Miért kéne „keresztény-módon” szórakoznunk? (2011)

2015. március 4. 18:29

Szilvay Gergely
Igen
A keresztény és nem keresztény szórakozás szembeállítása számomra mesterkélt.

„De hogy mulat egy »bármilyen más egyetemista«, ami annyira borzasztó lehet? A kultúrkeresztény, gyermeküket féltő szülők képe az alantas világ szórakozásáról körülbelül ez: a »bármilyenek« lemennek a Szigetre, ahol leisszák magukat, drogoznak éjt-nappallá téve, kirabolják őket, vagy ők másokat, őrjöngenek a koncerteken, egyszóval maga a fertő. Bár e kép az utóbbi években oldódott, még létezik. A másik diabolikus hívószó a diszkó, ahol a feltételezések szerint a fiatalok csak vonaglanak a tuc-tuc-zenére és egyéjszakás kalandokba bocsátkoznak. Egyszóval a nem keresztények szórakozási szokásait azonnal a magából kivetkőző féktelenséggel társítjuk.

Ezzel szemben ha lemegyek a Szigetre, a Voltra vagy a Hegyaljára, esetleg elmegyek egy metálkoncertre az A38-ra, korábban, míg le nem bontották, a Kultiplexbe (aminek nevét keresztény körökben csak elszörnyedve lehetett emlegetni, pedig nagyon jó hangosítása volt és semmi olyan nem történt ott, ami máshol ne történt volna), esetleg a mostanában igen népszerű Morrisons 2-be, netalántán a Zöld Pardonba, azt fogom tapasztalni, hogy a »bármilyenek« között mindenféle népség megtalálható, többségük pedig semmi olyat nem csinál, ami ne lenne vállalható keresztényként. Sem a diszkóban, sem a Szigeten nem kötelező tartozéka a szórakozásnak, hogy leissza magát valaki, teker egy joint-ot, egy meztelen nő hátáról felszív egy kokaincsíkot, majd lefekszik vele, hogy másnap reggel búcsút intsen neki.

Ha a »keresztény szórakozás« az jelenti, hogy tilos tombolni és maximum egy sört szabad csak inni, esetleg a teljes absztinencia a cél, akkor inkább keresztényietlen módon szórakozom. Arra meg senkit nem köteleznek, hogy egy buliban felfüggessze az »elveit«, a »kísértések« meg egyáltalán nem olyan jelentősek, mint ahogy sokan gondolják a kultúrkereszténység köreiben. Ezért bosszant, hogy számos keresztény tábort csak azért is a Sziget idejére hirdetnek meg, nehogy véletlenül oda is el tudjon menni a döntéskényszerbe került érdeklődő.

A keresztény és nem keresztény szórakozás szembeállítása számomra mesterkélt.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Elolvasva ezt a cikket újfent megállapíthattam, hogy nincs az az erkölcsi lezüllés, amit jó íráskészséggel ne lehetne comme il faut-vá átalakítva eladni.
Ezért van a civilizált világ a züllési csúszdán, mert mindég van, sőt egyre több az ilyen tollforgató és mindig születik ilyen cikk.
A liberális világnézet és a szabadelvű magatartás megteszi a hatását.

Egyre inkább az a meglátásom, hogy sajnos küzdeni ellene egyre reménytelenebb.
Hiszen mennyivel könnyebb érvelni a felszabadultság, a mindent szabad életérzés mellett, mint vállalni a megszorításokkal járó életvitel magasztalását.
Lehet, hogy a civilizált világnak sorsszerűen át kell esni egy mélyponton, egy lezüllési procedúrán, amelyből egy katarzissal, vagy inkább netán, egy lassú, kiábrándultságból fakadó kilábalással lehet visszatérni, de az az új állapot már nem lesz, nem lehet az, mint amit hagytunk tönkretenni.

Egyre inkább az tetszik ki a horizonton, hogy a mi világunk, az atlantista, amerikai/európai kultúra átbillent a csúszda meredekebb szakaszára, ahol már semmiféle fék sem segít, ahol már minden féle fék hatástalan, a csúszás megállíthatatlan.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés