Ferenc pápa: A keresztények válasszák az alázat útját

2015. március 29. 16:05
Ferenc pápa szerint a megalázott, kigúnyolt, megkínzott, halálra ítélt Jézus Krisztus megmutatta, milyen legyen a keresztények „életstílusa”, amelyet az alázatnak kell meghatároznia. Virágvasárnappal megkezdődtek a húsvéti szent hét szertartásai.

A megaláztatások és szenvedések közepette is embertársait szerető Jézus példájáról beszélt Ferenc pápa a római Szent Péter téren virágvasárnap bemutatott szentmisén, amellyel megkezdődtek a húsvéti szent hét egyházfő vezette szertartásai. Ferenc pápa homíliájában úgy fogalmazott, hogy a megalázott, kigúnyolt, megkínzott, halálra ítélt Jézus megmutatta, milyen legyen a keresztények „életstílusa”, amelyet az alázatnak kell meghatároznia az élet legapróbb pillanataiban is. Ezzel ellentétes a világiasság, a hiúság, büszkeség, a sikerre törekvés – mondta az egyházfő. „Nincsen más út mint az alázat, de nincsen alázat megaláztatás nélkül” – fogalmazott.

A pápa emlékeztetett azokra, akik teljes csendben élnek, lemondva önmagukról is azért, hogy másokat szolgáljanak, mivel beteg rokonukat ápolják vagy a hajléktalanoknak segítenek. Azokra, akiket hitükért diszkriminálnak és üldöznek, valamint a hitükért életükkel fizető keresztényekre, akiket mai mártíroknak nevezett.

A Jézus jeruzsálemi bevonulását idéző virágvasárnapi szentmise a fákkal és növényekkel díszített római Szent Péter tér közepén álló obeliszknél kezdődött, ahol Ferenc pápa megáldotta az olajfa- és pálmafaágakat. A olajfaágak a délolasz Puglia tartományból érkeztek, a Ferenc pápa által is kézben tartott fonott pálmalevél az északnyugat-olaszországi Liguriából. Az obeliszktől az egyházfő, bíborosok és püspökök a Szent Péter bazilika lépcsősoránál felállított szabadtéri oltárig vonultak. A misén többek között lengyelül imádkoztak az egyházért, indonéz nyelven a fiatalokért, kínaiul azokért, akik az igazságot keresik, szuahéli nyelven a szegényekért és szenvedőkért.

A katolikus egyház virágvasárnap ünnepli az Ifjúsági Világnapot. A római Szent Péter teret az olasz egyházmegyékből érkezett fiatalok lepték el. A Vatikán adatai szerint hetvenezer ember volt a téren. Virágvasárnappal megkezdődtek a húsvéti szent hét szertartásai. Ferenc pápa nagycsütörtökön a római Rebibbia börtönben idézi fel a lábmosás szertartását, péntek este a Colosseumnál a Via Crucis keresztútját vezeti, húsvét vasárnap délben Urbi et Orbi áldását adja a Szent Péter téren.

Összesen 36 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Te kövess engem , mondja Jézus : s ha megtért Jézus szeretetéhez , nem fog ilyen pökhendi szövegeket írni ...

Nem "kiátkozni" kell ,hanem tanítani , jó példát adni : S ezt szépen megteszi a pápa .

Kár , hogy Ön nyilvánosan vétkezik az alázat ellen : ne másokra mutogasson , hanem kezdje el magán a változtatást ...

Ez egy idézet volt, úgyhogy illett volna idézőjelbe tenned.
Ha nekem nagycsaládom van, mert a 3 gyerek annak számít miért ne lehetne hozzá való otthonom is?
Ez olyan szoci tempó! Felkelteni az emberekben az irigységet. Tudod a dicső munkásosztálynál dívott ez, ha valaki egy forinttal több fizetés emelést kapott kitört a parasztlázadás és egymás torkának estek az emberek. 1 forint miatt!
Ezt a ház dolgot, már számtalanszor elmagyarázta Semjén Zsolt.
Egyébként ez a mondat az apostoli szegénységről egy nagy hülyeség. Két tanítvány kifejezetten gazdag volt, de ez már meghaladja az ismereteit a Figyelő félművelt újságíróinak.

Te most a mindenkori pápára és a mindenkori USA elnökre gondolsz ugye, mert csak így teljes a kép.

Szeretném azt az idézetet elolvasni, ahol ezt mondja a pápa.
"Pontosabban nem is néma, hanem azt tanácsolja az emberek örömmel viseljék az usa által a fejükre szórt bombákat."

Ha a pápa rendszeresen szidná Amerikát, elkezdenél katolikus templomba járni? Egy kisördög azt súgja nekem, hogy nem. Akkor viszont...

Igazából ez egy igen jó biblikus kérdés. Szerinted miért?

Én azt mondanám, hogy Isten iránti alázatból: nem akarta fegyverrel megvédeni magát, elfogadta azt a megváltói tervet, amit Isten szánt neki.

Benne volt a gesztusban az is, hogy meg akarta védeni apostolait: őket ne bántsák.

Az értintett katonát lényegében megtérésre szólította föl a csodatétellel, ugyanúgy, mint azzal a mondattal, hogy »Mint valami rabló ellen, úgy jöttetek ki kardokkal és botokkal, hogy elfogjatok engem. Mindennap a templomban ültem és tanítottam, és nem fogtatok el.« (Mt 26,55b)

Az sem rossz kérdés, hogy mit értünk az "alázat"-szón, ill. hogy milyen értelemben erény az alázat.

Ha ez a jelenet csetepatévá fajult volna az apostolok, és a kiküldött katonák között, az mindenesetre az alázat ellentéte lett volna.

De! Pontosan, hogy ilyen "együgyű" vagyok!

"Pontosabban nem is néma, hanem azt tanácsolja az emberek örömmel viseljék az usa által a fejükre szórt bombákat."

Ezt állítottad! És én olyan "együgyű" vagyok, hogy azt hittem, hogy ezt be is tudod bizonyítani a pápa szavaival.
A tanácsokat szerettem volna elolvasni, vagy, ha egy linket küldesz, még jobb lett volna, nem kellett volna a fordításokból származó félreértésekkel foglalkozni, hiszen csak nekem, csak tőled olaszul.

Azt viszont, nagy "együgyűségemben", nem tudtam, hogy te egy gondolatolvasó vagy.
Akkor viszont az én gondolataimban is tudsz bizonyára olvasni. Na szerinted, mit gondolok arról az emberről, aki rágalmaz bárkit is. Most történetesen a pápát?

Te viszont sokat, még azt is ami el sem hangzott!
Én segíthetek rajtad!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában