Szomorú vasárnap

2015. március 18. 19:31

Soós Szilárd
reposzt
Semmi nem lenne nyitva. Talán kórház, és ügyeletes orvos, patika és a minimális közlekedés. Még a gyárakat és üzemeket is bezárnánk. Csak a minimális karbantartás mehetne.

„Kedves Mosolygós Lány! Minket se kérdeztek meg. Egyébként annyi közünk van keresztyéneknek a vasárnapi üzletbezárásokhoz, mint a horgászoknak az árvízhez. (...)

Amúgy hidd el, ha minket kérdeznek, és bíznak meg a rendezéssel, akkor nem ez a gazdasági, hatalmi és politikai érdekkör mentén kialakult versenyeredményt hozzuk. Semmi nem lenne nyitva. Talán kórház, és ügyeletes orvos, patika és a minimális közlekedés. Még a gyárakat és üzemeket is bezárnánk. Csak a minimális karbantartás mehetne. (mert ugye 8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 óra szórakozás) Fújna ránk a kormány, az ellenzék és mindenki, akinek valamilyen érdekeltsége van.

Nem vagyunk túl sokan keresztyének. Lehet, hogy vásároltunk is vasárnap, esetleg mezőgazdasági vidéken még be is takarítottunk a vihar elől a szép időben. De lehet szigorúbban vettük és nem vásároltunk és nem dolgoztunk és még másokat sem dolgoztattunk. Vagy törekedtünk erre. Nem tudom. De az biztos, hogy megemlékeztünk, megszenteltük a napot és elmentünk a templomba, vagy éppen ahol voltunk imádsággá tettük a napot. Igyekeztünk pihenni. Jól érezni a testvéreinket és magunkat.

Tudod, mikor a kommunizmus virult és volt kommunista szombat, és még vasárnap is dolgozni kellett, akkor volt lelkipásztor, aki kiment dolgozni a hívekkel a földre. Az ebédidőben tartott istentiszteletet. Mert kommunisták, és ma kapitalisták ide vagy oda, Krisztus feltámadásának napja mégis csak különleges.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 24 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Soós Szilárd csak szélsőségekben képes gondolkodni.

A KDNP-t Keresztény fundamentalistákként festi le:

"Semmi nem lenne nyitva. Talán kórház, és ügyeletes orvos, patika és a minimális közlekedés. Még a gyárakat és üzemeket is bezárnánk. Csak a minimális karbantartás mehetne."

Soós Szilárd beteges gyűlöletfröcsögő agya nem érzékeli, hogy a civilizált Európában több száz millió ember él olyan országokban, ahol a kereskedelemeben van vasárnapi zárva tartás.

Nem feltétlenül kereszténydemokrata ösztönzésre jött létre, hanem olyan racionális érvelés alapján, amelyet Németországban a kereskedelmi dolgozók szakszervezete így fogalmazott meg:

"A vasárnapi nyitva tartásról szólva Eva Völpel szakszervezeti szóvivő kiemelte, hogy egy sor területen - például az egészségügyben - természetesen indokolt fenntartani a működést vasárnap is,

de ahol nem feltétlenül szükséges a folyamatos üzem, ott meg kell adni a lehetőséget az alkalmazottaknak arra, hogy munkavégzési kötelezettség nélkül, szabadon rendelkezzenek a vasárnap így fogalmazott meg:eltöltéséről."


Nincs tudomásunk arról, hogy Eva Völpel német szakszervezeti szóvivő keresztény fundamentalista lenne.

Válaszok:
ottapont | 2015. március 18. 21:06

Elolvastad a teljes írást? Jó és igaz.

Ezt nem a KDNP re vonatkoztatva írta, hanem olyan keresztényekre, amilyenekkel magát azonosítja:

"Amúgy hidd el, ha minket kérdeznek, és bíznak meg a rendezéssel, akkor nem ez a gazdasági, hatalmi és politikai érdekkör mentén kialakult versenyeredményt hozzuk.

....

Fújna ránk a kormány, az ellenzék és mindenki, akinek valamilyen érdekeltsége van."

A hagyomány megőrizte egy mindig aktuális buzdítás emlékezetét: "Reggel tehát jelenj meg Isten templomában, járulj az Úrhoz, valld meg neki bűneidet, imádságokkal tarts bűnbánatot. (...) Maradj ott az isteni és szent liturgián, végezd el imádságaidat, és soha ne menj el az elbocsátó szó előtt (...). Ez a nap ugyanis, mint gyakran mondtuk, az imádságra és a nyugalomra adatott neked. Ez tehát az a nap, melyet az Úr alkotott. örvendjünk és vigadjunk rajta." [Pseudo-Eusebius Alexandrinus: Sermo de die dominica: PG 86/1, 416. 421.]

http://www.depositum.hu/vasarn..

Elolvastam, félreértette az általa idézett részt. Már megírtam neki.

Elolvastam, félreértette az általa idézett részt. Már megírtam neki.

Nem kell. De baj, ha a katolikusok viszont figyelembe veszik?

Ami a bibliai kort illeti, az őskeresztény gyülekezetek közül a zsidóságból megtértek természetesen megtartották a szabbatot, a pogánykeresztény gyülekezetek esetében pedig a pihenőnap átcsúszott az egyedül megünnepelt föltámadásnapra.

'Az Úr Napja lehet különleges, de a keresztények sose ünnepelték a munka tilalmával.'

Ezt írtad. Viszont ez nem igaz. Az ősegyház óta (figyelem a kereszténység nem a protestantizmussal kezdődött!) az imádság és a NYUGALOM napja a vasárnap. Később, az egyházszakadás után az ortodoxoknál is az maradt, és napjainkban a legtöbb keresztény számára az.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés