Középpontban a Szentírás

2015. március 18. 19:45

Pecsuk Ottó
Evangélikus.hu
Érdekes, hogy a 31-35 éves korosztályban közel ugyanannyi a bibliaolvasók aránya, mint a 60 év felettiek között, valamint az is, hogy a felsőfokú végzettségűek között számarányukhoz képest szintén többen vannak. Interjú.

Ön hogyan látja: mennyien olvasnak ma Bibliát?


Ezzel kapcsolatban a Biblia évében pontos felmérés készült, mégpedig nem túl szívderítő eredménnyel: A válaszadók 52 %-a soha nem olvas Bibliát, 27 %-uk ritkán, 10 % évente néhány alkalommal olvas, és ugyancsak 10 % körül volt a havi vagy még gyakoribb rendszerességgel Bibliát olvasók aránya. A magyar lakosság 2 %-a rendszeres bibliaolvasó. Bizonyos korcsoportokban háromszor vagy négyszer több nő olvas Bibliát, mint férfi. Érdekes, hogy a 31-35 éves korosztályban közel ugyanannyi a bibliaolvasók aránya, mint a 60 év felettiek között, valamint az is, hogy a felsőfokú végzettségűek között számarányukhoz képest szintén többen vannak a rendszeres bibliaolvasók.

Mi kéne ahhoz, hogy a Biblia mindennapi olvasása egyre inkább elterjedjen?

Csak a családban lehet változást elérni. Ott lehet a gyermekek életének természetes élményévé tenni, hogy szülőként együtt olvassuk velük a Bibliát. Így később is a Bibliához fordulnak, ha Isten közelségét keresik vagy eligazodást keresnek az élet útvesztőiben. Természetesen a Biblia bárhol, bármilyen élethelyzetben képes az embert megszólítani, de a szomorú törvényszerűség az, hogy aki 30-35 éves koráig nem találja meg ezt a fontos iránytűt, és nem ismeri fel a jelentőségét, az későbbi felnőtt életében már nagyon nehezen változtat. Hamar megcsontosodunk a Biblia elutasításában. Ezért is szeretnénk a reformáció 500 éves évfordulójához, 2017-hez közeledve minél hatékonyabban megszólítani a fiatal felnőtt korosztályt. Az új bibliafordításunk ezért is a legjobb pillanatban jelent meg. Már »csak« azt kellene megoldanunk, hogy minél többen rátaláljanak.

A revideált új fordítású Biblia nemcsak sokféle külső megjelenésben érhető el, de alkalmazkodik a 21. század technikájához is, így e-book, mobil és webes formában is. Milyen hatása van ezeknek?

Ez a törekvésünk is szorosan kapcsolódik ahhoz, amit az előbb említettem. Nem hagyhatjuk, hogy bárki azt mondhassa, nem jut hozzá az új bibliafordításhoz, vagy éppen az idejétmúlt külső, az elavult borító miatt nem veszi kézbe szívesen. Aki ma hajlandó arra, hogy Bibliát olvasson, az megteheti hagyományos vagy elektronikus formátumokon egyaránt. Sajnos, ezzel még nem oldottuk meg a legfőbb akadályt: hogyan tegyük a Bibliát relevánssá, hogyan értessük meg a mai kor emberével, hogy a Biblia nehéz nyelvezete, gazdag, sok időt és elmélyedést kívánó gondolatisága mögött maga az élet Ura, Teremtő és Megmentő Istenünk várja, hogy megszólíthasson bennünket? Ez az igazi feladat, amelyben a kiállítások, weboldalak, kiadványok segíthetnek ugyan, de igazából csak a régi metódus a biztos: személyes tanúságtétel útján, »hitből hitbe«.”
Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"...ellentmondásain..." - 143-at véltek megtalálni.
(http://www.biblicalcatholic.co..)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában