Több mint nyolcvan keresztényt mészároltak le Nigériában

2015. március 18. 21:13
Nyolcvankét keresztény lakost megöltek, további huszonötöt pedig megsebesítettek Nigériában muzulmán nomád pásztorok a marhalegelők használati joga körül régóta tartó viszályban. A mészárláshoz valószínűleg nincs köze a Boko Haramnak.

Nyolcvankét keresztény lakost megöltek, további huszonötöt pedig megsebesítettek Nigériában muzulmán nomád pásztorok a marhalegelők használati joga körül régóta tartó viszályban – közölte március 17-én a helyi rendőrség az MTI szerint.

A muzulmán vallású fulani pásztornép tagjai a Benue szövetségi államban fekvő Agatu Iga várost támadták meg, ahol többségében keresztény vallású egba törzsbeliek élnek. Az utóbbi években több százan vesztették életüket a szarvasmarha-tenyésztéssel foglalkozó fulanik és a letelepedett, földművelésből és állattartásból élő népek közötti összetűzésekben.

2014-ben fegyveresek az észak-nigériai Bano közösség vezetőinek és az önvédelmi erők képviselőinek találkozójára rontottak be, és tüzet nyitottak a résztvevőkre. Kadun államban három faluban lőfegyverekkel és bozótvágó késekkel támadtak rá éjjel az alvó lakosokra. A három falu házait porig égették a támadók, miután elrabolták az élelmiszereket. Mindkét támadást a fulani nomádoknak tulajdonították a helyiek.
 
Semmilyen jel nem utal arra, hogy ezekhez a támadásokhoz köze lenne a Boko Haram szélsőséges iszlamista szervezetnek, amely az utóbbi években több tízezer ember életét oltotta ki.
 
Szakértők attól tartanak, a március 28-i választásokon indulók – mint 2011-ben – kihasználják az ország középső, etnikailag és vallásilag is változatos területén fennálló feszültségeket egy konfliktus kirobbantására, amennyiben a választás eredményével nem értenek egyet. Az államfői székért versengő jelenlegi elnök, Goodluck Jonathan az ország keresztény többségű déli részéről származik, míg legjelentősebb ellenfele, Muhammadu Buhari a muzulmánok lakta északi térségből.
 
Nigéria belügyminisztere, Abba Moro úgy nyilatkozott az állami rádiónak, hogy „az egbák elleni gyilkosságoknak nincs közük a közelgő választásokhoz”.

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Várom a franciák 2-3-4 milliós szolidaritási felvonulását!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés