Négy pont a vasárnapi nyitvatartásról

2015. március 22. 22:55
Amellett kell érvelni, hogy az ünnep az ahhoz „nem méltó” tevékenységek megtiltását követeli. Azt kell bemutatni, hogy a kereskedelem nem méltó az ünnephez.

„1. Az, hogy egy napot az Úrnak szentelünk, az nem jelenti azt, hogy nem dolgozhatunk. A nem vasárnapra eső ünnepek esetén is kötelező például a miselátogatás. (Beszélni kéne egyszer arról is, ami szerintem nagyobb probléma: katolikus ünnepeket – Nagyboldogasszony, és szerencsére két éve, Vízkereszt kivételével – az Egyház elmozdította a helyükről, mert nem akarja megkövetelni a hívektől, hogy mondjuk, Áldozócsütörtökön templomba kelljen menniük. És ez igen komoly törést okoz a gondolkodásunkban: ha valami nem munkaszünet, akkor ezzel érvet kapunk arra, hogy ne teljesítsük kötelezettségeinket?)


Vagyis, a vasárnapi munka ellen nem érvelhetünk egyszerűen azzal, hogy annak ünnepnek kell lennie. Az ünneplés kötelezettsége nem attól függ, hogy azt az állam munkaszüneti napnak nyilvánítja-e. Sőt, a válasz pont fordított: nem kell a dolgozó embernek (vendéglátósnak, vasutasnak, vagy éppen bolti eladónak) felmentést adni az alól, hogy ezt a napot, a munkával együtt, az Úrnak szentelje, hogy misét látogasson!

2. Az Egyház valóban megköveteli, hogy a hívek vasárnap és ünnepnap »tartózkodjanak az olyan munkáktól és tevékenységektől, melyek az Istennek kijáró tiszteletet, az Úr napjának sajátos örömét, az irgalmasság cselekedeteinek gyakorlását, valamint a test és a lélek szükséges pihenését akadályoznák«. (A Katolikus Egyház Katekizmusa 2185 – Kiemelés tőlem) Ugyanakkor – bár ez az elvárás a kiindulópont – maga a katekizmus is elfogadja, hogy vannak olyan emberek, és szolgáltatások, amelyeknek működniük kell vasárnap is – vagyis az ott dolgozókra a munka alóli mentesülés követelménye nem vonatkozik. Ezeket a »helyi szokások« és »a társadalmi szükségletek« követelik meg. (A Katolikus Egyház Katekizmusa 2187). E tekintetben érveket kellene hozni amellett, hogy a vasárnapi »shoppingolás« létező szokását miért nem tekintjük ennek. Az erről szóló érvek nagyon hiányoznak a vitából!

3. Megpróbálkozhatunk azzal az érvvel, és még a legmesszebb vélhetően ezzel jutunk, amelyet az amerikai Legfelső Bíróság és a magyar Alkotmánybíróság is kimondott: a vasárnapi munkaszünet ebben a társadalomban kialakult szokás, amelyet nem vallási tartalma, hanem a civil-polgári közösség miatt kell egységesen megtartani. A közgazdasági érv emellett egyszerű: a közös időpontban kiadott munkaszünet hálózati hatás. Vagyis ha tudjuk, hogy az ismerőseinknek ugyanúgy vasárnapra esik a nem munkával töltött napja, akkor könnyebb társasági programokat szervezni, hiszen könnyebb őket elérni.

Ez az érv azonban még nem szól a boltok (egyes boltok!) vasárnapi zárva tartása mellett. Csak az általános vasárnapi munkaszünet mellett. Olyan általános munkaszünet mellett, amely azonban kivételeknek kell lenniük (társadalmi szükségletek és helyi szokások). 

4. Ha a vasárnapot civil-társadalmi, vagy éppen családi életre akarjuk szánni (és ezt a polgártársainktól is elvárjuk), vagy akár mert azt az Úrnak akarjuk szentelni, akkor kifejezetten veszélyes lenne minden munkavégzést betiltani. Az egyház is tesz kivételeket. Ha nem tennénk, épp a vasárnap megünneplését, a vasárnapi családi-társadalmi életet tennénk lehetetlenné. Ha nem tennénk, akkor a lakáson és az utcákon, parkokon kívül nem lenne hely, ahol a család, a baráti társaság ezt a napot együtt eltöltheti: nem lenne vendéglő, sportrendezvény, kirándulóhely (ahova kisvasúttal eljuthatunk, ahol nyitva tartó  büfét találnánk), állatkert, mozi, cirkusz, színház, lovas tanya, uszoda. Ahhoz, hogy mi a vasárnapot a család, barátaink körében eltölthessük, ezeket valakiknek működtetniük kell. A mi ünnepünket az ő munkájuk teszi lehetővé – amiért hálával, és magasabb bérrel tartozunk nekik.

A válaszunk tehát nem állhat meg ott, hogy az Úr napját az ünnepnek, a közösségi, nem-materiális létünknek kell szentelni. Azt kell megmutatni, hogy a vásárlás ellentétes az ünneppel – ahogyan az étterem-, sportrendezvény-, állatkert-, mozi-, cirkusz-, színház-látogatás, a lovaglás, az úszás, a sport nem. Amellett kell érvelni, hogy az ünnep az ahhoz »nem méltó« tevékenységek megtiltását követeli. Azt kell bemutatni, hogy a kereskedelem nem méltó az ünnephez.”
Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 127 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

" térítő vallás ....a judaizmus... nem az" - csak a kazárokat és a Földközi-tenger környékén élő levanteieket térítették meg.

A szerző szépen levezeti, hogy keresztény fölfogás szerint is, világi logika szerint is végezhetőek vasárnap olyan munkák, amelyek mások pihenését szolgálják, és méltányos magasabb munkabérrel jutalmazni ezeket.

Vendéglő, állatkert, mozi, stb.

A vasárnapi vásárnap tipikusan nem ilyen. Nem mások vasárnapi pihenését segíti elő. Ennyi a gond vele.

A tárgyban voltaképpen igazad van, de a szerző igazából a vasárnapi nyitvatartás mellett érvel :-)

Én mondjuk nem túl sok nyitvatartó üzletet találtam Rómában vasárnap. Ami azt illeti, TESCO méretű üzletet sem. A város korlátozza a maximális üzletméreteket.

Tény azonban, hogy mindezt nem katolikus megfontolásból teszi, hanem azért, mert a városvezetés kommunista.

Mikor láttál te magyar TESCO-t? Szerinted ez a bodega hasonlít rá méretben?

1. A vasárnap államilag elismert pihenőnap.
2. Pihenőnapon az álompolgároknak joguk van pihenézhez.
3. Az álompolgárok pihenését is más álompolgárok (mozisok, vendéglősök, állatkerti alkalmazottak stb.) munkája teszi lehetővé.
4. A más álompolgárok pihenését lehetővé tevő munka tehát indokolt vasárnap.
5. Más munkavégzés a "pihenőnap" elvének a megsértését jelenti.
6. A kereskedelem ilyen.
7. Hol láttad te eddig a "keresztény"-stringet?

Jó, ez utóbbi tényleg nagy. Az előző képen nem túl sok autó fért el a bót előtt. Mondjuk én olyan 15 éve voltam Rómában, akkor még ténylegesen nem voltak ekkora bótok.

A szerző katolikus szempontból vizsgálta, hogy katolikusok társadalmi tevékenységük során támogassák-e a vasárnapi bótbezárást.

Az érvelése azonban a "pihenőnap" államilag is elismert elvére hivatkozik, azt értelmezi.

'Később, a keresztény vallás elterjesztése után viszont Szent László király törvényt hozott a vasárnap megszegéséről: "A szent zsinat parancsolja, hogy a ki vasárnap vásárt üt, bontsa el sátorát, a mint állította. Ha pedig ellenkezik, ötvenöt pénzt fizessen." ' (Wikipedia)

Épp az volt a döbbenetes élmény, hogy Rómában csak UPIM méretű áruházak voltak, és akkor végigmentem a WESTENDEN, és fedett helyen gyalogoltam le két metrómegálló közötti távot. A magyarországi hipermarkecépítési hullám messze megelőzte azt, ami akkor Rómában elképzelhetőnek látszott, és az indoklás az volt, hogy Rómában a kereskedelmi szakszervezetek akadályozzák meg a hasonló monstrumok építését, ahogy egyébként a vasárnapi nyitvatartást is.

Annyiban nyertél, hogy ezek szerint az Auchan mindkét szempontból megtörte mára a szaxervezeteket.

És szerinted a kereskedelmi dolgozók mindegyikének a pihenőnapja ugyanarra a hétköznapra esett, és ezt az iskolák is figyelembe vették? Szóval lehet ezt családi pihenőnapnak minősíteni?

A posztolóhoz csatlakozva: mindazon szakmákban, ahol az ott dolgozók mások pihenését (vagy mondjuk egy kórházvan fizikai túlélését) szolgálják, jogos a vasárnapi munka egy megemelt munkabérért. Ahol viszont erről értelmesen nem lehet beszélni, ott ez ugyanúgy visszaélés, mint a kereskedelemben.

Szánalmas írás.

Nem világos a számomra, miért erőlködik ilyesmivel a szerző.

Felesleges ilyen pontokat előrángatni, a vasárnapi zárva tartás elrendelésének természetesen nem ezek az indokai.

Lehetnének persze ezek is, de nem ezek a valós okok.

Azt már félve említem, hogy az állam és egyház Magyarországon el van választva egymástól, magyarul az állami törvénykezésnek nem lehet szempontja a katekizmusnak való megfelelés.

Továbbá, ha mindenki megpróbálna templomba menni ünnepnapokon, akkor nem férnének be.

De remélem a honor koppant az írásért.

Válaszok:
Csomorkany | 2015. március 23. 13:49

Jogos.

Miért nem kereskedelem a turizmus és a vendéglátás?

Pontosan ugyanaz: bemegyek és a pénzemért vásárolok valamit magamnak.

Azzal egyetértve, hogy a zárvatartás elrendelésének nem ezek a valós indokai, azért mégsem fölösleges átgondolni, és ésméghozzá elvi alapon, hogy mi ellen tiltakozzunk, és mi ellen ne.

Ez pl. nem az az ügy, ami ellen értelme van tiltakozni. Egy halom munkavállalónak jobb lett, egy halom vásárlónak meg nem annyival rosszabb, hogy ez ne érje meg.

De persze az is egy megközelítés, hogy amit a FIDESZ csinál az rossz, mert a FIDESZ csinálta. Akkor a Munka Törvénykönyvének lazítása kiszúrás a dolgozókkal, mert növeli a kizsákmányolásukat, ja, és mert a FIDESZ csinálta, ez a mostani intézkedés meg kiszúrás a dolgozókkal, mert munkanélküliséget okoz, ja, és mert a FIDESZ csinálta.

De akkor le kék egyszerűsíteni az érvelést, hogy a dógozó is megércse. FIDESZ rossz, DK jó.

Hol volt akkoriban bolt?
A Szombathely, Szerdahely a heti vásárok napjára utalt, egyébként napról-napra lehetett a piacon is árulni/vásárolni.

1. A munkanélküliség és a munkavállalói jogok szélesítése között mindig volt és lesz pozitív korreláció. Ez végső soron nem érv amellett, hogy a munkavállalók jogait ne kellene szélesíteni. Sokfelé jártam Nyugat-Ojrópában, az üzletek vasárnapi zárvatartása igenis elég általános jelenség, nem látom be, miért ne kellene fölzárkózni.

2. Ezen majd akkor hatódom meg, ha lefotózod az első éhenhalt TESCO-vásárló hulláját.

3. Ahogy föntebb írtam, én nem a döntéshozó vagyok, csak egy álompolgár, aki azt mérlegeli, hogy miben nyisson frontot a döntéshozó ellenében. Ez számomra nem az az ügy. Ha azonban a döntéshozó mégsem körültekintően mérlegelt volna (mondjuk a FIDESZ-től hirtelen nehezen tudnék példát mondani a körültekintően mérlegelt döntésekre), akkor majd a népharag elsöpri.

1. Valahogy mindenütt elkezdték.

2. Az élet nem habostorta

3. Ahogy említettem: nem én vagyok a döntéshozó. De nem is vagyok hajlandó totális háborút viselni a döntéshozó ellen.

Nekünk nem döntést kell hozni. Saját döntésünk annyi, hogy beszállunk-e a tiltakozási hullámba vagy senem. Részemről senem. Ez nem az az ügy.

Te tényleg ilyen sötét vagy, vagy fested magad??
Ki akarja neked kötelezővé tenni a vasárnapi miselátogatást?
A szerző nyilván a hívő emberekről beszél, de számodra egyszerűbb játszani az ostobát.

Nem elemezve a többi pontodat a 3-nál rögtön beírtam a gépbe az IKEA-t. Na erre nem is gondoltam. Nem mintha ott töltené a napjaimat, de amit írtál az tökéletesen így van. A manóba! Ezt nem zártam volna be az biztos. Mi katolikusok szoktunk imádkozni a megkülönböztetés "művészetéért" most nem jut eszembe a megfelelő szó, de így is érted gondolom. Szóval itt nem ártott volna imádkozni a döntéshozóknak, mielőtt meghozták volna a döntésüket. Egy családnak kisgyerekekkel nem segítség, ha ellenben 22 óráig nyitva tart egy ilyen áruház.
De mint tudjuk, semmi sem tart örökké.
A vasárnapi zárva tartást egyébként évek óta támogatom, pont a női dolgozók érdekében és a családok érdekében.

Válaszok:
Gombóc XVI. Artúr | 2015. április 4. 16:47

Miért ne tudnál szendvicset venni? A kis kajáldák nyitva vannak. És rengeteg kiskajálda van.
De, ha mifelétek gondolkodásnak hívják, akkor gondolkodj előre és készíts magadnak előre szendvicset.

Ne szabjuk meg! Ne dolgozzanak és kész! Maradjanak otthon, lustálkodjanak egy kicsit, hancúrozzanak velük reggel a gyerekek az ágyban! Aki hívő irány a 9-es szentmise. Készítsenek finom ebédet. Pihenjenek ebéd után, sétáljanak, olvassanak, mozizzanak, menjenek színházba, tök mindegy, de mindezt együtt a családdal és minden vasárnap.

Az ÚR NAPJA az apostoli időktől fogva a vasárnap.
II: János Pál pápa gyönyörű apostoli levelet írt a Dies Domini A vasárnap megszenteléséről címmel
Csak egy mondat töredéket idézek " a világ oly mértékben jó, amilyen mértékben kapcsolatban marad eredetével"
Isten 6 napos munkahetet írt elő nem 5 naposat.
A vasárnap az öröm és a nyugalom napja.
Neked nem öröm, ha együtt van a család?
A Batthyány téri csarnok nyitva van. Azt mondja a riport alany, hogy töltött káposztát készített és le kellett szaladnia tejfölért. Egy idős nő volt. Hol szaladt ő le régen egy tejfölért? Miért kell nyitva lennie, dolgoznia a másik nőnek, mert annyit sem tud megjegyezni, hogy, ha szereti a tejfölt akkor azt vegye meg időben? Azt írtad, hogy gondolkodás, hát ez is gondolkodás. Előre gondolás.

Amit írtam az a lelkek megkülönböztetése Jézus parancsa, tanítása szerint. És csak imával érhető el, mással nem pótolható.
DE! A munkát imával, ahogy a napot is ajánlatos elkezdeni. Tehát "Imádkozzál és dolgozzál" (bencés) aztán jöhet az, "előbb mérni, aztán vágni".

"Ugyan kérem. Minden, beleértve a szépséges célokat is, alárendelődött az öncélú hatalomgyakorlás édes mámorának."
Vagyis az üzlet az Úr napjának! Ezt akartad mondani?

Jól írod. A már megszokott. Majd visszaszoknak szépen a régire. Amikor bevezették a szabad szombatot pihenőnapnak szánták. Mindenki azt gondolta, hogy most szórakozni pihenni, kirándulni fog. És munkapótló lett.
Te ugye nem vagy kereskedelemben két műszakban dolgozó nő? Hát akkor miről beszélsz? Mondták neked a nők, hogy ők ezt megszokták?
Nehogy már baj legyen, hogy vasárnap nem kell dolgozni! Mi keresztények, még arra is ügyelünk, hogy az otthoni munkából minél kevesebbet. Van egy 140 kg-os nő fölöttem. nem dolgozik munkahelyen, meg sehol, de mindig vasárnap porszívózik, nem a hét többi napján. Na ezt mi kerüljük, ha lenne is időnk rá. Az előfordul, hogy vasárnap vásárolok valamit, de nem csinálok belőle rendszert. Egyszer hazahozott valaki és mondtam, hogy tegyen ki az üzletközpontnál vasárnap. Keresztény lévén nem szólt, de elképedt, az én liberalizmusomon.
Én nem zavartattam magam, de szintén magamban, neki meg a felesége otthon mindent, nyilván, mire haza ér. Jobb, hogy nem szólt, csak gondolt.

1. nem!
2. elkések!!!

1. Nem. Nem tudom a megoldást.
2. Igen leszaladna, de nem fog. Spejzoljon be! Különben is a kis boltok nyitva vannak.
3. Nem létkérdés a hétvégi kávéárusítás.
Régen a kisboltok is zárva voltak. nagyon elkényelmesedtünk. Amit a nagyanyáink, anyáink meg tudtak oldani, azt mi is nem?

Az IKEÁT azért írtam, mert a lakberendezés, nem tejfölvásárlás.

Beszélj magyarul.

Én nem így tudom. A cél, hogy minél kevesebb idegen szót használjunk, ha annak van magyar megfelelője is.

4. Hogy küszöbölöd ki? Úgy, hogy dolgozhatnak még vasárnap is?
Miért probléma neked a vasárnapi zárva tartás? Inkább az a probléma, hogy miért lett nyitva tartás?
És akkor még nem is beszéltünk a sok gyerekét egyedül nevelő anyákról, akiknek egyedül van még vasárnap is a gyereke.
3. Ehhez nem tudok hozzászólni. Kifőzött kávéra gondolsz, vagy mire?

A gépesítés nem visszafejlődés. A vasárnap elvétele rombolás.
Azt tudod, hogy miért lett szabad szombat? Miért vezették be.
Nekem az a problémám, hogy vasárnap zárva vannak a virágüzletek. Hogy kapok akkor vasárnap virágot?
Neked a kávé. Virágért el lehet menni a temetőkhöz. Kávét pedig főz a feleséged. Vagy a pék jobbat tud?

Arra számított a kereskedelem, hogy majd szombaton erősebb lesz a forgalom. 20 órakor sem a CBA-ban, sem a Tescóban nem volt erős forgalom. Gyenge volt a forgalom.
Nem siránkozni, hanem alkalmazkodni kell. Van 6 napod a vásárlásra. Ne költekezz annyit. Mi van fellázadt a 3 millió éhező, hogy még vasárnap sem hagyják vásárolni?

Én iskolába. Hát te?

Én úgy tudom, és jól tudom, hogy erről a magyartanároknak, nyelvészeknek más a véleménye.
A latin az nem a magyar tudtommal, de javíts ki, ha rosszul tudom.
Akár Grétsy Lászlót, akár Hernádi Sándort említhetném, de hosszú a sor.
Ó nem is tudtam, hogy Bayer Zsolt is nála tanult! :)

Megtennéd nekem azt a szívességet, hogy ezt leírod nem győzöm hangsúlyozni, magyarul. Ha le tudod. Ezt a mondatot lelehet, úgyhogy nem nagy kérés ez.
Szép, szép a latin, kell is a jogi egyetemhez is, de most a mandin vagyunk.

Most kapaszkodj meg! Egyetértek veled. Röhejes! :)
Már azt hittem, hogy annyira rendben van az életed, hogy csak ez az egy hiányzik a reggeli kávé a kedvenc pékednél. :)
De azért az nem semmi, ha maga a tulaj főzi személyesen a kávét- akárki kávéját vasárnap reggel? Nem?

Kiegészítem azzal, hogy nem maradok virág nélkül vasárnap, - igaz, hogy megnyugtatott rögtön, (tudod ki) hogy majd lop nekem, - mert a Ferenciek terén az utcai virágárus nyitva volt. A CBA és a Jégbüfé is. és mindenféle kiskajáldák. A Kálvin téri aluljáróban is a pizzások, Forneti stb. Úgyhogy nem fog éhen halni az a sok kövér magyar elégedetlenkedő ember.

1. Én sem. Csak a varjak károgják.
2. Herényi, mint Károly? Jaj, és abból is csak egy harmadik jutott nekem? Csak nem magadnak osztottad az első helyezést?
Mit javasolsz a "néma tűrés" helyett? El akarsz válni?
3.
a) Egy boldogító Igen neked.

b) Még egy boldogító Igen. Ma nagyon elkényeztetlek.
hozzátéve, hogy ez kapitalista és nem keresztényi szemlélet, bármennyire is az ország érdeke. Elhiszem, látom, de akkor is.

Lehetett. Ebben jók vagyunk.

Valahogy így! Aki nem alkalmazkodott, az ráfázott, mert nem járhatott középiskolába, egyetemre, nem lehetett igazgató, 19 évre (összvissz) börtönben raboskodott, mint Lénárd Ödön atya.
Mindenki hosszútávra rendezkedett be.
Nem olyan totális elnyomás, mint Sztálinnál.

"Lám, annyi szép, okos gyerek is szépen beállt a sorba,"
Te beálltál a sorba? Te szoci gyerek voltál!

Lénárt Ödön atya már nem él, úgyhogy nem pampog, DE! sosem pampogott! Tudod, te egyáltalán, hogy kiről van szó?
El a fullánkjaidat Lénárt Ödön atyáról, mert velem gyűlik meg a bajod!

Remélem, hogy Olefson Placid atyát ismered?

Szerintem nézzél tőle beszédeket. Ő egy bencés szerzetes, akit kincésnek hívunk a renden belül.
Azért említettem az ő nevét, mert pontosan arról szól az élete, hogyan éld túl, panaszkodás nélkül egyenes gerinccel, másokon is segítve.
Mivel 10 évig a Gulágon volt valahogy be kell mutatni a hallgatóságnak. Nem lett püspök, mindenkiből nem lehet, értem a célzásodat, lett belőle mosodás. Kérlek, hogy, ha szánnál rá egy kis időt hallgasd meg ennek a nagyszerű embernek az életfilozófiáját, amivel annyi ember életét megmentette a gulágon.
1. pont NEM PANASZKODUNK!

Jó, ha így gondolod, rendben, akkor hagyjuk is abba!

És biztos, hogy az alkalmazkodás meg a panaszkodás ellentétpárt alkot?

Mert én lehetségesnek tartok olyan magatartásformákat is, amikor valaki panaszkodik is, meg alkalmazkodik is, meg olyanokat is, amikor valaki se nem panaszkodik, se nem alkalmazkodik. Ez egy minimum 4 alternatívájú mátrix.

Az alkalmazkodás is jelent olyan magatartásokat, amelyek hosszú távon fölborítják a rendszert, meg olyanokat, amik stabilizálják.

A szeszcsempészek pl. alkalmazkodtak a szesztilalomhoz az Egyesült Államokban...

Ami mármost a jelen helyzetet illeti, meglehetős távolságtartással nézem. Nem hőseim a FIDESZ-KDNP íróasztalpolitikusai sem, de azok a TESCO-menedzserek sem, akik hozzászoktatták a munkavállalóikat és a magyar társadalmat a vasárnapi bevásárláshoz.

Mindenesetre ha a jelenlegi törvénykezés hosszú távú következménye az lenne, hogy a vasárnapi munkatilalomban alkalmazkodnánk a nyugat-európai mintákhoz, azt jó fejleménynek tartanám. Hogy pedig eközben mindenféle korrupciógyanúk és szimpla zsarnokoskodások lengik körül a konkrét intézkedéseket, arra azt tudom mondani, hogy ez azért mégiscsak Magyarország, így szeretjük.

Ja, bocs, el se kezdtük? Akkor probléma egy szál sem.
Mondtál egy mondatot és próbáltam arra reagálni. Úgy látszik, hogy nem sok sikerrel. De majd túlélem, ezt is, mint a többi vitánkat.

*ő engedett meg magának egy olyat, hogy a szocializmushoz tulajdonképpen lehetett alkalmazkodni, így az elnyomás nem volt totális"

De elhiszem. Mindenhez lehet alkalmazkodni. Na nem mindenhez. Embere válogatja. Bizonyára tudsz arról, hogy hányan megőrültek, belehaltak, Hortobágyba.
Azt kifelejtetted, hogy végzettség nélkül piros könyvecskével lehetett bárki gyárigazgató. Nagyapám szerint miért ne, majd körülveszi magát szakemberekkel.

Tudod Darwin szerint nem az erős a túlélő, hanem a körülményekhez alkalmazkodó!

Olefson Placid atya, - ha rá céloztál a "ne panaszkodjál", arra tanította a rabtársait, hogy vegyék észre a jót az életükben. Azt figyelték meg ugyanis, hogy akik panaszkodnak, rövid időn belül, most úgy mondjuk, hogy depressziósok lettek, és meg is haltak.

https://www.youtube.com/watch?..

Na látod. Nem is a panaszkodók miatt szűnt meg a szesztilalom, hanem az alkalmazkodók miatt. Erről a vasárnapi zárvatartásról is ki fog derülni rövid időn belül, hogy életképes-e Magyarországon. Az alkalmazkodás formája fogja megmutatni. Én igazából drukkolok neki, de nem fogok kardomba dőlni, ha mégis visszavonják. Viszont bevásárolni sem fogok menni vasárnap, ahogy eddig sem tettem.

És kinek, kihez kellett volna szóvá tenni?
Nem az alkalmazkodás, a túlélés volt a téma?

Nem is!
Esete válogatja. Van aminél nem tudsz mást tenni, és még egy csomó változat esetünkben - zárva tartás - érdemes "értékelhető állítások tárgyává tenni" pl. pékség, nem emlékszel, hogy mit írtam?
Különben is mindig sarkítasz.

Megkérdezhetem, hogy ezt miért a mandi keresztény oldalán vitatja meg két nick, akik közül egyikről sem derült eddig ki, hogy

- pék volna
- a pékszaxervezet lobbizásra kérte volna föl?

Szóval irígylem a problémáitokat.

Hát én is azt mondtam, amit te! Még nem láttam olyan pékséget, ahol kávét lehet kapni, persze te biztos egy világot látott ember vagy.
Mi az, hogy valami olyat? Pontosan mit? most én keresgéljem? Na ne, hogy "cuki" és ilyen nevetést, még nem is írtam. Klasszikusokat, csak pontosan, jó?

"Most kapaszkodj meg! Egyetértek veled. Röhejes! :)
Már azt hittem, hogy annyira rendben van az életed, hogy csak ez az egy hiányzik a reggeli kávé a kedvenc pékednél. :)
De azért az nem semmi, ha maga a tulaj főzi személyesen a kávét- akárki kávéját vasárnap reggel? Nem?"

"Amúgy pl. az is elég komoly gond, hogy vasárnap délben nem lehet venni egy szendvicset. Persze aki nem otthon ebédel, az meg is érdemli, ugye?"

Egyszer a szendvics, máskor a kávé!
Azóta kiderült, hogy fogsz szendvicset kapni reggel, délben és este is.

Az a baj veled, hogy amikor megoldom az egyik problémádat, újabbal állsz elő!

A pékek egész éjjel dolgoznak, és elvárod, hogy hat előtt még a kávédat is ők főzzék meg!

Azért nem írtam semmit sem, mert nem vettem észre.
Nem hatkor nyitnak az élelmiszer üzletek is?

Engem csak ne számíts bele! Ritkán vásárolok péknél, vasárnap be van zárva a Lipóti. és nem kávézok. Kávé függő vagy? A nagyböjtben gyakorolhatnád az önfegyelmet.

Na jó, bevallom, neked, hogy én adtam utasítást, hogy ne adjanak kávét 6 óra előtt neked, mert annyiszor gonoszkodtál velem.
Fordulj panasszal Brüsszelhez! Ott már tárt karokkal várnak.

A javítás jogos, valóban két x-szel kell helyesen írni.

A továbbiakra csak azt tudom ismételni, hogy irígylem a problémáidat. Ez itten Magyarország, szerintem meg fogják oldani.

Valóban nem kell! Igazad van! Ennyire nem szabad, nem szabadna beleavatkoznia a mindenkori kormányzatnak mások életébe! Sőt ilyen előrelátónak kellene lennie, amilyen te vagy!
PL. Amikor jövünk valamelyik országból, akár vasárnapra virradóra, nem jól esik mindenkinek azt a pocsék kávét meginnia, amit az út mentén árusítanak? :)
Ez nem akart gúnyolódás lenni, csak eszembe jutott, hogy amikor még kávéztam ez így zajlott le. Örültünk. Annak viszont, nem, én legalábbis, hogy a fincsi olasz cappuccino után, amit bármelyik város benzinkútjánál megihattunk ugyanolyan jó minőségben, ilyen zagyvalékot szolgálnak ki. Mára biztos más a helyzet.
Egyszóval éjjel vicces kedvemben voltam, jó volt a Carmen előadás, de nem akartalak megbántani. :) Sorry!

Ez, most az volt, vagy nem?
Tudod, nekem nem kicsit bonyolult vagy!

Legyen, de miért nekünk írod ilyen lelkesen? Annyira Sulammit sincs oda a dologért, én is max. olyan szinten támogatom globálisan a vasárnapi zárvatartást, hogy esetleg jó is kisülhet belőle, és mindenesetre nagyobb baromságokat is csinált a kormányunk.

Amelyre amúgy nem is szavaztam, bár tény, hogy a Jobbiknál és a szokásos balos altervantíváknál még mindig jobbak. De ezzel nem dicsértem túl őket.

Válaszok:
Sulammit | 2015. április 1. 14:06

Évek óta támogatom a vasárnapi zárva tartást!
Ezeknek az anyáknak kallódnak a gyerekeik! Nem tanulnak, csavarognak. Nézd meg az OTP, POSTA... mindenhol nők dolgoznak, késő estig.
Ki nézi meg a házi feladatot?
Ki kérdezi ki?
Ki tartja össze a családot?
Fáradtak, idegesek, minősíthetetlen hangnemben, és szavakkal beszélnek a kisgyermekeikkel, egyedül élnek, a fene tudja hányadik "apukát" mutatják be a gyerekeiknek. Semmi tekintélyük. Nem sorolom.

Kérlek Counter, hogy ebbe ne köss bele!

A minősíthetetlen alpári durva szavakat itt is olvashatod a pol. oldalon a nőktől, amin el vagyok képedve!!! Gondolod az ilyen trágár beszédűek otthon szebben beszélnek? Hallhatod az utcán is.
Durvul a közbeszéd, és durvulnak a nők! És ez nem jó ugye? Te szeretnél egy ilyen közönséges nőkkel együtt élni? Ezt Countertől kérdezem?
Szerinted mi a megoldás?
Én nem kértem ezt a nagy egyenjogúságot az biztos!

Maradjunk annyiban, hogy én eddig is kerülni igyekeztem a vasárnapi bevásárlást, és eddig is helytelennek tartottam, ha valaki ezt vasárnap intézi.

Részben keresztény vallási megfontolásból gondolkodom így, részben, mert az államilag elismert pihenőnap megcsúfolásának tartom a vasárnapi bevásárlást.

Ha most a törvény következtében a zemberek elgondolkodnak a "pihenőnap" fogalmán, és ehhez alkalmazzák a szokásaikat, az jó fejlemény lesz.

Hogy ettől a konkrét törvényszöveg támadható, és alaposan át kell(ene) dolgozni, azt simán el tudom fogadni, de ezt kikövetelni a szakmai szervezetek feladata, pl. a péxaxervezeté.

Válaszok:
Sulammit | 2015. április 1. 15:20

Ne reménykedj tovább! Csak szólok!
Ha ennyi idő alatt nem sikerült egy épkézláb érvelést - a kedved szerintit - összehoznom, akkor tegyél le róla, mert ezután sem fog ez nekem sikerülni.
Sajnálom, ha újból csalódást okoztam, neked, nem volt szándékos hidd el. Ez van, nincs mit tenni.
Már el akartam köszönni tőled végleg, de a fentire még válaszolok, viszontválaszra nem várva.

Én ezzel tökéletesen egyetértek. Így gondolkodik egy keresztény ember.

1. Remélem a szülő, bár a te reményeid sokszor túlsúlyban vannak. Főleg felső tagozatban.
2.Nem fog megtanulni tanulni! csak segítséggel! Valakinek el kell magyarázni nem gondolod, hogy hogy kell tanulni pl. egy verset, történelem szöveget memorizálni.
Tanulja meg? Igen? És kitől, azt nem mondanád meg? Vagy csak úgy magától ezt is.
Ezek a mondataid tarthatatlanok. És nem állják meg a helyüket.
Ja és pelenkázza is be magát ugye?
3. Olvasd el még egyszer. Hol van nyitva vasárnap az OTP és a POSTA? Nem erről beszéltem.
4. Tőlem te soha nem olvastál ilyet!!! Nem használok ilyen szavakat!!!
Múltkor már próbálkoztál ezzel! A harcsaszájú Vadai az nem trágár szó, hanem hasonlat.
És most pá, ahogy ígértem. És megint rágalmazol, azt pedig nem tűröm.
Ha megvan a megfelelő helye, akkor beszélgess továbbra is olyanokkal akik ezt veled szemben használják, mert úgy látszik, hogy az a megfelelő hely. Engem rágalmazol a trágárokat, pedig véded. Lelked rajta. Mindent meg tudsz magyarázni magadnak.

Kávéügyi háborgásodat lényegében megalapozottnak tartom, csak nem tudom, miért minket traktálsz vele. Hiába van rendben egy levél tartalma, ha rossz a címzett.

Az alapokról beszéltem! Ne gyere nekem a szokásos bűvészmutatványaiddal. Mindig újabb és újabb kisnyulat húzol ki a kalapodból. Arra figyelj amit mondtam.
Ki beszél itt kollégistákról? Ne tedd már magad nevetségessé!
És nem felejti el a verset!
Nem tanítják mondogatják!

"Azt hitte a szarjankó, ha kilép az mszp-ből megy utána a slepp, de csak a slejm jutott neki, meg az 1%-os TÁBORA." - Ezt mikor kinek mi a cím?

"Nem mi félünk!
Mindenki tudja, hogy tündérország helyett ZSIDÓORSZÁGOT akartok.
Ez itt a keresztény Magyarország!" - ezzel mi a gondod? Hol itt a mocskos száj?

"[...] Viktor szarik a fejedre!" - mikor kinek, mi a cím? Mi a gond? És itt? Ez neked trágárság?

Amiről beszéltem azt nők írták neked, érted neked és úgy kezdődik, végződik, hogy lóf...a ....b...meg
és hasonló szavak! Namármost, ha te ezt egyenértékűnek tartod az én szavaimmal, akkor mit mondanál rólam, ha én is ilyen szavakat használnék? Mondtam, hogy ezzel már próbálkoztál felém, nyilván emlékszel.
DE! Amíg keresgéltél, nem vehetted észre, hogy én közben elbúcsúztam tőled. Még egy idézetet is kaptál.

Rendben: meggyőztél. Ez a szabályozás ebben a formában tipikus, végiggondolatlan fideszes akció volt.

Ez azonban nem változtat azon, hogy a "pihenőnap" és a "munkanap" törvények által körülbástyázott különbségtételét a TESCO és társainak az eddigi gyakorlata megszüntette, és az is rossz volt.

Merre felé?
Kértem a cikkek címét! Honnan idéztél?

Nézd, olyan kérdéseket, hogy miért épp 2015-ben, és miért ilyen stílusban terjesztették ki a munkavállalói jogokat a "pihenőnap" témájában, ne nekem címezz, mert fogalmam sincs.

De némi következetlenséget az ellenzék oldalán is látni vélek. Amikor 2010-ben megjelent az új MT, akkor ellenzéki oldalon mindenki a munkavállalói jogok korlátozásán sírt, és valahogy senki nem hatódott meg attól a fideszes érveléstől, hogy így viszont nőni fog a foglalkoztatottság.

Most a FIDESZ a "pihenőnap" témájában kiszélesítette a munkavállalói jogokat, és mindenki azon búsong, hogy mi lesz a foglalkoztatottsággal.

Lehetséges volna? Elképzelhető, hogy az ellenzéket nem is a foglalkoztatottak érdeklik, hanem az, hogy a FIDESZ-t kitúrja valahogy a hatalomból? Mert ha netán ennyi volna az összmotiváció, akkor az nem elég ám!

Akkor szerintem ezt is megbeszéltük.

Az elsőt, ha nem a saját szememmel látom el sem hiszem. A slejm szó zavart. Nem is emlékszem, hogy használtam ezt a szót, mert olyan undorító, mint a Vadai Ágnes! :)
A harmadik pedig? Várkonyi Tibi bácsi többet érdemelt volna tőlem! Fogadjunk, hogy személyesen nem is ismered! :)

Na, most már ekézhetsz! :)
Azért jó voltam nem? :)

Nem zavar, meglep! De, csak az első kommentem.
Mint kiderült azt nem is én írtam.
A többit természetesen vállalom.

Tudod, bizonyos körökben ismerik egymást az emberek, kortól függetlenül. Valóban egy főiskolás is ismerheti az idős - "nyugger" színészt - az lenne a baj, ha nem ismerné. Ennek szólt a mondatom.
Ha nem ismerném, az írásaiból mindenképp, már írtam valahol, hogy évtizedekig járt a családnak a Népszabadság. Időnként, még most is küldik, bár már nincs előfizetve.

Valóban kétség kívül nem nőies. A sodrófa nőiesebb?

Nem úgy értem. Elmondtam a véleményem, ahogy te teszed, csak te nem a politikusokhoz szólsz, hanem egyenesen a beszélgetőtársaidhoz.
Te is használtál már szavakat, amik nem voltak férfiasak, ráadásul, te tényleg trágár szavakat.
Ami a kötekedést illeti, annak viszont nagy mestere vagy!
Még soha senkit nem gyűlöltem, már megint magadból indulsz ki.

"2. A "szar" szó használata errefelé trágárság."

Nem trágárság,- bár durva szó - de "errefelé" meg pláne egy enyhe véleménynyilvánítás, mint azt te is jól tudod. Ha ez a szó trágár, akkor a te szavaidat minek nevezed? Sokszor megdöbbentem, hogy milyen trágár vagy te is. Egyébként kérdeztem, hogy merrefelé?
Remélem, hogy nem a pol. oldalra gondoltál, mert akkor nagyon lojális vagy más kommentelőkkel szemben.

A harcsaszájúzásból ne vonj le végső következtetéseket. Nem én írtam ennyi legyen elég neked, nektek. Abban az estben vállalnám. Nem azt mondtam, hogy nem az én gépemről és nem az én nevem alatt. Ha különböző költők ugyanazt a szót, szófordulatot használják, már ugyanazok?

Jobban is igyekezhetnél, mert nagyon trágárul beszélsz időnként, meg is lepődtem rajta, de nem következtettem ebből a személyiségedre. Túlléptem rajta. Ja a tiéd nem volt "céltalan" az enyém viszont igen?

Ezt a gyűlöletet, már elsütötted velem szemben legalább egyszer, de a tévedés jogát fenntartom magamnak. Nem fogok folyamatosan védekezni veled szemben. Csak jobban ismerem a saját érzéseimet, mint te az enyémet, nem gondolod? Vagy ezt is jobban tudod nálam?

Te is ezt csinálod, méghozzá folyamatosan.
Azon kívül a hozzászólok csoportosítják magukat, nekem nem kell ehhez hozzá tennem semmit.

Más megoldást ne tudsz elképzelni? Pedig nagyon színes a fantáziád. Na erőltesd már meg magad egy kicsit!

Mert "egyesek" nem trágárkodnak, azért.

Igen te ismered jobban és értésemre is adtad már egy párszor.

De bizony hogy! Igen, igen.

És, hogy te milyennek látszol az én szememben azt egy tőled vett, rólam írt idézettel szemléltetem.

Mákvirágnak írtad. A trágárságáért sokszor letiltott Mákvirágnak! Rólam! Amikor megkérdezte, hogy nekem van-e gyermekem!

Counter
"Ennek a kispapnak az soha nem lesz, még a házvezetőnőjét is málé felcsinálni."

Nem veszed észre, hogy miért, miben voltál aljas?
Nem az a lényeg, hogy minek néztél, először is kibeszéltél, amit csak te "tudhattál'!
Kiadtál egy tényleg gyűlölködő trágárnak!
Aki viszont, mégis különbnek bizonyult nálad, mert nem reagált erre, nem használta ki velem szemben az "információdat".
A másik, a mondatod másik fele, ami nagyon fájt!
És ami miatt idéztelek.
"még a házvezetőnőjét is málé felcsinálni."
Ez volt az igazi aljasság!
Akartam neked írni, hogy a házvezetőnők a papoknál idős nénik! Pont az ilyenek miatt, mint te.
Azért azt el kéne már döntened, hogy mi vagyok, "indulatai által elvakított, vagy "mulya"?

Egyébként most hazudsz, - ezt a szót lelkiismeret furdalás nélkül mondhatom rád, hiszen, már te is megvádoltál ezzel a szóval ugye emlékszel?
Mi az, hogy "Az efféle kommentelők többnyire megkeseredett férfiak szoktak lenni tapasztalataim szerint." Számtalan ilyen nő kommentel, a mandin, úgy, hogy nekem ne játszd itt el a érthetetlent.

Pont az ellenkezőjére gondoltam, amikor ezt olvastam tőled, hogy még sosem vágtam neked vissza a vitáinkban, ahogy megérdemelted volna, ezért neveztél mulyának.

Legyen a tiéd az utolsó szó, mint mindig, mert úgysem tudod abbahagyni a vitát, bár szerettem volna pontot tenni a végére.

Nagyon, nagyon rosszul! Ha tudnád, hogy mennyire, talán nem írtad volna. Mondom, talán.

És nem csak magam miatt, hanem a szép, tiszta életű papok miatt, akiket ismerek. Szóval a papság miatt is.

"A vasárnapi zárva tartást egyébként évek óta támogatom, pont a női dolgozók érdekében és a családok érdekében."

Azért látod Viktor nem mindig értett veled egyet:

"Amíg öt napi munkából nem lehet megélni Magyarországon, addig nem lehet vasárnap zárva tartani az üzleteket"
Orbán Viktor, 2011.

Hogy változnak az idők!!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés