Pew Research: Csökken az ateisták, nő a keresztények és muszlimok száma

2015. április 2. 17:51
Csökken 2050-re az ateisták és a felekezeten kívüliek száma a Pew Research világvallásokra vonatkozó felmérése szerint. A jelenlegi trendek alapján 2050-re majdnem annyi muzulmán lesz a Földön, mint keresztény. A népesség és a keresztények száma csak Európában és Észak-Amerikában fog csökkenni, azzal együtt, hogy sokan térnek meg tudatos döntés által kereszténynek, még többen fogják otthagyni Krisztus vallását. A leggyorsabban a muzulmánok száma nő.

A kereszténység marad a legnépesebb vallás 2050-re, ha folytatódnak a jelenlegi trendek, ám közel ugyanannyian lesznek a muzulmánok – derül ki a Pew Research Center legújabb felméréséből. A kutatás szerint ugyanakkor az ateisták és felekezeten kívüliek száma hiába nő olyan országokban, mint az Egyesült Államok és Franciaország, globálisan csökken a táboruk. 

2050-re Európában a lakosság 10 százaléka muszlim lehet (2010-ben 5,9 százaléka volt). A hinduk és zsidók száma is növekszik, a buddhisták száma viszont 2010 óta stagnál. India, amellett, hogy megmarad a hindu többség, a világ legnagyobb muzulmán állama lehet, lekörözve Indonéziát. Az Egyesült Államokban a keresztények aránya a lakosság kétharmadára csökken a mostani 75 százalékról, és több lesz a muzulmán, mint a zsidó. Továbbá tíz keresztényből négy a szub-szaharai Afrikában fog élni.

2010-ben 2,2 milliárd keresztény élt a világon, ami a Föld 6,9 milliárdos népességének 31 százaléka. A muzulmánok 1,6 milliárdan voltak, ami 23 százalékot jelent. 

2050-re 35 százalékkal, 9,2 milliárdra nőhet a világ népessége. A muzulmánok száma 73 százalékkal nőhet, a keresztényeké viszont csak 35 százalékkal. Ez 2,9 milliárd keresztényt (31 százalék) és 2,8 milliárd muszlimot jelent (30 százalék). A hinduk száma egymilliárdról 1,4 milliárdra nőhet, ami 34 százalékos növekedés. A zsidók száma a jelenlegi trendek alapján a mai 14 millió helyett 16,1 millió lesz (plusz 16 százalék). A törzsi és természeti vallások követőinek száma is nőni fog 11 százalékkal, 405-ről 450 millióra. Minden egyéb vallás híveinek száma pedig 6 százalékkal, 58-ról 61 millióra nőhet – írja a Pew Research Center.

Európa az egyetlen csökkenő népességű kontinens, itt 553 millióról 454 millióra fog csökkenni a keresztények száma, akiknek aránya egyben a népesség háromnegyedéről a kétharmadára apad. 2050-re csak az európai népességnek a 23 százaléka lesz teljesen vallástalan.   

2010-ben 1,1 milliárd ateista és felekezeten kívüli személy volt, 2050-re 1,2 milliárdra nőhet  a számuk, ez azonban mai, 16 százalékos arányuk 13 százalékra csökkenését is jelenti, habár Észak-Amerikában és Európában várhatóan nő az arányuk. Ezekre a területekre az alacsony termékenységi ráta és az öregedő népességa jellemző (Japánnal és Kínával együtt), míg például Afrikában magas a termékenységi ráta, a gyermekhalandóság pedig csökken; az iszlám világ pedig ma is fiatal. A muzulmánoknak a legmagasabb a termékenységi rátája (3,1), a kereszténység a második (2,7), a 2,5-ös hindu termékenységi ráta pedig majdnem azonos a világátlaggal (2,4). A népességszám fenntartásához egy adott társadalomban 2,1-es termékenységi rátára van szükség. A muszlim népesség 34, a hindu népesség 30 százaléka 15 év alatti, a keresztényeknél ugyanez az arány azonos a világátlaggal: 27 százalék. 

A felmérés szerint 2050-re várhatóan negyvenmillióan veszik fel a kereszténységet tudatos döntés által, de 106 millióan hagyják ott és válnak többnyire felekezeten kívülivé. A felekezeten kívüliek táborához 96 millióan csatlakoznak majd, és 36 millióan hagyják ott őket. Muzulmánnak hárommillióan térnek meg, ahogy a törzsi vallásokhoz is. A zsidók 300 ezer hívőt fognak veszíteni vallásváltoztatás vagy -elhagyás útján, a buddhisták hárommilliót.

Összesen 13 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Olyan világban élünk, mikor gyakrabban érezzük szükségét annak, hogy imádkozzunk. Még akkor is, ha nem zuhan a repülőgépünk.

Na ne!Nem ismered Mindszentyt és korát?
Nem ismered a 49-es "szétszóratást"?
Szerzetesek szétzavarását?
Szerzetesrendek megszüntetését?
Ez ellen "senki nem "ágált"?
Annyira "ágált", hogy mártírhalált is halt.

Miért kell mindig másra mutogatni?
Miért kell folyamatosan a hibát keresni?
Te már tökéletes vagy?
Tudod, aki keres az talál. Neked nem az a dolgod, hogy zseblámpával keresd a hibát, hanem, hogy te magad világíts. Ha te fényt árasztasz, magad körül kevesebb lesz a sötétség.

A szlovákot kifelejtetted. De ezt ne varrd István nyakába.

Az én pásztoraimért ne aggódj, végzik a maguk nehéz munkájukat, nap, mint nap.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés