Vallás és szabadság

2015. március 23. 9:05

Hegyi Gyula
Népszava
A belga alkotmánybíróság a napokban eltörölte a kötelező iskolai hitoktatást, illetve a helyette választható laikus erkölcstant. A döntést azzal indokolták, hogy a szülők lelkiismereti szabadságát maga a választás kényszere is sérti.

„A belga alkotmánybíróság a napokban eltörölte a kötelező iskolai hitoktatást, illetve a helyette választható laikus erkölcstant. A döntést azzal indokolták, hogy a szülők lelkiismereti szabadságát maga a választás kényszere is sérti, s a laikus erkölcstan is valamiféle állami világnézetet közvetít. Az iskolák feladata lesz, hogy a hittanról és erkölcstanról egyaránt kimaradó tanulók számára értelmes elfoglaltsággal töltsék ki a »lyukas« órákat.


A vallon liberálisok máris azt javasolták, hogy vezessenek be egy »vallások kultúrtörténete« jellegű tárgyat, amely világnézetileg semleges alapon oktatná a vallások kialakulását és fejlődését. Az iskola és a vallás kapcsolata jellegzetesen olyan téma, amelyről a demokráciákban hosszú és mélyreható vitákat szokás folytatni. Így várható, hogy az alkotmánybírósági döntés következményei még sokáig foglalkoztatják a belga közvéleményt. (...)

De a vallást, mint az emberi kultúra egyik alapvető részét, mégse lenne helyes száműzni az iskolai oktatásból. Ha a kommunisták valamiben tévedtek, akkor a vallások elhalását hirdető elméletükkel bizonyosan nagyot tévedtek. A vallások nem haltak el, ellenkezőleg, a világ számos részén érdemben befolyásolják a politikai döntéseket, sőt, gyakran sajnos háborúkat is kirobbantanak. Más dolog, hogy a fogyasztói mentalitás, a konzumkultúra a mindennapi vallásgyakorlásra is rányomja a bélyegét. A belga katolikus templomokban már nem látunk gyóntatószéket, de a szentmiséken, soronként felállva, mindenki az áldozáshoz járul, még azok a turisták is, akikről látszik, hogy nagyon régen jártak istentiszteleten. (...)

A vallások ismerete azért is fontos, hogy az iszlám, a keresztény és a zsidó tanítás követői megértsék, hogy valójában mennyire közös eredetű a vallásuk. Feltehetően kevés antiszemita tudja Magyarországon, hogy a Tóra nemcsak valami »zsidó dolog«, hanem Mózes öt könyve, vagyis a keresztény Bibliának is meghatározó része. S az Allah névvel gúnyolódó zsidóknak vagy keresztényeknek sem árt tudniuk, hogy ez a szó egyszerűen Istent jelent, rokon a héber Eloah-hal, s az arab, vagy máltai katolikusok saját nyelvükön Allahnak, Alla-nak tisztelik az Urat.”
Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 23 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

1.A belga alkotmánybírák filozófiai képzettsége gyengécske : ugyanis választani KELL . A szülők is választottak , amikor megszületett a gyermekük / azt választották , hogy jobb létezni
, mint nem létezni... / .
2.A döntésük után újabb KÉNYSZER következik a szülők számára: már nem választhatják az eddig válaszhatót...

1.A világnézeti "semlegesség"liberális hívei NEM SEMLEGESEK a semlegességgel szemben...Vagyis : elkötelezettek egy meghatározott , véges személet mellett , s az véges-feltételes nézetüket istenítik...
2.Önellentmondásban vannak , mert az ember - már előzetesen , az élő Isten által eldöntött módon - a csakugyan végtelen , nem-feltételes Istenre utalt lény !

Azzal mi legyen, aki nem akarja cigánygyerekek közé járatni a gyerekét?

Te még hiszel a vallásilag semleges oktatókban?

Tehát erkölcs és erkölcstelenség szabadon választható Belgiumban!

Igen a zsidók megölték a zsidó Jézust, ahogyan megölték az összes prófétájukat is.
Most ezzel újat mondtál?
A Tóra az alap! Mikor vitatta ezt Jézus?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés