Állami támogatás

Uniós jogba ütközik az állami garanciavállalás a lakáshitelekre

2015. március 19. 10:54
Az OTP által indított ügyben az Európai Bíróság kimondta, hogy az állami támogatás uniós tilalmába ütközik, hogy az állam egyes rászorult adósok által felvett lakáshitelekhez garanciát nyújtott 2001-től. A luxembourgi testület azt kifogásolta, hogy az intézkedéssel a hitelintézeti ágazatot előnyben részesítettek más szektorokkal szemben.

A lakáscélú támogatásokhoz kapcsolódóan a magyarországi hitelintézeti ágazatnak nyújtott állami garanciavállalás jogellenes állami támogatásnak minősül – mondta ki a luxembourgi székhelyű Európai Bíróság csütörtökön, az OTP Bank ügyében hozott ítéletében.

A magyar kormány 2001-ben olyan lakáscélú támogatásokat vezetett be, amellyel a házasok, a többgyermekes fiatal családok és más arra rászorultak lakáshoz jutását kívánta elősegíteni. A támogatási programmal érintett kölcsönök nyújtását, folyósítását, valamint a támogatások megállapítását és elszámolását hitelintézetek végezték. A támogatási mechanizmus közvetlen és kamattámogatásokat is magában foglalt, egyes támogatási formáknál pedig az állam a programban részt vevő hitelintézetek számára garanciát vállalt arra, hogy a támogatással érintett, behajthatatlanná vált kölcsön tőkeösszegének, illetve a hozzá kapcsolódó kamatoknak meghatározott részét számukra megtéríti.

Az egyik ilyen hitelintézet az OTP volt, amely számára az állam egy idő után már nem teljesítette a garanciavállalási kötelezettségét azzal az indokkal, hogy az azzal kapcsolatos megtérítések Magyarország EU-csatlakozása után az uniós versenyjoggal össze nem egyeztethető állami támogatásnak minősülnének.

Az OTP által az állami megtérítések elmaradása miatt indított perben eljáró Fővárosi Törvényszék azt kérdezte az Európai Bíróságtól, hogy a kérdéses állami garanciavállalás valóban az uniós joggal összeegyeztethetetlen állami támogatásnak minősül-e, és ha igen, akkor hogyan orvosolható a bank által elszenvedett érdeksérelem.

Ítéletében az unió legfőbb igazságszolgáltatási fóruma megállapította: a támogatással egy ágazatot – mégpedig a hitelintézeti ágazatot – előnyben részesítették a gazdaság többi szereplőjével szemben. A luxembourgi székhelyű uniós bíróság ugyanakkor megjegyezte: a Fővárosi Törvényszék feladata annak megvizsgálása, hogy a gazdasági szereplők közül a garanciavállalásnak valóban csak a hitelintézeti ágazat volt-e a haszonélvezője.

Az Európai Bíróság arra is felhívta a figyelmet, hogy a hasonló állami támogatásokat előzetesen be kell jelenteni az Európai Bizottságnak, amely jóváhagyhatja vagy elutasíthatja a konstrukciót. A szóban forgó állami garanciavállalást azonban Magyarország nem jelentette be. Következésképpen e garanciavállalást jogellenesnek kell tekinteni, és a bankok által esetlegesen igénybe vett állami támogatást vissza kell téríteni a magyar államnak. Az ítélet arra is kitért, hogy a Európai Bizottságnak történt bejelentés nélkül – tehát jogellenesen – nyújtott állami garanciavállalás kedvezményezettjeit az uniós jog alapján nem illeti meg jogorvoslat.

Összesen 39 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Minden honfitársamnak gratulálok, aki megszavazta az emberellenes szövetséget! most már uralkodnak felettünk, a következő a méregdrága egészségügy lesz. A tüntülik azt sem tudják, kiknek áldozzák az idejüket!
Majd, ha belehalnak egy egyszerű influenzába, mert nem lesz pénzük a drága orvoslásra, elgondolkodhatnak.
nincs esze a népnek sohasem, amikor rajta múlik valami. Nem hitték el, hogy az "EU-n kívül is van élet".
Most a legfontosabb, hogy a kis pénzecskéjüket a plázákban tudják hagyni.
Mit gondolnak, Simicska kinek hajt?
El ne higgye már valaki, hogy a kisember jólétéért!

Menj a francba!
A dugódíjat Demszky barátod vállalta be az EU-tól!
A Jobbikkal meg csak annyira fogsz menni, hogy azonnal rátenyerelnek majd a kis vagyonkádra, mert a hatalom mindenekelőtt!
Álmodozz csak, mire felébredsz, Simicska megjelenik nálad egy zsákkal az "ezüstért".

Az allami garancia azt jelenti hogy masok (zemberek) fizetik ki a hitelet annak aki eron felul felvette.
Tegye fel a kezet az, aki mas lakasat szeretne fizetni. Naugye.

A demagog az, aki azt akarja hogy legyen ez meg az meg emez. Nem az aki rakerdez hogy mibul.

Azért meg kell jegyezni mielött az EU-t kezdjük ekézni és csak rálöcsölni a mostani döntést, hogy 2002 után a szoclib kormány megszüntette azt a konstrukciót amit korábban Orbánék bevezettek és a gyerekeseknek és a családoknak biztositották a konstrukción belül az állami garanciát. Ezáltal történt az hogy a kamatok emelkedésével a lakáshitelezésnél különösen átterelték az embereket a teljesen agyament devizaalapú konstrukcióra.

2004-ben a teljes jogú taggá válás után a kormánynak be kellett volna jelenteni a korábbi konstrukció müködését és engedélyeztettni azt, hogy azoknál a hiteleknél ahol az állami garancia fennáll kifutásáig tovább folytatodjon. Mivel ez a konstrukció nem vonatkozott minden korábbi lakáscélú hitelre hanem csak a korábban meghatározott kritériumokat teljesitökre ezért semmi akadálya nem lett volna.

Mivel a szoclibek eszetlenül az egész konstrukciót megszüntették ezért eszükbe sem jutott vagy át sem látták a 2004 után csatlakozáskor fellépő problémákat, s gözük nem volt, hogy hogyan oldhatnák meg, mivel eltorzúlt fejjel csak az lebegett a szemük előtt, hogy mindent lerombolni amit a polgári kormány felépített.

Na már most a népi mondás úgy tartja, hogy régi bünnek hosszú az árnyéka.

Most ennek vagyunk szemtanúi. Úgyanez a helyzet a most kibukott Boker és Befektetői botráyoknál.

Nem vagyok abba biztos, hogy ez az utolsó eset, mikor 2002-2010 áldásos ballib tevékenység után felszinre jőn.

Ezért mielőtt valaki előre vagdalkozna tanulmányoza azt, hogy miről is szól a mostani eu döntés.

Pénzügyi vállalkozások amelyek nem bankok, hanem egy-egy projekt megvalósitásához pénzügyi befektetök.

Pl talán példa is van rá a PPP projekteknél, de sok más hitelkonstrukció is létezik melyek nem a bank saját tökéjén keresztül hitelez.

Nem az a Gyurcsányék álta egy torz konstrukció amit szinté az Orbánék által kialakitott programját volt helyetesíteni amit megszüntettek. Ez volt a hires-neves Fészekrakó ahol szociális vagyis szocpol támogatásával ellepték az Avas Lakótelep panellakásait s tulajdont szereztek, vagy szociális bérlakásként kapták meg.

Na ennek következében a Miskolc körüli falvakból özönlöttek a cigány családok az Avasra úgy, hogy értékesitették a falvakban található házaikat , felvették a szocpolt és a Lakótelepre költöztek.

Erre volt büszke Böszme. A legszebb az volt, hogy az így megszerzett lakásokba főleg a szociális bérlakások esetében mire észheztértek az avasi őslakok már több lépcsőház minden lakása a betelepültekkel volt teli. Ráadásúl a korábban idős bérlő halála után beköltöztek az üresen maradt őnkormányzati ingatlanba. Senki nem mert már a környékre menne. Volt olyan lakás ahol 18-20 ember élt főrtelmes körülmények között.

Kriza Ákos ezt az áldatlan állapotokat számolta fel óriási küzdelmek árán szisztematikus sziszifuszi munkával és támadások közepette a Miskolciakkal összefogva.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés