigílián, és Ferenc pápa róluk beszélt húsvét vasárnapi üzenetében is. 

Megválasztása óta Ferenc pápa többször hangoztatta már, hogy korunkban több a hitéért meghaló keresztény mártír, mint ahányat a keresztényüldözések első évszázadaiban gyilkoltak le. 

Nagycsütörtökön 147 keresztény egyetemistát öltek meg Kenyában az Iszlám Állam dzsihadista szervezet fegyveresei. A pápa küldötte, Fernando Filoni bíboros a húsvétot a szíriai és iraki keresztények jordániai és kurdisztáni menekülttáboraiban töltötte. A Vatikáni Rádiónak a bíboros úgy nyilatkozott, hogy az iraki Kurdisztánba menekült keresztények azt remélik, Ferenc pápa ellátogat hozzájuk. 

Összesen 58 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Isten áldja a Szentatyát!

Válaszok:
Sulammit | 2015. április 6. 14:46

Szia! Voltál a Prohászka ünnepségen?

Válaszok:
ancilla | 2015. április 6. 18:15

Egye fene, megdolgoztál érte: X

Szia!

Rég jártam erre (böjtöltem :))

Igen, ott voltam, és gondolkodtam is, ki lehetsz Te, ha ott vagy egyáltalán. Több jelöltem is volt:)
Én a 4. sorban ültem egy ismerősömmel, a jobb oldalon.

Te? Voltál?

És képzeld! Kaptam egy tanulmánykötetet ajándékba:) egy ismerősöm írta az egyik tanulmányt... és az egyik tiszteletpéldányát nekem adta. Annyira örültem!

Válaszok:
Sulammit | 2015. április 6. 19:00

És mit tegyen szerinted? Hirdessen meg keresztes háborút?

Ezt én is tapasztaltam... és engem is érdekelne, hogy mi az oka.

Szentatyám, ha elegendő bombája van az USA-nak és Izraelnek, akkor terjed a demokrácia, mint Szíriában és Irakban, hogy a többit már ne is soroljam.

Szia! Igen ott voltam! :) Jó volt, mint mindig. Én megvettem a tanulmánykötetet így 2000 volt 2500 helyett. Muszáj volt, mert nem akartam őszig várni, amig lejutok, ha lejutok a Székesfehérváron tartott megemlékezésre. Örülök, hogy ajándékba kaptál egyet, te viszont bizonyára nálam is jobban. Melyik tanulmányt? Hogy hívják az ismerősödet?
A docensnő nagyon okos volt ugye, tetszett az ő előadása is. Az a baj, hogy a Mózessy Gergely olyan zártan beszél, és hadar, nehezen lehet érteni amit mond, pedig nagyon értékes előadásokat tart. Látod, most nem volt róla felvétel, különben be tudnálak azonosítani. :) Kár! :)
Kikre tippeltél?

Válaszok:
ancilla | 2015. április 6. 19:37

A 2014-es beszámolóban van rólam egy kép... a sorrendben 4. képen, a második sorban középen ülök, a két atya előtt.

Lehet, hogy Te is rajta vagy valamelyiken? Én a nálam jóval fiatalabbak közt kerestelek:), és volt néhány jelöltem, mint mondtam. De mindegyik nagyon helyes volt:). A misén ott maradtál? Szenzációs volt a homilia, szerintem.

Az ismerősöm (kollégám és volt évfolyamtársam egyébként) Szilágyi Csaba, az ő tanulmánya Prohászkának egy, a magyar Biblia-fordításról szóló tanulmányára írott reflexió. Nem emlékszem, hogy előadás formában hallottam volna, és még nem volt alkalmam elolvasni sem, de már nagyon készülök rá.

A többiből nagyon sokat hallottam élőszóban, jó lesz átolvasni őket, mert sok minden elhomályosul azért az idővel.

Nagyon összefogott volt Balogh Margit, igen, és remek előadó. Mózessy Gergely szerintem nagyon sokat változott előnyére, ami az előadói kvalitásait illeti, még messze van a docensnőtől ilyen téren :), de sokkal jobb szerintem, mint régen.

Nagyon érdekes volt, hogy az az ismerősöm, akivel együtt voltam idén (és tavaly is, a képen mellettem ül) mesélte, hogy az édesanyja az Actio Catholicának tagja volt, sőt, valamikor a II. vh. után még püspöki elismerést is kapott az ottani működéséért. Ezért aztán különösen érdekelt minket a második előadás. De nekem az első is nagyon tetszett.

Válaszok:
Sulammit | 2015. április 6. 20:43
Sulammit | 2015. április 6. 20:57

A középső apródfrizurás? Vagy a belső?

Válaszok:
ancilla | 2015. április 6. 20:47

Én ülök középen, igen:) - nahát, megtaláltál... de jó!

Válaszok:
Sulammit | 2015. április 6. 21:11

Olyan már ez a világ, hogy csak a pápa szavában lehet bizakodni.

Az az atya, aki a misén a püspök úr mellet áll, olyan aranyos volt, Székesfehérváron, mert tovább maradtunk imádkozni és már nem jutott Prohászka kis kép amit az ajtóban osztogattak. Szóval bementem a Spányi püspök úrhoz a sekrestyébe és elpanaszoltam, hogy elfogyott a kis kép és nekem nem jutott! Hát ránézett a püspök úrra és kivett a belső zsebéből két képet. Mosolyogva elvettem először az egyiket magamnak, majd a másikért nyúltam, hogy a társamnak sem jutott. :) Úgy, hogy azt is nekem adta. :) A kincseimet, szerzeményemet megköszöntem és akkor jutott eszembe, hogy nekik nem is maradt! :) És tényleg a sajátjukat adta nekem. Nem baj, majd kérnek valakitől másikat, :) gondoltam. A Spányit nagyon szeretjük, mindig nagyon kedves és udvarias. Most nem tudtam beszélgetni vele, mert elkéstem, a végén, pedig el is felejtkeztem róla annyira a könnyvel voltam elfoglalva.

A szentmisén a bal oldali atyáról írtam, nem a Kránitz professzoról.
A széken a püspök úr mellett ül. A videón jobban látszol!
Direkt nézted, hogy melyik lehetek? :) Azért kíváncsi lennék a tippjeidre. :)

Válaszok:
ancilla | 2015. április 7. 7:40

Nyitott ajtókon kopogtatsz, vagy döngeted, ahogy jobban tetszik. Olvasom Prohászkát! Meg van a 24 kötetes gyűjteménye amit Scütz Antal adott ki 1927-ben. Szóval JÓL ismerem az írásait. Egy szent életű ember volt. És igen büszkén fölvállaljuk, minden évben kétszer. (Születés, halál.) ha bemész az Egyetemi templomba ott a szószék, amin beszélt amikor rosszul lett. A szobra pedig a szeminárium kertjében.

Nem csak szentekről készülhet fénykép, hanem pl. rólam is, pedig én sem vagyok szent, MÉG! :)

Apor Vilmos, boldoggá van avatva. Boldogokból lesznek a szentek. Idő kérdése.
Nyitra, mióta Szlovákia? Felvidék!
"Ha kicsit később hal meg" Mennyivel kicsit későbbre gondoltál?

Az ünnepségén, megemlékezésén, osztogatták.
A többivel egyáltalán nem értek egyet, nagyon nem!

Szerintem az Ugrits Tamás atya lehet, akit írsz - mert nem tudom, hogy melyik képet mondod. Ő a püspök úr titkára. Tényleg nagyon barátságos, mosolygós, és, igen, Spányi püspök úr is.

Amit nagyon becsülök benne, az az, hogy Prohászkáért így kiáll mindig, és annak ellenére is, hogy - sajnos minden oldalról - nagy nyomás alá helyezték emiatt. Ez igazán nagy és nemes dolog a részéről. Én a homiliáit is szeretem, bár néha nagyon hosszúak :), de sokat lehet kapni általuk.

Persze, hogy kerestelek, sőt, képzeld, volt olyan ötletem, hogy odamegyek az egyik lányhoz, és megszólítom: "Sulammit!" Nagyot nézett volna :), persze, ha nem éppen a jót választom. Sajnos nem vagyok ehhez elég bátor...

Válaszok:
Sulammit | 2015. április 7. 12:18

Bocsáss meg, de ha Prohászka "derék szlovák pap" volt, akkor Petőfi "derék szlovák poéta" ezzel az erővel.

A magyarság mindkettejük lényegéhez tartozott.

Ezt - "vatikáni különleges alakulat" - elég nehéz elképzelni... több okból.

"Ez a tisztes szlovák ember , ha áttételesen is, sok-sok honfitársa megaláztatásáért és kínos haláláért felelős."

???

Mire gondoltál?

Igen, arra az atyára gondoltam, csak a nevét nem tudtam. Vagy elfelejtettem. Olyan rossz az arcmemóriám, hogy a folyosón köszöntem neki, de csak azért, mert láttam, hogy pap. :) Egy kicsit ismerős volt, de csak egy kicsit. Azt gondoltam, hogy az egyetemiből.
Amikor tegnap neked írtam, akkor ugrott be, hogy képet kaptam tőle és, most, hogy írok neked, - neki köszöntem a folyosón! Jó mi? :) Pedig a férfi arcot jobban megjegyzem, mint a nőit!
Szóval, ha megismerkednénk és nem köszönnék neked, csak, mint egy ismeretlen mellett elmennék melletted, ne csodálkozz, ne gondolj rosszat.

Csak "tapogatózok", hátha benne vagyok a paklidban. Azért voltam kíváncsi, valami külső jegyekre. Nem vagyok lány, nő vagyok. sajnos nekem nem jutottál az eszembe, mert pipa voltam, hogy elkéstem, nem nagyon, de akkor is. Még ráadásul a társamat odarendeltem fél órával előbbre, hogy tudjunk egy kicsit előtte beszélgetni. Ez így már 40 perc! Oda se mentem köszönni a Kuminecz Gézához, (professzor úrhoz) se a püspök úrhoz. El is feledkeztem róluk, mert Szabó Ferenc atyát kezdtem el faggatni, arról amit kordart kérdezett tőlem, hogy miért nincs lefordítva magyarra a Prohászka kritika, amivel megvádolta a Samassa. Aztán a tanulmány megvásárlása, és annyi, kezdődött a szentmise.
De most már tudom, hogy nézel ki és, megnézem legközelebb a fényképed, mielőtt elmegyek, és odamegyek hozzád. Azért, ha változtatsz közben magadon, megnyugtatlak, ha picit is, nem foglak felismerni. Sajnos ez van! :)
A székesfehérvári homilia a püspök úrtól ősszel fantasztikus volt. És tavaly, vagy mikor az egyháztörténész Török professzor is kitűnő homiliát mondott. A híres emberek jeles napokon halnak meg és aznap mi volt az evangélium, olv. stb. Én ezt szoktam is figyelni és valóban ez így van. Kegyelem.

Válaszok:
ancilla | 2015. április 7. 13:40

Én Prohászka ÉLETMŰVÉBŐL, és nem a holokauszt emlékközpont által kiadott propagandaanyagokból tájékozódom.

Neked is jó szívvel ajánlom ugyanezt.

Ságvári és Sallai tevőlegesen részt vettek emberek meggyilkolásában. Konkrétan terroristák voltak.

Marhaság egy lapon emlegetni őket a szentéletű püspökkel, vagy Bangha páterrel.

Tedd a szívedre a kezed: mit olvastál tőlük? Eredetiben, és a szöveg egészében!

Hm?

Mikor beszéltél Szabó páterrel? Mert ha akkor, amikor én gondolom, akkor sejtem, azt hiszem... :)

Érdekes dolog ez. Én tanár vagyok, és évente kb. 250-300 nevet-arcot kell megjegyeznem. mindig azt hiszem, hogy ezt lehetetlen :), aztn mindig sikerül - egyelőre. Önvédelem, hogy nem jegyzek meg "fölösleges", azaz nem munkakörből adódó arcokat. Ezért sokan azt hiszik, hogy fennhordom az orromat, vagy figyelmetlen vagyok. Pedig nem :)

Ja, és mit válaszolt Sz. ? Ez nagyon izgalmas!

Válaszok:
Sulammit | 2015. április 7. 14:58
Sulammit | 2015. április 7. 15:00
Sulammit | 2015. április 7. 15:02

Azt válaszolta, hogy a monográfiájában leírta, vagy részletezte és, hogy nincs szükség a teljes fordításra, mert, hogy minek. Valami ilyesmit. Amikor vége lett. Kint az előtérben, ahol a könyveket árulták.

Ha sejted, akkor úgy írd ide, hogy, csak én értsem. Nem akarom, hogy mások is, jó okom van rá.

Nem csak arcokat kell-lene megjegyeznem, hanem neveket is. :) Annyit nem, mint neked, de azért sokat. Keverem is őket rendesen. A keresztneveket. Csak azt nem értem, hogy miért mondom ki a nevet, mit strapálom magam, miért nem azt mondom, hogy TE! Meg FIGYELJ!
Volt, már olyan, hogy beszélgettem egy sráccal és fél óra múlva kezdett derengeni, hogy kivel is. :) Addig azért elég kínos volt nekem, úgy tenni, mintha! :) Olyanokat kérdezni, mintha! :) Végül is az ő kérdése vezetett nyomra engem.

Mondok egy példát. Ha Kuminecz Gézának nem látom előtte a tablóját, amin dékán az egyetemen, csak a neve alapján tudtam beazonosítani. Nem ismertem fel! Nagy hatalmas göndör haja volt, mint a Demjén Ferencnek, és a tablón, mint most. Fogalmam sem lett volna, hogy ő az. És természetesen átnéztem volna felette. Még szerencse, hogy megnéztem a tablókat. Ez pár éve volt. De tök ciki nem? :)

Válaszok:
ancilla | 2015. április 7. 15:23

A lényeg, ahogy gondoltam is ez az egész, csak kordartnak volt fontos, senki másnak. Végül is, csak az időmet vesztegettem vele, mert engem sem érdekel.

De az jó volt, a múltkorin, hogy hányszor volt állami indexen!

Akkor, ha találkozunk, szépen elsétálunk egymás mellett. :) Szép helyzet lesz! :)

Nem tudnálak lerajzolni... de szerintem emlékszem a jelenetre. Annyi maradt meg, hogy olyan nagyon lelkes arcod van:), ha érted, mire gondolok... hogy csupa lelkesedés. És lehet, hogy megismernélek, de inkább nem. Igen, vsz. elmennénk egymás mellett.

De ez nem is baj, egyszer úgyis találkozunk, és akkor biztosan ráismerünk majd egymásra!!! Ugye?

A Kuminecz-esettel kapcsolatban: nekem is van hasonló emlékem. Csak fordítva... Egyszer a tanári szobában ültem, és egy hallgató kopogott, majd bejött, és engem keresett. És tőlem kérdezte. Csak az volt ebben az érdekes, hogy elvileg egy féléven át tanítottam előtte, mégsem tudta, hogy én vagyok én. Finoman felvilágosítottam... nagyon megijedt szegény, és kezdte mondani, hogy az arcmemóriája, meg izé. Akkor hittem is meg nem is, de látod, igazságtalan voltam vele ezek szerint:) Igaz, levelező tagozatos volt, lehet, hogy messze ült. :)

Válaszok:
Sulammit | 2015. április 7. 16:24

Nem tudnál, pedig könnyű! :)
Egyszer olvastam, hogy a Brad Pittnek vannak ilyen gondjai és az ezzel járó kellemetlenségei. Akkor jöttem rá, hogy ezzel én is így vagyok, csak nem olyan "súlyos" eset. A nők arcát nem jegyzem meg. Vagy, ha igen nem tudom, hogy honnan ismerem.
Engem viszont mindenki megismer akivel csak egyszer is találkoztam.
Múltkor is az utcán rám köszönt kedvesen egy nő. Ismerősnek ismerős volt, de nem gondoltam, hogy találkoztam is vele. Szépen visszaköszöntem, és utána jöttem rá, hogy már többször beszéltünk is. Mentem tovább, be egy épületbe, ott is köszön nekem egy nő kedvesen, hogy helló! Szerintem sosem láttam. Gondoltam is jókedvűen, hogy ilyen ismert ember vagyok? :)
Na, de fél évig??? Az még rajtam is túl tesz.
Egy arc van akit megismerek egy ősz idős nő. Meg kell mondanom neked, hogy nagyon drukkoltam, hogy nehogy ő legyél, mert nem szimpi. Olyan komoly, mosolytalan, hideg nő.
Ja, és a nick neveket sem jegyzem meg. Azokat minek? Rólad tudom, hogy tanár vagy, mert egyszer írtad, hogy vizsgáztatsz. Légy irgalmas jó?
Ha akarod elmesélek egy nagyon jó kis sztorit az egyik vizsgámról, csak azért, hogy lásd a jó Isten mennyire humoros. Még a vizsgán is segíti az embert. Főleg az olyat, aki agyon tanulja magát, tud is, de vizsgán bepánikol, fél, reszket, nem mer bemenni. Szóval nyoma sincs a vagány Sulammitnak!
azt szoktam mondani útközben, régen, hogy:
"Ó én hülye, élhetnék, mint Marci Hevesen és akkor kell itt nekem vizsgákra járni!"

Biztosan rá fogunk ismerni egymásra!
Ha másképp nem, felállok az előadás végén a dobogóra és elkiáltom, magam, hogy aaanncciillllaaa! :)

Ságvári gyilkolt, terrorista volt. Antifasiszta kommunista terrorista:)
Sallai Fürsttel együtt merényletet követett el, ua., mint Ságvári.
Te is kommunista vagy? Minek véded ezt a két gazembert?

Hol hirdetett Prohászka vagy Bangha gyűlöletet?
Idézeteket, de gyorsan!

Kikérem magamnak, hogy olyan embereket rágalmazz meg azzal, hogy ők az okai magyarok/bárkik halálának, akik a szeretetet és megbocsátást hirdették. Tudtad, hogy Prohászka jó barátja volt a székesfehérvári főrabbi? Hogy az Egyetemi Templomban tartott konferenciabeszédeire eljárt mindig a budapesti főrabbi?

Mit tudsz te róla azon kívül, hogy brossurákat olvasol, amiben elfogult, megbélyegző, igaztalan vádaskodásokat írnak vele kapcsolatban?

Te mondod meg, hogy ki a keresztény? Aki felmenti Ságvárit és véres kezű társaikat? Aki a kommunizmus szót idézőjelben írja?

Szép.

Próbálj már meg légy szíves utánaolvasni a dolgoknak.

Ha eljárnál azokra a Prohászka-konferenciákra, ahová Sulammit és én eljárunk évek óta, régen tudnád, hogy a mondatok, amelyeket idézel, kiragadva a szövegösszefüggésből nem relevánsak.

Ha elolvasnád azokat a tanulmányokat, amelyeket hozzáértők (történészek, irodalmárok, levéltárosok, teológusok) írtak az évtizedek alatt P-ról, és nem csak a saját gondolataid körül forognál, akkor talán tudnád tágabb perspektívában nézni ezt az egész kérdést.

Tudod, már a régi rómaiak is azt modták: "Audiatur et altera pars!"

Tedd meg te is, ha hitelesen akarsz képviselni egy álláspontot, hogy meghallgatod a másik felet. Olvass Prohászkát! Olvasd a naplóját!

Soha nem fogsz többet olyat írni, hogy gyűlöletet hirdetett. Képtelen volt a gyűlöletre. El volt telve a lelke Krisztus szeretetével.

Bár megértenéd egyszer.

Ezeket a mondatokat jól ismerjük. De te tudod-e, hogy olyan nagy volt a zsidók iránti "gyűlölete", hogy a rabbival sétálgatott, jókat beszélgetve, a zsidó polgárok adtak neki libát, mert tudták, hogy éhen marad, aki vendégségbe menne Prohászkához. Szerették a város zsidói. Ő a kisemberek, szegény emberek pártján állt és nem a zsidó nagytőke pártján, ami csak a hasznot fölözte le.
De ez hosszú. Olvass tőle!!! Ismerd meg az írásait. Imáit, és persze a magyarságért érzett aggodalmában is mélyedj el.
Nehogy már Prohászkára kend az antiszemitizmust!
Olvass Herzl Tivadart, és Jászi Oszkárt is!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés